Αγωγές στα ξενοδοχεία θα καταθέσει ο δήμος Ρόδου

Με όλα τα τρέχοντα θέματα που έχει ανοιχτά αυτή την περίοδο ο Δήμος της Ρόδου, ασχολήθηκε το δημοτικό συμβούλιο στη χθεσινή, τελευταία πριν από τη διακοπή του Αυγούστου, συνεδρίασή του κατά την οποία εγκρίθηκε και η διαγραφή των βεβαιωμένων οφειλών από το ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ.

Ανάμεσα σε άλλα, ο Δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος προανήγγειλε ότι η Δημοτική Αρχή θα προχωρήσει σε αγωγές για όσα ξενοδοχεία επέδειξαν αδιαφορία για να τακτοποιήσουν την εκκρεμότητα της εισφοράς σε γη και σε χρήμα, τονίζοντας ότι η αρμοδιότητα της διαδικασίας ανήκει στο Δήμο.

Όσο αφορά στην επικείμενη λειτουργία του φράγματος, ο κ. Χατζηδιάκος φαίνεται να αμφισβητεί ότι το κόστος θα είναι 6 λεπτά το κυβικό, αφού αυτό, όπως είπε, εξαρτάται από το πόσο νερό θα απορροφά το νησί ενώ αναφέρθηκε και στην τελευταία εξέλιξη για το θέμα των ΡΟΜΑ, σε μία συνεδρίαση από την οποία δεν έλειψαν οι μικροεντάσεις, όμως, γενικά η συζήτηση κύλησε ομαλά.

Καταρχήν, ο κ. Χατζηδιάκος θέλησε να κάνει μία ενημέρωση για τις επαφές που είχε με Υπουργούς και εκπροσώπους της Κεντρικής Διοίκησης, ξεκινώντας από την επικείμενη επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού κας Λυδίας Κονιόρδου στη Ρόδο την ερχόμενη Δευτέρα το βράδυ. Μεταξύ των θεμάτων που θα της θέσει ο Δήμαρχος είναι να έρχονται στο Δήμο μέρος των εσόδων από τα Μνημεία. Ανέφερε, ακόμη, ότι η Υπουργός θα επισκεφθεί και το νησί της Κω, έπειτα από σχετική πρόσκληση του βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Ηλία Καματερού.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην επίσκεψη εδώ, τις προηγούμενες ημέρες, κλιμακίου του Υπουργείου Υποδομών, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα κ. Δέδε και ενημέρωσε το Σώμα ότι έγινε δεκτό ο αγωγός των 7χλμ. από το Χαράκι μέχρι την Κάλαθο να χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου. Ακόμη, ο ίδιος ζήτησε από τη ΔΕΥΑΡ να μελετήσει την όδευση από την Κάλαθο μέχρι τη Λάρδο για να ομαλοποιηθεί η ύδρευση στη Λίνδο και τη Νότια Ρόδο.

Μάλιστα, είπε προς τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ, κ. Αλέξανδρο Μανωλάκη, ότι αυτή η μελέτη πρέπει να είναι πρώτης προτεραιότητας. Εάν ξεπεραστεί το ποσό των 3 εκατομμυρίων 250 χιλιάδων ευρώ που είναι η χρηματοδότηση, τότε θα συμπληρωθεί από πόρους της ΔΕΥΑΡ. Ο κ. Χατζηδιάκος αναφέρθηκε και στην περιμετρική, την οποία επισκέφθηκε μαζί με το κλιμάκιο του Υπουργείου, και την ανάγκη ολοκλήρωσης της μελέτης, αναφέροντας ότι δέχθηκε να γίνει σε φάσεις το έργο λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι έχει δρομολογηθεί.

Αναφέρθηκε και στη συνάντηση στο Υπουργείο Ναυτιλίας στην οποία συμμετείχε, όπου συζητήθηκε το θέμα για το νομικό καθεστώς που διέπει τα Λιμενικά Ταμεία, μία συζήτηση που είχε ως αντικείμενο την ενοποίησή τους σε επίπεδο νομών ή Περιφέρειας αλλά και τη νομική τους υπόσταση.

