Η εμπορευματοποίηση των θρησκευτικών γιορτών στη Ρόδο

«Αγαπητή Ροδιακή,

Επιτρέψτε μου να χρησιμοποιήσω  την αξιότιμη εφημερίδα σας για να εκφράσω τη λύπη μου σχετικά με την εμπορευματοποίηση των θρησκευτικών εορτών και την έλλειψη σεβασμού στην ιερότητα των θρησκευτικών χώρων και των δικαιωμάτων των προσκυνητών που προσέρχονται στις εκκλησίες για να προσκυνήσουν, να ανάψουν ένα κερί, και να προσευχηθούν με ηρεμία.

Στην προκειμένη περίπτωση, αναφέρομαι στη γιορτή του Αγίου Παντελεήμονα. Η οικογένειά μου και εγώ επισκεφθήκαμε την ιερή αυτή εκκλησία για να προσκυνήσουμε τον Άγιο το απόγευμα της 27ης Ιουλίου. Ο κόσμος περίμενε στη σειρά για να μπει στην εκκλησία, ενώ σε απόσταση λιγότερη από 10 μέτρα από τα μεγάφωνα ακούγονταν συνεχώς λαϊκά τραγούδια και διαφημίσεις για τους Λουκουμάδες της Κρεμαστής.

Τα τραγούδια και οι διαφημίσεις ήταν στη διαπασών και ακούγονταν καθαρά και μέσα στην εκκλησία ρυπαίνοντας το κατανυκτικό περιβάλλον που θα περίμενε να βρει κανείς μέσα σ’ ένα ιερό μέρος. Ολόκληρη η πλατεία μπροστά από την εκκλησία ήταν γεμάτη με πάγκους μικροπωλητών που πωλούσαν ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Αναρωτιέμαι αν οι αυτοί οι μικροπωλητές είχαν οποιαδήποτε συναίσθηση της ιερότητας της ημέρας, εκτός από την ευκαιρία να πουλήσουν την πραμάτειά τους.

To παράδειγμα του Αγίου Παντελεήμονα δεν είναι το μοναδικό. Η εμπορευματοποίηση φαίνεται να είναι οικεία πρακτική και σε άλλες εκκλησίες της Ρόδου που εορτάζουν. Ωστόσο, η Καινή Διαθήκη δίνει σαφείς οδηγίες σχετικά με την εμπορευματοποίηση των εκκλησιαστικών χώρων. Για παράδειγμα, ο  Ιησούς εισήλθε στα Ιεροσόλυμα, έδιωξε τους εμπόρους και τους αργυραμοιβούς από το Ναό και αναποδογύρισε τους πάγκους τους (κατά Ματθαίον 21:12-23, Λουκά 19:45-46, και Ιωάννη 2:13-17). Αναρωτιέται λοιπόν κανείς γιατί η Ιερά Μητρόπολη της Ρόδου επιτρέπει τη ρύπανση των θρησκευτικών χώρων και την έλλειψη σεβασμού στους προσκυνητές που προσέρχονται με βαθιά και ειλικρινή πίστη για να ανάψουν το κερί τους και να τιμήσουν την εκκλησία.

Οι τοπικές αρχές και η Μητρόπολη θα έπρεπε να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ιησού και να επιβάλλουν ορισμένα όρια στην εμπορευματοποίηση των εκκλησιαστικών χώρων, όπως απαγορευμένες ζώνες γύρω από την εκκλησία, το είδος των επιτρεπόμενων εμπορικών δραστηριοτήτων και ο προγραμματισμός των εκδηλώσεων αναψυχής που θα επιτρέπονται μέσα στην εκκλησία.

Με εκτίμηση,
Ηρόδοτος Μίσσιος»