Γιώργος Κυρίτσης: Έτσι ξεπεράσαμε σεισμό και μεταναστευτικό

Ο δήμαρχος του πολύπαθου (λόγω σεισμού και μεταναστευτικού) αλλά και πανέμορφου νησιού της Κω, Γιώργος Κυρίτσης μιλά αποκλειστικά στο pagenews.gr για όλα.

Εξηγεί το πώς άντεξε το νησί από τον φονικό σεισμό και πώς ανταπεξήλθε. Πόσο επηρέασε τον τουρισμό ο σεισμός, τι προτείνει για το μεταναστευτικό και αν υπάρχει στήριξη από την κυβέρνηση.

"Κάποιοι θέλησαν να μετατρέψουν ολόκληρο το νησί σε ένα απέραντο hot spot, δεν το επιτρέψαμε και δεν θα το επιτρέψουμε. Η Κως πέρασε δια πυρός και σιδήρου στο μεταναστευτικό, κατάφερε όχι απλά να σταθεί στα πόδια της ως τουριστικός προορισμός αλλά να κάνει ολική επαναφορά" τονίζει ο δήμαρχος Κω.
Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιώργου Κυρίτση στο pagenews.gr

Pagenews.gr: Τελικά κ. Δήμαρχε η Κως άντεξε. Υπάρχουν ακυρώσεις ή προβλήματα στον τουρισμό του νησιού από το σεισμό και την ανησυχία που προκλήθηκε;
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Στην Κω μετά τις πρώτες δύσκολες ώρες έχουν επανέλθει πλήρως οι συνήθεις ρυθμοί ενός νησιού που αποτελεί τον τρίτο κορυφαίο τουριστικό προορισμό. Εάν υπάρχουν ακυρώσεις θα είναι ελάχιστες, οι οποίες όμως είναι δεδομένο ότι αναπληρώνονται άμεσα αφού υπάρχει υψηλή ζήτηση. Παίζει μεγάλο ρόλο η εικόνα που δώσαμε εμείς οι ίδιοι στους επισκέπτες μας, που είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της Κω αλλά και οι πιο αξιόπιστοι αναμεταδότες της εικόνας που επικρατεί στο νησί. Οι επισκέπτες μας νιώθουν ασφάλεια, στην πόλη της Κω μετά τις πρώτες ώρες τίποτα δεν θύμιζε ότι είχε προηγηθεί ένας τόσο ισχυρός σεισμός. Τα βγάλαμε πέρα γιατί βγάλαμε τον καλύτερο εαυτό μας.

Pagenews.gr: Οι ζημιές που υπέστη το λιμάνι του νησιού, πόσο σοβαρές είναι; Υπάρχει σχεδιασμός για την αποκατάστασή τους;
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Είναι πράγματι σοβαρές και για να επαναλειτουργήσει το λιμάνι για τα πλοία της ακτοπλοΐας, επιλέχθηκε η προσωρινή λύση μιας τσιμεντένιας ράμπας. Από εκεί και πέρα ο Δήμος Κω και οι Τεχνικές Υπηρεσίες είχαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί στις λιμενικές εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν το διαβατηριακό έλεγχο για τα πλοία που συνδέουν την Κω με την Τουρκία και για τα κρουαζιερόπλοια. Μέσα σε λιγότερο από τρεις μέρες καταφέραμε, δουλεύοντας ακόμα και τη νύχτα, να διαμορφώσουμε νέο χώρο και από την Τρίτη λειτουργεί κανονικά ο διαβατηριακός έλεγχος και εκτελούνται τα δρομολόγια από και προς την Τουρκία. Πιστεύω ότι πίσω από κάθε ατυχές συμβάν, γεννιούνται ευκαιρίες και δημιουργούνται νέες προκλήσεις. Μετά τις ζημιές που υπέστη το λιμάνι της Κω, μας δίνεται η ευκαιρία να επανασχεδιάσουμε το χάρτη των λιμενικών εγκαταστάσεων στο νησί μας. Να διαχωρίσουμε το επιβατηγό λιμάνι από την κρουαζιέρα, να δημιουργήσουμε νέες, σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές. Έχουμε ιδέες και μελέτες αλλά και τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε τις νέες υποδομές μέχρι ενός ορίου, βοήθεια χρειαζόμαστε και στήριξη από την Πολιτεία.

