Οι Αγίες Μαρίνα και οσία Ειρήνη η Χρυσοβαλάντου Μορφές σεμνότητας και αιώνιας διδαχής

Γράφει ο πρωτοπρεσβύτερος
Κυριάκος Αναπ. Μανέττας
Κληρικός-Εκπαιδευτικός, εφημέριος ιερού ναϋδρίου Αγίας Ειρήνης-Τριών Ιεραρχών Παν/μίου Αιγαίου

 

Ο Ιούλιος είναι ο καλοκαιρινός και γεμάτος πανηγύρια μήνας. Στα μέσα Ιουλίου στις 17 Ιουλίου κάθε χρόνο τιμούμε μία αγία, παρθενομάρτυρα την θαυματουργή και αθληφόρο Μαρίνα.

Έχοντας την ξεχωριστή τιμή και ευλογία να διαθέτω στην κατοικία μου ναΰδριο στο όνομά της, να έχω κειμήλιο εικόνα της Αγίας Μαρίνας από τη Σμύρνη του 1675 η πρεσβυτέρα μου στη Δορά Κύπρου να έχει κεντρικό ναό του χωριού της την Αγία Μαρίνα και η οικογένεια του πατέρα μου να είναι από το Παραδείσι, όπου μεγαλοπρεπώς τιμάται η μνήμη της, αφιερώνω τιμητικά λίγες γραμμές στην ιερή μνήμη της.

Με συγκινεί βέβαια που εκατοντάδες πιστοί στο πανηγύρι στο σπίτι μας στην Ιξιά στον εσπερινό και στη θεία λειτουργία, παρευρέθηκαν όπως και στα Κοσκινού και στην Απολακκιά, που ιδιαιτέρως την πανηγυρίζουν.

Η Αγία Μαρίνα καταγόταν από τη Αντιόχεια της Πισιδίας. Εκεί γεννήθηκε το 270 μ.Χ. στα χρόνια του αυτοκράτορα Κλαύδιου του Β’. Σε λίγες ημέρες από τη γέννησή της έχασε τη μητέρα της και ο πατέρας της που ήτανε ιερέας των ειδώλων, την ανέθεσε σε μια χωριανή γυναίκα (άθελά του), για την ανατροφή της.

Εκεί γνωρίζει τον Χριστό από μωρό παιδί η Μαρίνα και 15 χρονών κοριτσάκι, αποκαλύπτει την αλήθεια στον πατέρα της ότι είναι χριστιανή.

Οργισμένος ο πατέρας της την διώχνει από παιδί του και ειδοποιεί τον ειδωλολάτρη έπαρχο Ολύμβριο, για την εξέλιξή της. Ο έπαρχος χρησιμοποίησε όλες τις ευκαιρίες να μετανοήσει η Μαρίνα και να επιστρέψει στην ειδωλολατρία.

Τα πλούτη, την εκθαμβωτική ομορφιά της, την εξέλιξή της, την προβολή της, αλλά μάταια. Η Μαρίνα απαντούσε μόνο με μία φράση «Είμαι Χριστιανή».

Τότε ο άθεος έπαρχος Ολύμβριος διέταξε τη σκληρή και βάναυση τιμωρία της. Σκληρά βασανιστήρια. Να την καίνε και να σχίζουν τις σάρκες της, με πυρωμένα σιδερένια ραβδιά, καταματωμένη η νέα Αγία και μάρτυς δεν υποχωρούσε.

Την κτυπούσαν ανελέητα, την έκαιγαν με αναμένες λαμπάδες και εκείνη δροσιζόταν. Βλέποντας πολλοί ειδωλολάτρες την αμετακίνητη πίστη της, γινόταν οπαδοί του χριστιανισμού.

Μπροστά σ’ αυτό το συγκλονιστικό θέαμα, ο έπαρχος Ολύμβριος διέταξε τον αποκεφαλισμό της Αγίας Μαρίνας. Ένα κόσμημα, μια νεανική και παρθενική μορφή 15 χρόνων μπήκε από το 286 μ.Χ. στο πάνθεο της εκκλησίας μας των πρώτων μαρτυρικών αιώνων του χριστιανισμού.

Παρακαλούμε να μαραίνει, να ξεραίνει η χάρη της αρρώστιες, προβλήματα και κάθε κακό όπως έλεγαν οι γιαγιάδες μας με τη λαϊκή θυμοσοφία τους.

Η ευλογία και η χάρη της πάντοτε να μας στηρίζει στις δυσκολίες, στην καθημερινότητά μας, στο προσωπικό, οικογενειακό, επαγγελματικό και κοινωνικό μας αγώνα. Αμήν.

Η Οσία Ειρήνη η Χρυσοβαλάντου
Κάθε χρόνο όπως το ημερολόγιο μας υπενθυμίζει στις 28 Ιουλίου πανηγυρίζει η μνήμη της οσίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου.