Πάνω σ’ αυτό, ο κ. Χατζηδιάκος, δεν παρέλειψε να πει ότι στόχος είναι η αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας των Λιμενικών Ταμείων και ήταν κάθετος λέγοντας ότι δεν μπορούμε να έχουμε ένα κέντρο Διοίκησης σε τόσα νησιά. «Ειδικά για το Λ.Τ. νότιας Δωδεκανήσου δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε να ενσωματωθεί ή να αποτελέσει κομμάτι άλλου Οργανισμού», είπε.

Για την Καθαριότητα και την Ανακύκλωση
Για το τι θα αλλάξει το προσεχές διάστημα για όλους τους δημότες του νησιού, μίλησε, χθες, ο Δήμαρχος, με αφορμή τη δοκιμαστική λειτουργία που έγινε στο ΚΔΑΥ, για το οποίο μάλιστα προβλήθηκε και ένα σχετικό βίντεο.
Είπε, ακόμη, ότι έγινε η παράδοση ενός σπουδαίου έργου και γίνεται πράξη πλέον η ολοκληρωμένη παρέμβαση στον τομέα της καθαριότητας. Οι δημότες θα πρέπει να εμπεδώσουν ότι οι 1500 μπλε κάδοι που παρελήφθησαν πρόσφατα είναι για τα ανακυκλώσιμα υλικά και ότι πρέπει ο καθένας να έχει δύο σακούλες στο σπίτι του.

Η μία θα είναι για τα υπολείμματα φαγητού και η άλλη για…όλα τ’ άλλα. Την ερχόμενη Πέμπτη κλιμάκιο της Ελληνικής Εταιρίας Ανακύκλωσης, θα βρίσκεται εδώ και θα μοιράσει ενημερωτικά φυλλάδια ενώ θα γίνει και καμπάνια μέσω των τοπικών ΜΜΕ. Πάντως, αυτό αναμένεται να ξεκινήσει δυναμικά  από 1η Σεπτεμβρίου που θα αρχίσουν τα σχολεία.
Για το θέμα μίλησε και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Μιχάλης Παλαιολόγου.

Για το νερό
Μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται ότι…θα τελειώσουν και τα βάσανα των πολιτών με το πρόβλημα του νερού, ενημέρωσε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ. Ως γνωστόν, ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα αναμένεται να λειτουργήσει το φράγμα και σε συνέχεια αυτής της ανακοίνωσης, ο κ. Μανωλάκης είπε χθες ότι η ΔΕΥΑΡ χρειάζεται δύο μέρες για να κάνει τις αναλύσεις της. Άρα, οι διαδικασίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση με το νερό στο νησί βελτιώνεται ωστόσο προκύπτουν ακόμα κάποια προβλήματα. Ανάμεσα σε άλλα, ανέφερε ότι θα ενεργοποιήσουν άλλες τέσσερις γεωτρήσεις για τις οποίες περιμένουν ηλεκτροδότηση. Πάντως-τόνισε ο κ. Μανωλάκης- σε γενικές γραμμές δεν είμαστε στην κατάσταση που βρισκόταν το νησί μέχρι και πριν από λίγο καιρό και συνέστησε στους πολίτες λίγη υπομονή ακόμα γιατί μέσα στην εβδομάδα θα είμαστε εντάξει, όπως είπε.

Για τις παραλίες
Σε ενημέρωση που έκανε, στη συνέχεια, ο Δήμαρχος για την ΕΤΑΔ που, όπως είπε, φέτος μας προκάλεσε τεράστια προβλήματα αφού είχαν τη φαεινή ιδέα να διαχειριστούν τις παραλίες οι ίδιοι, ανέφερε ότι κατάφεραν να φύγουν οι παραλίες από τη διαχείρισή της και κάποιοι διαγωνισμοί που έγιναν παραμένουν ισχυροί. Μάλιστα, αναμένεται, έστω και αυτή τη στιγμή, να εκδοθεί σχετική ΚΥΑ.