Pagenews.gr: Κατά γενική ομολογία υπήρξε άμεση αντίδραση και διαχείριση των προβλημάτων που δημιούργησε ο σεισμός από τον κρατικό μηχανισμό και την αυτοδιοίκηση. Πόσο σημαντική είναι η Δομή Πολιτικής Προστασίας για ένα Δήμο.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Πολύ σημαντική. Ξεκινήσαμε από το μηδέν πριν από τρία χρόνια να χτίσουμε μια Δομή Πολιτικής Προστασίας, με ένα σύγχρονο σχεδιασμό, με μηχανήματα, με συντονισμό όλων των υπηρεσιών αλλά κυρίως με τη συμμετοχή δεκάδων εθελοντών. Η Δομή αυτή έχει δοκιμαστεί τα δύο τελευταία χρόνια στην αντιμετώπιση πυρκαγιών, συνεργαζόμενη άψογα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Να που απέδειξε όμως πόσο χρήσιμη είναι την κρίσιμη ώρα του σεισμού. Θα πω κάτι που εγώ προσωπικά δεν πρόκειται να το ξεχάσω ποτέ. Μετά την πρώτη ώρα από την εκδήλωση του σεισμού όλοι άφησαν τα σπίτια και τις οικογένειές τους και ήταν στις θέσεις τους και στο καθήκον τους. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τη Δομή Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, τους εργαζόμενους και τους εθελοντές αλλά και για τους γιατρούς και το προσωπικό του νοσοκομείου, την Πυροσβεστική, τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας. Με το πρώτο φως της ημέρας η εικόνα της πόλης της Κω είχε αποκατασταθεί πλήρως, όλα λειτουργούσαν όπως πριν ενώ σε χρόνο μηδέν αποκαταστάθηκαν και τα προβλήματα στην υδροδότηση.

Pagenews.gr: Είστε ικανοποιημένος από τη στήριξη της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη στήριξη προς το νησί και τους πολίτες;
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Σε πρώτο επίπεδο υπάρχει ενδιαφέρον από την κυβέρνηση. Άλλωστε άμεση ήταν η κινητοποίηση των Υπουργών κυρίων Σπίρτζη, Τόσκα, Σαντορινιού που βρέθηκαν κοντά μας από τις πρώτες πρωινές ώρες, αλλά και το ενδιαφέρον των Υπουργών κυρίων Σκουρλέτη και Κουρουμπλή. Αντιλαμβάνεστε όμως ότι είμαστε στις πρώτες ημέρες, ο χρόνος είναι αυτός που θα κρίνει το βαθμό ικανοποίησης των πολιτών της Κω από τη στήριξη της Πολιτείας. Εμείς θα καταθέσουμε συνολική πρόταση έργων και παρεμβάσεων που έχουμε ανάγκη. Άμεσα όμως ζητάμε τη στήριξη της κυβέρνησης στη δρομολόγηση των έργων για τον επανασχεδιασμό του χάρτη των λιμενικών εγκαταστάσεων, τη χρηματοδότηση δράσεων για την τουριστική προβολή της Κω και την αναστολή κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.


Pagenews.gr: Μέσα σε δύο χρόνια κληθήκατε να αντιμετωπίσετε δύο μεγάλες κρίσεις, το μεταναστευτικό και τον ισχυρό σεισμό που έπληξε το νησί σας. Πόσο δύσκολο ήταν;
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Εξαιρετικά δύσκολο γιατί και οι δύο περιπτώσεις συνιστούσαν ασύμμετρες απειλές. H Kως όμως έδειξε ότι είναι φτιαγμένη από πολύ σκληρό μέταλλο, έδειξε δύναμη και αντοχή. Η ταυτότητα μας γράφει τουριστικός προορισμός και την ταυτότητα αυτή την υπερασπιζόμαστε με κάθε τρόπο. Ο τουρισμός για εμάς, είναι πηγή ζωής, δημιουργίας και προόδου. Το νησί ζει από τον τουρισμό, η υπεραξία του διαμορφώνεται από την διεθνή εικόνα του και κυρίως από την εικόνα που έχουν για την Κω όσοι την επισκέπτονται. Κάποιοι θέλησαν να μετατρέψουν ολόκληρο το νησί σε ένα απέραντο hot spot, δεν το επιτρέψαμε και δεν θα το επιτρέψουμε. Η Κως πέρασε δια πυρός και σιδήρου στο μεταναστευτικό, κατάφερε όχι απλά να σταθεί στα πόδια της ως τουριστικός προορισμός αλλά να κάνει ολική επαναφορά.Το 2016 ξεκίνησε με πολύ κακούς οιωνούς, η τάση έδειχνε μια πτώση στον τουρισμό του νησιού της τάξης του 40%, τελικά καταφέραμε να την περιορίσουμε στο 10% και φέτος κινούμαστε με αυξητικούς ρυθμούς που υπερβαίνουν το 20%.

