Λόγω αμερικανικής βάσης θα  γίνει νοσοκομείο στην Κάρπαθο

Με μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί σε 65 κέντρα υγείας της χώρας η ΠΟΕΔΗΝ, η οποία υποστηρίζει ότι δεν μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας.

Μάλιστα, σε επιστολή που απευθύνει στο Πρωθυπουργό και στις ηγεσίες των κομμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης (εκτός της Χρυσής Αυτής) η ομοσπονδία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, τονίζει πως με το προτεινόμενο νομοσχέδιο υλοποιούνται οι μνημονιακές δεσμεύσεις και την πρωτοβάθμια περίθαλψη αναλαμβάνει ο ιδιωτικός τομέας.

Εκτιμά δε, ότι το κόστος μετακυλίεται στους χρήστες των υπηρεσιών υγείας λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης του ΕΟΠΥΥ και της υποχρηματοδότησης του δικτύου από τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Οι ασθενείς θα συνεχίσουν να στοιβάζονται στα τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων και να ταλαιπωρούνται 8 ώρες στην αναμονή για να εξυπηρετηθούν. Τραγική είναι σήμερα η εικόνα που εμφανίζουν οι πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας εξαιτίας της υποστελέχωσης, της υποχρηματοδότησης και της διαχειριστικής ανεπάρκειας του ΕΚΑΒ» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ΠΟΕΔΗΝ κοινοποιεί μεγάλη έρευνα που, όπως αναφέρει, πραγματοποίησε σε 65 κέντρα υγείας και δημοσιοποιεί τα προβλήματα που κατέγραψε στις δομές αυτές.

Υποστηρίζει μεταξύ άλλων πως «οι ασθενείς χάνουν τη ζωή τους στα σκαλιά των κέντρων υγείας εξαιτίας της έλλειψης ειδικευμένων ιατρών και της απουσίας ΕΚΑΒ» και ότι τα κέντρα υγείας σήμερα «δεν είναι σε θέση να κάνουν μία ακτινογραφία ή μία γενική αίματος. Σκουριάζουν πανάκριβα ιατρικά μηχανήματα στις ζελατίνες».

Στις πρωτοβάθμιες μονάδες δεν προσελήφθη κανείς ιατρός, κανείς επαγγελματίας υγείας τα τελευταία δύο χρόνια, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ και συμπληρώνει πως τα κέντρα υγείας δεν έχουν ούτε ένα ευρώ να καλύψουν βασικές λειτουργικές δαπάνες.

«Μέχρι δίσκο στις λειτουργίες βγάζουν οι κατά τόπους εκκλησίες, για την ενίσχυση των κέντρων υγείας. ​Την ώρα που αρνείται η κυβέρνηση την νομική αυτοτέλεια του νοσοκομείου Διδυμοτείχου και αποψιλώνεται από προσωπικό με μετακινήσεις στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, οι κάτοικοι της περιοχής και η εκκλησία είναι στο δρόμο, οι ασθενείς αναζητούν υπηρεσίες υγείας στο νοσοκομείο Αδριανούπολης της Τουρκίας, ιδρύεται νοσοκομείο στην Κάρπαθο. Ας ειπωθεί καθαρά ο λόγος ίδρυσής του. Ιδρύεται για τη μεταφορά της νατοϊκής βάσης στην Κάρπαθο από τη Σούδα», υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

«Πώς την έπιασε η πρεμούρα να φτιάξει νέο Νοσοκομείο στην Κάρπαθο;
Ο κος Καμμένος και η κυβέρνηση ετοιμάζονται για την μεταφορά της Νατοϊκής βάσης της Σούδας, στην Κάρπαθο. Οι Αμερικανοί θέλουν Νοσοκομείο. Δεν παίζουν με την υγεία των στρατιωτών τους. Ο κος Καμμένος είπε στους Αμερικανούς ότι η Κάρπαθος είναι έτοιμη να υποδεχθεί τη βάση και μάλιστα με νέο Νοσοκομείο».

«Με το παρόν νομοσχέδιο, αποδέχεται η κυβέρνηση την επισφαλή λειτουργία του νοσοκομείου Σαντορίνης» συνεχίζει η ΠΟΕΔΗΝ και αναφέρει ότι λόγω έλλειψης στέγης οι εργαζόμενοι ζουν στο κοινόβιο του κέντρου υγείας σε άθλιες συνθήκες.

Επίσης αναφέρει ότι στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται η περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, με τη δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού με μπλοκάκια στα νοσοκομεία, επιβαρύνοντας περαιτέρω τους αναιμικούς προϋπολογισμούς των νοσοκομείων.