Για τους ΡΟΜΑ
Εξέλιξη και στο θέμα των ΡΟΜΑ έκανε γνωστή, χθες, ο κ. Χατζηδιάκος ο οποίος ανέφερε ότι, μετά από πολλές πιέσεις και καυγάδες, με συνέργεια και άλλων Υπουργείων και τρόπο που δεν συνάδει για συνεργασία αυτοδιοικητικού με υπαλλήλους υπηρεσιών, προχθές, παρουσία του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κ. Θεοδωρίδη, ενημερώθηκε ότι σε δύο μέρες θα έρθει…η πολυπόθητη απόφαση για την παραχώρηση του ακινήτου για τη μετεγκατάσταση των ΡΟΜΑ. Ο Δήμαρχος, για ακόμα μία φορά, εξέφρασε την απογοήτευσή του για το θέμα αυτό λέγοντας ότι είναι κρίμα γιατί οι πολίτες κακίζουν τη Δημοτική Αρχή ενώ πήρε απόφαση από τις 30 Αυγούστου του 2015, ξεπέρασε τον σκόπελο των ενστάσεων, ενώ στη συνέχεια...μίκρυναν το ακίνητο.

Η μειοψηφία
Στην τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Στράτος Καρίκης, αφού αναφέρθηκε στην Κω και την άμεση αντίδραση που υπήρξε, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα νέα απορριμματοφόρα αφού πάγια θέση τους είναι ότι θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν όλοι οι τομείς και οι δράσεις του Δήμου, ανεξάρτητα από αυτά που ανατίθενται σε ιδιώτες.

Για την ανακύκλωση είπε ότι η Ρόδος πρέπει να κερδίσει το στοίχημα και ότι πρέπει να γίνει η καμπάνια. Ανέφερε, ακόμη, ότι πρέπει να γίνει και μία χωροθέτηση των κάδων αυτών, όπως και ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην οπτική ρύπανση και να δούμε πως μπορεί αυτοί οι κάδοι να προκαλούν τη λιγότερη δυνατή ενόχληση.

Για το Λιμενικό Ταμείο, ο επικεφαλής της μείζονος είπε ότι συμπαρίστανται αφού είναι κάθετη η θέση τους ότι η Ρόδος δεν μπορεί να είναι δορυφόρος κανενός στα θέματα των λιμανιών και ότι πρέπει να είναι το κέντρο.

Για τη ΔΕΥΑΡ είπε ότι εκείνο που καίει είναι…να μπει το νερό στ’ αυλάκι και να λυθεί το πρόβλημα. Όμως-συνέχισε ο κ. Καρίκης-θα πρέπει να δουν ποιο θα είναι το πραγματικό κόστος του νερού γιατί ακούνε διαφορετικές τιμές. Εφόσον δουν ότι, πράγματι, θα είναι μικρό το κόστος, τότε πρότεινε τα εξής: Να γίνει μείωση των τελών ύδρευσης στη Ρόδο και την Ιαλυσό, να γίνονται σωστές μετρήσεις κατανάλωσης νερού και χρέωσης των καταναλωτών λόγω των συνεχών διακοπών. Επίσης, έθεσε θέμα μείωσης των τελών στον προσεχή λογαριασμό για τις περιοχές που είχαν διακοπές στο νερό όπως και μείωση των τελών ύδρευσης στις περιοχές που το νερό είναι υφάλμυρο.

Αίσθηση, όμως, προκάλεσε η παρέμβαση του Δημάρχου στο σημείο αυτό ο οποίος δήλωσε προβληματισμένος και είπε ότι το ζητούμενο όλων είναι να δούμε την πραγματική τιμή του νερού που έρχεται στις δεξαμενές, ανάλογα με την κατανάλωση. Ο κ. Χατζηδιάκος τόνισε ότι η ΔΕΥΑΡ έχει δαπανήσει πολλά χρήματα για έργα και είπε ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η ποσότητα και το κόστος του νερού είναι σε συνάρτηση της ποσότητας που θα μπορεί να απορροφά το νησί.

Εάν μείνουμε στα δέκα χιλιάδες κυβικά την ημέρα, ανέφερε ο Δήμαρχος, τότε το κόστος δεν θα είναι στα 6 λεπτά αλλά στα 60 λεπτά.
Μάλιστα, όταν η συνεδρίαση έφθασε στο θέμα για την τροποποίηση της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑΡ, για τη μείωση στα τιμολόγια στις περιοχές που έχουν υφάλμυρο νερό, ο Αντιπρόεδρος του δ.σ., μέλος της παράταξης της μείζονος, κ. Σάκης Στάγκας, εξέφρασε τις αντιρρήσεις του και καταψήφισε το θέμα.