Pagenews.gr: Πώς το καταφέρατε αυτό;
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Με τις δικές μας δυνάμεις και εννοώ όλοι μαζί. Δήμος, Περιφέρεια, φορείς και επιχειρηματίες διαμορφώσαμε μια θετική εικόνα για το νησί μας, με μια ολοκληρωμένη αλλά και επιθετική στρατηγική τουριστικής προβολής και προώθησης που χρηματοδοτήθηκε από εμάς τους ίδιους. Δυστυχώς κάποιοι αντί να μας στηρίξουν, μας δημιουργούσαν διαρκή προβλήματα με το μεταναστευτικό. Αποδείξαμε όμως ότι η Κως έχει μεγάλες και αστείρευτες δυνάμεις.

Pagenews.gr: Είστε έντονα επικριτικός απέναντι στους χειρισμούς της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό. Έχετε πει μάλιστα ότι η κυβέρνηση έχει στοχοποιήσει την Κω.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Κοιτάξτε να δείτε, όταν στον τρίτο κορυφαίο τουριστικό προορισμό της χώρας επιλέγεις να τον μετατρέψεις σε χώρο εγκλωβισμού παράνομων μεταναστών και προσφύγων, τι συμπέρασμα μπορεί να βγάλει κανείς; Όταν έχουμε μηδενικές ροές και παρ΄όλα αυτά κάποιοι επιμένουν να μεταφέρουν στην Κω παράνομους μετανάστες από άλλα νησιά και περιοχές της χώρας, αυτό δεν είναι στοχοποίηση; Η Κως πληρώνει ότι αντιστάθηκε, υπερασπίστηκε την τουριστική της ταυτότητα, αρνήθηκε να υποστεί ότι η Λέσβος και τα άλλα νησιά στα οποία έχει καταρρεύσει ο τουρισμός.

Pagenews.gr: Κατά τη γνώμη σας τι θα έπρεπε να γίνει στο μεταναστευτικό;
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Από την πρώτη στιγμή καταθέσαμε ρεαλιστικές προτάσεις, όταν είχαμε ροές γιατί τώρα δεν έχουμε μεταναστευτικές ροές. Στα νησιά δεν μπορεί να γίνει αυτού του είδους η διαχείριση για αντικειμενικούς αλλά και εθνικούς λόγους. Τα hot spot πρέπει να κλείσουν, υπάρχουν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία αλλά και για την ασφάλεια όλων. Θα έπρεπε μόνο να υπάρχουν δομές 48ωρης παραμονής και καταγραφής. Στη συνέχεια θα έπρεπε αυτοί που λαμβάνουν άσυλο να υπόκεινται σε ένα σχεδιασμό για την εγκατάστασή τους με βάση πληθυσμιακά κριτήρια και όσοι δεν δικαιούνται ασύλου να επαναπροωθούνται με ταχείες και ευέλικτες διαδικασίες στην Τουρκία. Σήμερα η υπηρεσία ασύλου δεν έχει προσωπικό ενώ και οι διαδικασίες είναι εξαιρετικά χρονοβόρες, είναι διαδικασίες που βολεύουν αυτούς που θέλουν να εγκλωβίζουν αυτούς τους ανθρώπους στα νησιά. Ο αριθμός αυτών που επαναπροωθούνται στην Τουρκία είναι ελάχιστος. Η Κως σήκωσε πολύ μεγάλο βάρος, έδειξε το ανθρώπινο πρόσωπό της. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα μετατραπεί σε χώρο εγκλωβισμού και αποθήκη ανθρώπων για να εξασφαλίσουν κάποιοι άλλοι την ησυχία τους σε Ελλάδα και Ευρώπη.