Άμεση παρέμβαση για τη ρίψη σκουπιδιών στην παραλία Καλλιθέας

Άμεση ήταν η παρέμβαση του αντιπεριφερειάρχη περιβάλλοντος Γιάννη Φλεβάρη και των υπηρεσιών της περιφέρειας στις καταγγελίες συμπολιτών μας για ρίψη σκουπιδιών στην παραλία της Καλλιθέας.

Το γεγονός προκάλεσε την κινητοποίησή τους και μάλιστα χτες με αφορμή τις καταγγελίες υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Φλεβάρη με τα αστυνομικά τμήματα του νησιού ώστε να ζητηθεί ο έλεγχος για παρόμοια περιστατικά.

Μάλιστα όπως τόνισε χτες ο αντιπεριφερειάρχης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, τέτοια φαινόμενα ακυρώνουν τις προσπάθειες που γίνονται για αύξηση του τουρισμού στο νησί και αμαυρώνουν τον προορισμό μας, και για το λόγο αυτό θα επιβληθούν στους παραβάτες της περιβαλλοντικής νομοθεσίας πρόστιμα.

«Ειδικά για τη Ρόδο παίρνω το τελευταίο διάστημα φωτογραφίες από συμπολίτες μας για πολλές περιοχές του νησιού στις οποίες υπάρχουν σκουπίδια. Πάμε για παράδειγμα σε μία παραλία κάνουμε μπάνιο και τα πετάμε όλα τα σκουπίδια εκεί ή ακόμα σε χειρότερη περίπτωση υπάρχει συστηματική απόθεση απορριμμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές.

Σήμερα μάλιστα έλαβα φωτογραφίες για την περιοχή της Καλλιθέας όπου παλαιότερα είχε κάνει μία οργανωμένη προσπάθεια η περιφέρεια σε συνεργασία με την κοινότητα Κοσκινού και το δήμο Ρόδου προκειμένου να γίνει καθαρισμός, αλλά και άλλα περιστατικά τα οποία δεν θέλουμε να αμαυρώσουν το τουριστικό μας προϊόν και τις ομορφιές των νησιών μας.
Αυτό δεν τιμά κανέναν ούτε τους ίδιους ούτε το νησί. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να σταματήσουν να ακυρώνουν την προσπάθεια που γίνεται για να ανέβει ο τουρισμός. Το πρωί υπήρξε επικοινωνία με όλους τους διοικητές των αστυνομικών τμημάτων του νησιού κατά την οποία ζήτησα να κάνουν αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε συγκεκριμένα σημεία με σκοπό να συλληφθούν κάποιοι από τους παραβάτες. Η καθαριότητα είναι πολιτισμός και από εκεί ξεκινά ένας τόπος» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Φλεβάρη όσοι εντοπιστούν να ρυπαίνουν να καταστρέφουν και να μολύνουν θα διώκονται από τις υπηρεσίες. Σε ότι αφορά τις χωματερές που λειτουργούν παράνομα και αυξάνονται, πρέπει όπως είπε όλοι οι δήμοι της περιφέρειάς μας να κάνουν ότι πρέπει για το θέμα των σκουπιδιών και των αποβλήτων.
«Καλούμε τους δήμους να εντοπίσουν τα σημεία εκείνα που προσβάλλουν και τον πολιτισμό και αμαυρώνουν το τουριστικό μας προϊόν και να γίνει ο απαιτούμενος καθαρισμός. Επίσης θα επιβάλλονται και πρόστιμα και ο παραβάτης θα τιμωρείται καθώς άλλος τρόπος συνετισμού δεν υπάρχει. Είτε είναι φυσικό, είτε είναι νομικό πρόσωπο» κατέληξε για το θέμα.