Ο κ. Μανωλάκης απάντησε ότι οι περιοχές που θα γίνει η μείωση προέκυψαν με αναλύσεις από το χημείο που ανέφεραν ότι αυτές οι περιοχές έχουν πρόβλημα. Τα 6,5 ευρώ της μείωσης, που ο κ. Στάγκας θεωρεί ότι είναι μηδαμινή, αντιστοιχούν σε λογαριασμό 15 ευρώ ανέφερε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, τουτέστιν 40% έκπτωση και σε μεγαλύτερες καταναλώσεις η έκπτωση είναι πολύ μεγάλη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, όπως αναφέρεται στην απόφαση της ΔΕΥΑΡ, μέχρι να δώσουν στους ανθρώπους αυτούς το νερό που πρέπει, μέχρι τότε πρέπει να τους κάνουν έκπτωση.

Ο Δήμαρχος, ανεβάζοντας τους τόνους, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η ΔΕΥΑΡ έχει πληρώσει 500 χιλιάδες ευρώ λόγω της καθυστέρησης λειτουργίας του φράγματος. «Αυτά τα βάλατε στο κομπιούτερ; Τα υπολογίσατε; Από πού θα βγουν τα 6 λεπτά;», ρώτησε.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Γιώργος Υψηλάντης, καταρχήν, εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί, όπως είπε, επιτέλους η διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί μπαίνει σε έναν οργανωμένο δρόμο. «Πολλοί άνθρωποι, μεταξύ αυτών και εγώ, το παλέψαμε και χαιρόμαστε που μπαίνει σε ένα δρόμο.

Μπορεί να διαφωνώ με τον τρόπο λειτουργίας ή την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είμαι ικανοποιημένος με την ολοκλήρωση του ΚΔΑΥ, τη συμφωνία με την ΕΕΑΑ, την προμήθεια δικού μας εξοπλισμού με τη μέθοδο του leasing αφού είναι πράγματα που μένουν στον τόπο. Αλλά για να τ’ αξιοποιήσουμε πρέπει να δουλέψουμε πολύ», είπε και συμπλήρωσε ότι υπάρχουν ακόμα πολλά βήματα για να υλοποιηθεί.

Μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της ΡΟΠΟΑΝ έθιξε και το θέμα της ταλαιπωρίας στην οποία υπόκεινται τα λαϊκά μέλη των Επιτροπών του Δήμου, ακόμα και τα αναπληρωματικά καθώς τους απειλούν με πρόστιμα επειδή δεν υπέβαλαν πόθεν έσχες και μάλιστα σχολίασε ότι σε λίγο δεν θα βρίσκουν ανθρώπους να μετέχουν σ’ αυτές! Σημείωσε, όμως, ότι οι υπηρεσιακοί των Νομικών Προσώπων του Δήμου έστειλαν τη λίστα με όλους και κάλεσε τον Δήμαρχο να εξετάσει μήπως το λάθος ξεκινά από εδώ.

Ως «θέατρο του παραλόγου» χαρακτήρισε, στη συνέχεια, ο κ. Υψηλάντης τη συνεδρίαση του ΣΥΠΟΘΑ για τα πολεοδομικά του κτιρίου που η ΔΕΔΔΗΕ σχεδιάζει τη δημιουργία του υποσταθμού.

Απαντώντας ο Δήμαρχος από την πλευρά του, αφού είπε ότι η προσωπική του θέση για το θέμα αυτό είναι άλλη ωστόσο τόνισε ότι δεν θα πρέπει να ψέγουμε την υπηρεσία του Δήμου που έκανε τη δουλειά της. Στη συνέχεια, και ο ίδιος ξεσπάθωσε κατά της Κεντρικής Διοίκησης για το θέμα του πόθεν έσχες.
Ο κ. Γιάννης Γιαννακάκης, εκπροσωπώντας την παράταξη «ΡΟ.ΔΗ.» του κ. Χατζή Χατζηευθυμίου, είπε ότι θα πρέπει και εδώ να γίνουν έλεγχοι στα μνημεία, σε συνεργασία με την αρχαιολογία.