Στο ναΰδριο της Αγίας Ειρήνης και των Τριών Ιεραρχών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που υπηρετώ με τη χάρη του Θεού επί 28 χρόνια, τιμούμε με κάθε μεγαλοπρέπεια την ιερή της μνήμη.

Με πανηγυρικό εσπερινό, θεία λειτουργία, λιτάνευση με φιλαρμονική της εικόνας της, ιεροψάλτες, επίσκοποι, κληρικοί, λαός πολύς του Θεού, πλημμυρίζουν κάθε χρόνο τον προαύλειο χώρο μέσα και έξω από το ναΰδριο και όχι μόνο.

Δωρεάν φαγητά, παραδοσιακοί χοροί, κεράσματα, αγίασμα, άρτοι και μήλα της αγίας ανάμνηση του θαύματός τη, συμπληρώνουν την όλη εικόνα της πανήγυρής της στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου Ρόδου..

Η οσία Ειρήνη η ηγουμένη της μονής Χρυσοβαλάντου γεννήθηκε τον ένατο αιώνα μ.Χ. Στην εποχή της βασίλισσας Θεοδώρας, που αναστήλωσε τις ιερές εικόνες. Η καταγωγή της ήτανε από την ένδοξο και αγιομάνα Καππαδοκία και διακρινόταν για τη σοφία, τη μόρφωση, τη σύνεση και την εκθαμβωτική σωματική και ψυχική ομορφιά της.

Την ζήτησαν να γίνει αυτοκράτειρα στο παλάτι για νύφη και ξεκινώντας για το Βυζάντιο, πέρασε από το μοναστήρι της Χρυσοβαλάντου, βλέποντας την ομορφιά και τη ζωή των καλογραιών, μαγνητίστηκε και έμεινε εκεί.

Απέρριψε τις κοσμικές δόξες, γύρισε στην πατρίδα της, πούλησε την περιουσία της την μοίρασε στους φτωχούς και τα υπόλοιπα τα διέθεσε  στη Μονή.

Έγινε μοναχή με το όνομα Ειρήνη και γρήγορα ανακηρύχθηκε για την πνευματική της ζωή και τα πλούσια πνευματικά της χαρίσματα Ηγουμένη της Ιεράς Μονής.

Την λάτρευαν οι μοναχές και ο λαός του Θεού που έτρεχε να ακούσει το διορατικό της πνεύμα, τα θαύματα και τις ακουσίθεες προσευχές της.

Κοιμήθηκε σε ηλικία 105 ετών, αφού την προειδοποίησε η Παναγία μας. Συνήθως εικονίζεται με άγγελο Κυρίου να μεταφέρει το θέλημα του Θεού προσφέροντας της 3 μήλα, που εκπροσωπούν την Αγία Τριάδα.

Γιατί τα μήλα αντιπροσωπεύουν την εξορία των πρωτοπλαστων με την παρακοή από τον Παράδεισο. Με τα μήλα η Αγία Ειρήνη τρώγοντάς τα οι πιστοί, με εμπιστοσύνη στην Αγία, γιατρεύονται ασθένειες, ψυχικά και σωματικά άλγη και διαβολικοί πειρασμοί.

Αδέλφια μου παρουσίασα με τη χάρη του Θεού, όσο το δυνατόν τις μορφές δύο λαοφιλών αγίων γυναικών. Της Αγίας Μαρίνας και της οσίας της Χρυσοβαλάντου Ειρήνης.

Εδώ αδέλφια μου θα ήθελα να κάνω μια ενημέρωση. Η οσία Ειρήνη η Χρυσοβαλάντου την τιμάνε πολύ και οι παλαιοημερολογίτες ορθόδοξοι χριστιανοί. Και το Άγιον Όρος και το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων κρατάνε το πατρώο παλαιό ημερολόγιο.

Αλλά έχουνε αγάπης κοινωνία και με όλα τα πατριαρχεία και τις επίσημες ορθόδοξες εκκλησίες του νέου ημερολογίου.

Οι ομάδες οι σχισματικές των παλαιοημερολογιτών καταστρέφουν την ενότητα. Έχουνε υπερβολή στις θέσεις τους. Δεν γιορτάζουμε εμείς του νέου ημερολογίου οι ορθόδοξοι χριστιανοί το όνομά της Οσίας Ειρήνης, της Χρυσοβαλάντου (9 και 10 Αυγούστου) με το παλαιό ημερολόγιο.

Προσβάλλουμε το βάπτισμά μας και την πίστη μας. Ούτε νηστεύουμε ημέρες ολόκληρες για το μήλο που συμβολίζει ανάμνηση θαύματος. Το τρώμε νηστικοί όπως το αντίδωρο.

Η πλάνη και οι ακρότητες ζημιώνουν και δεν ωφελούν. Πίστη και αφοσίωση θέλουν από εμάς οι Άγιοί μας, τιμή, προβολή και μίμηση, για σωτηρία και αγιότητα. Αμήν.