Από τη μείωση της κητοπανίδας στην επίθεση των μεδουσών

Του Δημήτρη Προκοπίου

ΤΑ ΔΕΛΦΙΝΙΑ
Η ονομασία δελφίνι προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη δελφίς, που συνδέεται με το δελφύς("μήτρα"). Έτσι, το όνομα του ζώου μπορεί να μεταφραστεί ως "ψάρι με μήτρα". Από τη λατινική γλώσσα το delphinus,

Η ΘΑΝΑΤΩΣΗ ΔΕΛΦΙΝΙΩΝ
Εδώ και μήνες δελφίνια εντοπίζονται νεκρά στην  Κορινθία, Μεσα σε τρεις βδομάδες τον Μάρτιο και τον Απρίλιο έχουν εντοπιστεί πέντε νεκρά δελφίνια στην θάλασσα στα όρια της Κορινθίας. Τι συμβαίνει, πραγματοποιήθηκαν έρευνες για τα αίτια θανάτου, μήπως είναι θανατώσεις από ανθρώπινα χέρια;

ΦΥΣΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) αναφέρει σαν ρύπανση της θάλασσας «Κάθε άμεση ή έμμεση, ανθρωπογενούς προέλευσης, εισαγωγή ουσιών ή ενέργειας στο υδάτινο περιβάλλον που  έχει βλαβερή επίδραση στους οργανισμούς, είναι επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία, παρεμποδίζει τη χρήση της θάλασσας, αλλοιώνει την ποιότητα του θαλασσινού νερού, υποβιβάζει τις δυνατότητες χρήσης της θάλασσας για ψυχαγωγικούς σκοπούς.

ΟΙ ΜΕΔΟΥΣΕΣ ΚΑΙ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Οι λουόμενοι βλέπουν στις παραλίες του Λουτρακίου, στο Ξυλόκαστρο, στην Ψάθα και στο Πόρτο Γερμενό, χιλιάδες τσούχτρες Pelagia noctiluca να έχουν κάνει την εμφάνισή τους.
Το συγκεκριμένο είδος με το που έρχεται σε επαφή με τον άνθρωπο ελευθερώνει μια νευροτοξίνη που για κάποιους ( άτομα που πάσχουν από αλλεργίες) μπορεί να καταστεί πολύ επικίνδυνη.

Οι βασικές αιτίες που προκαλούν την αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών είναι:
 • Η ρύπανση της θάλασσας
• Η υπεραλίευση των ψαριών που τρώνε τις μέδουσες αλλά και η θανάτωση δελφινιών και χελωνών που καταναλώνουν και αυτά τις μέδουσες. Πιο συγκεκριμένα: Τα δελφίνια και οι χελώνες καταναλώνουν τόνους μεδουσών. Η θανάτωση αυτών των ειδών αφήνει την τροφή τους της μέδουσες ανεξέλεγκτη με αποτέλεσμα την πτώση της τουριστικής ζήτησης. Τα δελφίνια βγαίνουν στις παραλίες είτε επειδή είναι άρρωστα ή επειδή είναι τραυματισμένα, γι' αυτό δεν θα πρέπει να προσπαθούμε να τα οδηγήσουμε με τη βία στα βαθιά, ούτε βέβαια να τα κακομεταχειριζόμαστε.

Η οργάνωση ΑΡΙΩΝ  έχει καταγράψει από το 2002 -έτος σύστασής της- 450 περιστατικά εκβρασμού δελφινιών και φαλαινών στις ελληνικές ακτές, ενώ, φέτος παρατηρήθηκαν αυξημένα περιστατικά θανάτωσης νεαρών ατόμων (δελφινιών) στον Κορινθιακό Κόλπο.  Το ανωτέρω αποτέλεσμα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι  άνθρωποι δολοφονουν δελφίνια μια και τα δελφίνια δεν έχουν φυσικό εχθρό άλλο παρά μόνο τον άνθρωπο.

Η ΛΥΣH TOY ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
Πολλές λύσεις συζητούνται για το θέμα:
• Ο περιορισμός της υπεραλίευσης τονοειδών  και μεγάλων  ψαριών, τα οποία τρέφονται με μέδουσες

• Η αντιμετώπιση του θανάτου των δελφινιών, θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθησία στην προστασία των δελφινιών και χελωνών, που είναι οι φυσικοί θηρευτές των μεδουσών, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν περιπτώσεις που τους καταστρέφουν τα δίχτυα. ένα δελφίνι ή μία χελώνα, μπορεί να φάει κάθε μέρα πάνω από 120 κιλά μεδουσών

• Η κήρυξη σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης του Κορινθιακού κόλπου, με πιθανότητα εξολοκλήρου απαγόρευσης της αλιείας, τουλάχιστον για ένα χρόνο

• Η τοποθέτηση διχτυών μπροστά στην παραλία

• Η ουτοπική περισυλλογή των μεδουσών στη θάλασσα

• Η εφαρμογή πολιτικής αλιείας με βιώσιμες πρακτικές, που στο δυτικό κόσμο ανθεί  

Για    ακόμα μια φορά η φύση επιτίθεται μια και πάλι διαταράσσεται η ισορροπία της. Μόνο με άμεσες λύσεις θα αντιμετωπιστεί το θέμα, αλλιώς ο τουρισμός στον Κορινθιακό θα έχει ενδεχομένως μόνιμα θέματα πτώσης της τουριστικής ζήτησης.
Και μία ουτοπική ερώτηση,  συνελήφθη  ποτέ δολοφόνος δελφινιών στη σύγχρονη Ελλάδα;