Για την εισφορά
Κάποια στιγμή, η συζήτηση ήρθε στο θέμα της εισφοράς σε γη και σε χρήμα που, ως γνωστόν, καλούνται να καταβάλουν τα ξενοδοχεία, θέμα που εκκρεμεί εδώ και χρόνια και είχε «ανοίξει» επί Δημαρχίας κ. Στάθη Κουσουρνά. Είπε, λοιπόν, ο κ. Χατζηδιάκος ότι αυτά ανήκουν στο Δήμο. Και συνέχισε: «Δεν έχουμε ανάγκη ο ένας να παίρνει αρμοδιότητα από τον άλλο, δεν χρειάζεται ο ένας να βγάζει τα μάτια του άλλου.

Υπάρχει σχέση συνεργασίας και συναλληλίας», είπε και ανέφερε ότι κάλεσε τους υπόχρεους να προσέλθουν για να διευθετήσουν το θέμα αλλά από τους 15 ήρθαν οι 7. Έτσι, έκανε γνωστό την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει σε αγωγές και ανέφερε ότι έδωσε σχετική εντολή στον αρμόδιο νομικό σύμβουλο του Δήμου, τον κ. Σαλαμαστράκη να ετοιμάσει αγωγές γιατί…φθάνει πια, όπως είπε, όταν υπάρχουν τόσες περικοπές στα έσοδα του Δήμου. Μάλιστα, ανέφερε ότι η εντολή θα δοθεί από το δ.σ. ώστε να πάρει διάσταση το θέμα.

Ήταν, όμως, κάποια στιγμή, προς το τέλος της συνεδρίασης, η αναφορά του κ. Στάγκα που…εξόργισε τον Δήμαρχο. Συγκεκριμένα, ο κ. Στάγκας, ο οποίος είναι και σύμβουλος του Περιφερειάρχη, αναρωτήθηκε σε ποιον ανήκει τελικά η αρμοδιότητα να κινήσει τη διαδικασία, στο Δήμο ή την Περιφέρεια αφού ο κ. Κουσουρνάς έλεγε ότι είναι της τελευταίας ενώ ο κ. Χατζηδιάκος του Δήμου.

Και είπε ο κ. Χατζηδιάκος σε υψηλούς τόνους: «Συνεργασία συνεργασία, αλλά προσέξτε καλά οι συμβουλάτορες του Περιφερειάρχη να τον συμβουλεύετε καλά. Έχει καλές προθέσεις, έχει όραμα αλλά…μην του σκάβετε τον λάκκο του! Υπάρχει περίπτωση να πει η Περιφέρεια να δοθεί γη αντί χρήμα; Ας έρθουν να πληρώσουν οι ξενοδόχοι να τελειώνουμε»!

Για τον ΠΡΟΤΟΥΡ
Στη χθεσινή συνεδρίαση εγκρίθηκε και η επιχορήγηση του Δήμου για τις δράσεις του ΠΡΟΤΟΥΡ, ύψους 370 χιλιάδες ευρώ και ο κ. Χατζηδιάκος θέλησε να εξηγήσει για την παρουσία που σχεδιάζουν σε εκθέσεις στη Σιγκαπούρη ή ακόμα και στο Ορλάντο των ΗΠΑ.
Όπως είπε, επειδή γίνονται ανοίγματα από την Κίνα και την Ασία γενικά, ήταν σύμφωνοι σ’ αυτό και οι εκπρόσωποι των φορέων. Μάλιστα, προανήγγειλε ότι θα γίνει και μία ειδική συνεδρίαση για τον ΠΡΟΤΟΥΡ. Ο κ. Στάγκας πάντως ψήφισε την εισήγηση μόνο δήλωσε «παρών» και είπε «ναι» μόνο για τους ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Για τις αποζημιώσεις
Τέλος, ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης κ. Γιώργος Πόκιας, ενημέρωσε χθες το Σώμα ότι ο ΕΛΓΑ έστειλε τους όρους για να πάρουν αποζημιώσεις οι 245 που επλήγησαν κατά την τελευταία πυρκαγιά στη Νότια Ρόδο αλλά δεν τηρείται αυτό που είχε υποσχεθεί ο αρμόδιος Υπουργός για γρήγορες διαδικασίες. Όπως είπε, οι όροι ήρθαν ένα χρόνο μετά και αν τηρηθούν αυτοί οι όροι τότε δεν θα αποζημιωθούν ούτε… είκοσι άτομα!