Εκκαθάριση ΔΟΤ και Ελαιουργοί
Ο κ. Φλεβάρης ενημέρωσε και για άλλα θέματα αρμοδιότητάς του και ειδικότερα για την εκκαθάριση του ΔΟΤ και τη συνάντηση των ελαιουργών. Συγκεκριμένα είπε τα εξής: «Θα έχουμε δύο συσκέψεις αυτή την εβδομάδα. Η πρώτη θα γίνει την Πέμπτη κατά την οποία θα γίνει η λύση και η εκκαθάριση του πρώην Δωδεκανησιακού οργανισμού τουρισμού ο οποίος μετά τον Καλλικράτη έπρεπε να είχε τεθεί σε εκκαθάριση. Ο εκκαθαριστής έδωσε την έκθεσή του έχουν σταλεί προσκλήσεις και θα έχουμε την τελική συνεδρίαση για έχουμε την έκθεση πεπραγμένων και από τον εκκαθαριστή και την ενημέρωση του δ.σ. και στη συνέχεια το θέμα θα έρθει στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου για να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση που έτρεξε πολύ γρήγορα και θέλω να ευχαριστήσω το δ.σ. και τον εκκαθαριστή κ. Αιβάζη ο οποίος με γρήγορες ενέργειες προχώρησε σε αυτήν.

Επίσης σε ό,τι αφορά τους ελαιουργούς θα κληθούν την Παρασκευή σε συνάντηση στην περιφέρεια για να υποβάλουν τις απόψεις τους για βελτίωση της ΚΥΑ, που αναφέρεται στα απόβλητα των ελαιουργείων και στη διάθεσή τους με υδρολίπανση. Θέλουμε να ακούσουμε προτάσεις από τους ελαιουργούς ώστε να καταγραφούν οι απόψεις και να πάνε στο υπουργείο ανάπτυξης με σκοπό έως την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου να έχουμε τυχόν τροποποίησή της με διατάξεις πιο ευνοϊκές για τους ελαιουργούς»
.
 


Ομαλή η κατάσταση στην Κω
Κατόπιν ερώτησης για την κατάσταση στην Κω μετά το σεισμό ο κ. Φλεβάρης τόνισε ότι η ΔΕΥΑ αποκαθιστά τις βλάβες του δικτύου της στην Κω, ενώ σε ότι αφορά την ηλεκτροδότηση υπήρξε επικοινωνία με το εργοστάσιο της ΔΕΗ στο νησί. «Η ηλεκτροδότηση είναι ομαλή, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και συγχαρητήρια σε αυτούς που κρατούν όρθιο το νησί με πρώτους τους απλούς πολίτες» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης.

Μέσα στις πρώτες μέρες του Αυγούστου η υδροδότηση
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Φλεβάρης αναφορικά με την αποκατάσταση της υδροδότησης από το φράγμα Γαδουρά δήλωσε τα εξής: «Για το φράγμα και την ομαλή υδροδότηση του νησιού υπάρχει ένας πυρετός εργασιών. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι με την εποπτεία και εκκίνηση των εργασιών από τον ίδιο τον περιφερειάρχη τρέχουν πολύ γρήγορα οι εργασίες και συμπυκνώνεται ο χρόνος των 6 εβδομάδων που θα χρειαζόταν από τη υπογραφή της σύμβασης μέχρι τη λειτουργία του φράγματος.

Δε διακινδυνεύω να πω ημερομηνία αλλά σίγουρα τις επόμενες μέρες, το πρώτο χρονικό διάστημα του Αυγούστου θα λειτουργήσει πλήρως το φράγμα, η πλύση του αγωγού ως την πόλη της Ρόδου έχει ολοκληρωθεί ολοκληρώνονται παρεπόμενες ενέργειες και αυτό δείχνει ότι θα προχωρήσουμε μέσα στις πρώτες μέρες του Αυγούστου στην έναρξη της υδροδότησης.
Από εκεί χρειάζονται να γίνουν από τη ΔΕΥΑΡ και οι δεξαμενές που απαιτούνται για να αποθηκεύεται μεγαλύτερη ποσότητα νερού με σκοπό να μειωθεί το πρόβλημα που δημιούργησε η λειψυδρία».