Πρόκειται για διεθνές κύκλωμα λαθραίας εισαγωγής ειδών

Μία από τις μεγαλύτερες ποσότητες απομιμητικών προϊόντων που έχουν κατασχεθεί από τις διωκτικές αρχές της χώρας μας, είναι αυτή που εντοπίστηκε στην αποθήκη του 47χρονου στη Ρόδο, ενώ όλες οι ενδείξεις οδηγούν σε διεθνές κύκλωμα λαθραίας εισαγωγής – μέσω ελληνικών επιχειρήσεων - παραποιημένων προϊόντων από Τουρκία!

Αυτό αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση της Ειδικής Γραμματείας του ΣΔΟΕ σύμφωνα με την οποία ,για τα περισσότερα από 70.000 προϊόντα «μαϊμού» που εντοπίστηκαν, χρειάστηκε να χρησιμοποιηθούν δύο τεράστια φορτηγά για να μεταφερθούν στην Αθήνα, ενώ ειδική αναφορά γίνεται και για το χώρο όπου όλα αυτά ήταν φυλαγμένα. Η ανακοίνωση του ΣΔΟΕ τονίζει ότι ο χώρος έμοιαζε με «λαβύρινθο» υπήρχαν διάφοροι επιμέρους χώροι, οι είσοδοι των οποίων ήταν επιμελώς καλυμμένες πίσω από ντουλάπες - ράφια που μετακινούνταν με μηχανικό τρόπο!

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
«Κατέσχεσαν - σε επιχείρηση στη Ρόδο – εμπορεύματα (περισσότερα από 71.500 τεμάχια), με παραποιημένα σήματα γνωστών εταιριών (απομιμήσεις), διαφόρων κατηγοριών (ενδύματα, υποδήματα κ.λ.π.). Η εν λόγω ποσότητα είναι μία από τις μεγαλύτερες που έχει κατασχεθεί από διωκτική υπηρεσία. Ενδεικτικό αυτού είναι ότι η καταγραφή -κατάσχεση ολοκληρώθηκε τις πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας έναρξης του ελέγχου και απαιτήθηκαν δύο τεράστια φορτηγά οχήματα για να μεταφερθούν τα κατασχεθέντα στην Αθήνα και να οδηγηθούν σε καταστροφή. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στους ελεγκτές, η επιμέλεια με την οποία είχαν αποθηκευτεί τα παραποιημένα προϊόντα.

Ειδικότερα, επρόκειτο για ένα αποθηκευτικό χώρο «λαβύρινθο», καθόσον υπήρχαν διάφοροι επιμέρους χώροι, οι είσοδοι των οποίων ήταν επιμελώς καλυμμένες πίσω από ντουλάπες - ράφια που μετακινούνταν με μηχανικό τρόπο. Όλες οι ενδείξεις οδηγούν σε διεθνές κύκλωμα λαθραίας εισαγωγής – μέσω ελληνικών επιχειρήσεων - παραποιημένων προϊόντων από Τουρκία.

Κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός ανεπίσημων στοιχείων και τιμολογίων εισαγωγής, 2 Η/Υ και ένα tablet, προς επεξεργασία και αξιοποίηση. Συνελήφθη ένας Έλληνας υπήκοος. Διαφεύγουν τη σύλληψη ακόμη τρία άτομα. Ασκήθηκαν διώξεις σε βαθμό κακουργήματος. Ο έλεγχος διενεργήθηκε με τη συνδρομή υπαλλήλων του Τελωνείου Ρόδου και της Αστυνομίας».

Σημειώνεται πως η υπόθεση εξιχνιάστηκε μετά από «έφοδο» που έκαναν στην συγκεκριμένη αποθήκη, υπάλληλοι του Τελωνείου Ρόδου, του ΣΔΟΕ της Αθήνας και εκπρόσωποι των εταιρειών την περασμένη Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017. Εκτός από τον 47χρονο φέρονται να εμπλέκονται η 47χρονη σύζυγός του, ένας 40χρονος από την Αθήνα και ένας αλλοδαπός Τουρκικής καταγωγής.

Ωστόσο συνελήφθη και παραπέμφθηκε στην ανάκριση μόνο ο 47χρονος κατηγορούμενος για τα αδικήματα της παραβίασης του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, του νόμου περί σημάτων, της χρήσης πλαστού της λαθρεμπορίας και της αποδοχής προϊόντων εγκλήματος.

Μετά την απολογία του ο 47χρονος αφέθηκε ελεύθερος με τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της καταβολής ποσού 5000 ευρώ ως εγγύηση.

ΣΤΗΝ ΚΩ
Εντατικούς ελέγχους σε όλα τα νησιά μεταξύ των οποίων και στην Κω πραγματοποιούν κλιμάκια του ΣΔΟΕ με στόχο την πάταξη του παραεμπορίου.
Στο πλαίσιο των ελέγχων αυτών, εντοπίστηκαν δύο επιχειρήσεις στο νησί του Ιπποκράτη, η μία με απομιμητικά προϊόντα και η δεύτερη με στάμπες και σήματα που επρόκειτο να τοποθετηθούν σε εμπορεύματα με ειδικά μηχανήματα!

Πιο συγκεκριμένα, κλιμάκιο της ΣΔΟΕ με τη συνδρομή αστυνομικών υπαλλήλων εντόπισε σε επιχείρηση εισαγωγής τουριστικών ειδών στην Κω, εργαστήριο επικόλλησης πλαστών σταμπών και ετικετών - σημάτων επώνυμων εταιρειών, καθώς και τοποθέτησης πλαστών μεταλλικών σημάτων.

Κατασχέθηκαν περισσότερες από 3.000 πλαστές στάμπες και  800 μεταλλικά σήματα επωνύμων εταιριών, καθώς και τα αντίστοιχα μηχανήματα. Περαιτέρω, στις αποθήκες της επιχείρησης, κατασχέθηκαν εμπορεύματα - περισσότερα από 7.500 τεμάχια - με παραποιημένα σήματα γνωστών εταιριών (απομιμήσεις), διαφόρων κατηγοριών (ενδύματα, γυαλιά ηλίου, πορτοφόλια, ρολόγια, υποδήματα, αρώματα – καλλυντικά κ.λ.π.) .

Για την υπόθεση συνελήφθη ένας Έλληνας και οδηγήθηκε ενώπιον του Εισαγγελέως Κω όπου και κινήθηκε σε βάρος του η προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία.

Επίσης, σε παράλληλους ελέγχους που διενεργήθηκαν σε δύο καταστήματα εμπορίας τουριστικών ειδών, ιδιοκτησίας συγγενούς του Έλληνα που συνελήφθη για την παραπάνω υπόθεση, εντοπίστηκαν εμπορεύματα - περισσότερα από 1.500 τεμάχια - με παραποιημένα σήματα γνωστών εταιριών (απομιμήσεις), διαφόρων κατηγοριών (τσάντες, υποδήματα, πορτοφόλια κ.λ.π.).

Και για αυτή την υπόθεση συνελήφθη ο Έλληνας υπεύθυνος της επιχείρησης και οδηγήθηκε ενώπιον του Εισαγγελέως Κω για τα περαιτέρω. Στις ελεγχόμενες επιχειρήσεις της Κω κατασχέθηκε πλήθος στοιχείων (σημειώσεις, κάρτες, πελατολόγιο κ.λ.π.) από τα οποία προκύπτουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με εμπόρους που διακινούν στην Ελλάδα απομιμητικά προϊόντα κινεζικής προέλευσης.