Προσπάθειες για να λειτουργήσουν ξανά τα ελαιοτριβεία στη Ρόδο

Συνάντηση με ελαιοτριβείς πραγματοποιήθηκε χτες στην έδρα της περιφέρειας στη Ρόδο με σκοπό την κατάθεση προτάσεων σε ότι αφορά τη βελτίωση της ΚΥΑ που προβλέπει τη λειτουργία των μονάδων για την επόμενη ελαιοκομική περίοδο.

Ο προεδρεύων, αντιπεριφερειάρχης περιβάλλοντος Γιάννης Φλεβάρης διαβεβαίωσε ότι οι υπηρεσίες και ο μηχανισμός της περιφέρειας θα βοηθήσουν όπου τους ζητηθεί. Μάλιστα όπως είπε από τα 17 ελαιοτριβεία που λειτουργούσαν στο νησί σήμερα λειτουργούν νόμιμα 12.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος που είχε μία σύντομη παρουσία στη συνάντηση τόνισε μεταξύ άλλων ότι δεν είναι μόνο οικονομικό το πρόβλημα από την αναστολή λειτουργίας των ελαιουργείων αλλά και κοινωνικό γιατί η ελαιοκομική περίοδος αποφέρει εισόδημα σε πολλές οικογένειες. Αναφερόμενος στις αδειοδοτήσεις των μονάδων που λειτουργούν πλέον νόμιμα δήλωσε χαρακτηριστικά «Είμαστε οι πιο νόμιμοι από όλη την Ελλάδα, δεν υπάρχει περιοχή με τέτοιο βαθμό νομιμότητας» και πρόσθεσε: «Εμείς δε θέλουμε να τους κλείσουμε αλλά να τους βοηθήσουμε να λειτουργήσουν».

Ακολούθως ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης υπογράμμισε ότι η συνεργασία της περιφέρειας και των υπηρεσιών της με τους ελαιοτριβείς αλλά και με τους παραγωγούς είναι καθημερινή. Όπως είπε υπάρχουν αρκετές βελτιώσεις σε ότι αφορά τις αδειοδοτήσεις και την προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος του πυρηνελαιουργείου με συνεχείς συσκέψεις προκειμένου να έχουμε μία ελαιοκομική περίοδο με τα λιγότερα προβλήματα.

Και ο ίδιος παραδέχτηκε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής ζωής του τόπου μας το οποίο πρέπει να αποβεί προς όφελος των παραγωγών και της ποιότητάς του λαδιού, όπως είπε ενώ τόνισε ότι είμαστε σε πολύ καλό σημείο λόγω και της συμβολής και των ίδιων των υπευθύνων των ελαιουργείων για τον εκσυγχρονισμό τους.

O διευθυντής της διεύθυνσης βιομηχανίας Γιάννης Γιαννάς μιλώντας στη συνάντηση για τη νόμιμη λειτουργία των ελαιοτριβείων δήλωσε ότι το πρόβλημα των ελαιοτριβείων δεν προέκυψε σήμερα, αλλά υπάρχει εδώ και 25 χρόνια. «Αναγκαστήκαμε να φτάσουμε στις όποιες σφραγίσεις, όχι επειδή το θέλαμε αλλά επειδή υπήρξαν καταγγελίες από ελαιοτριβείς όχι μόνο προς την υπηρεσία αλλά και όπου αλλού μπορείτε να φανταστείτε από τον εισαγγελέα μέχρι τους επιθεωρητές περιβάλλοντος και δημόσιας διοίκησης.

Τα τελευταία χρόνια ήμασταν ελαστικοί στο θέμα των ελαιοτριβείων. Τα ελαιοτριβεία για τα οποία αναγκαστήκαμε να διακόψουμε τη λειτουργία τους,  ελπίζω να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά γιατί η ελαιοκομική περίοδος πλησιάζει» δήλωσε ο κ. Γιαννάς.

Σύμφωνα με το ίδιο ένα θέμα που θα πρέπει να διευθετηθεί με την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου είναι η λειτουργία του πυρηνελαιουργείου, ενώ θα πρέπει να λυθεί και ένα άλλο πρόβλημα, καθώς η ΔΕΥΑΡ αρνείται να παραλάβει τα απόβλητα που προκύπτουν από την πλύση του ελαιοκάρπου.
Επίσης όπως υπογράμμισε όποια ελαιουργεία δεν έχουν άδεια θα πρέπει να φροντίσουν σύντομα να έρθουν στην υπηρεσία για να εκδοθεί η άδεια και να μπορέσουν να λειτουργήσουν νόμιμα.

Σημειώνεται ότι το βασικό πρόβλημα με τα ελαιοτριβεία είναι η διάθεση των αποβλήτων τους. Μια πρόταση που είχε κάνει ο ίδιος ήταν να δημιουργηθούν μερικές εξατμησιοδεξαμενές εκεί που είναι συγκεντρωμένα τα ελαιοτριβεία ώστε να εξυπηρετούνται από κοινού με αυτές όλες οι μονάδες.
Καταλήγοντας ο κ. Γιαννάς υπογράμμισε ότι η νομοθεσία είναι αυστηρή και κανένας δε λαμβάνει υπόψη τη νησιωτικότητα και τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στα νησιά μας.

Από τη χτεσινή συνάντηση προέκυψε ότι επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη νόμιμη λειτουργία του πυρηνελαιουργείου ενώ αποφασίστηκε ότι οι ελαιουργοί θα υποστηρίξουν με κάθε τρόπο ότι το προϊόν της πλύσης του ελαιόκαρπου δεν είναι τοξικό και γι΄αυτό πρέπει να παραλαμβάνεται από τη ΔΕΥΑΡ . προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν από κοινού οι αντιπεριφερειάρχες Γ. Φλεβάρης και Φ. Ζαννετίδης οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν συνάντηση με στελέχη της ΔΕΥΑΡ για να κλείσει το θέμα.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της δημιουργίας κοινών εξατμησιοδεξαμενών δόθηκε η υπόσχεση από τους ελαιουργούς ότι θα εξετάσουν την πρόταση αυτή.