Κρουαζιερόπλοιο στο Διαφάνι

Ένα σπάνιο για τα δεδομένα της περιοχής γεγονός, σημειώθηκε χθες το πρωί στο Διαφάνι και την Όλυμπο της Καρπάθου.

 Το κρουαζιερόπλοιο Le Lyrial με σημαία Γαλλίας και δυναμικότητας 250 επιβατών, προσέγγισε το λιμάνι του Διαφανίου, μεταφέροντας κυρίως Γάλλους, Ισπανούς και Ιταλούς τουρίστες που κάνουν κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά. Μεταξύ άλλων επισκέφθηκαν επίσης την Ύδρα, τη Νίσυρο, την Αμοργό και τα Κύθηρα.

 Ήταν η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που κρουαζιερόπλοιο προσέγγισε ξανά το Διαφάνι, ωστόσο σύμφωνα με τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες της περιοχής, ήταν σαφώς μικρότερης δυναμικότητας από το χθεσινό.  Άλλωστε το πλοίο αγκυροβόλησε ανοιχτά του λιμανιού και οι επιβάτες μεταφέρθηκαν στη στεριά με καΐκι.
  Μιλώντας χθες στη «Ροδιακή» ο τουριστικός πράκτορας κ. Γιώργος Φιλιππίδης, ο οποίος συνεργάστηκε με την πλοιοκτήτρια εταιρεία, ώστε το ταξίδι αυτό να γίνει πραγματικότητα τόνισε πως «πράγματι δεν προσεγγίζουν τακτικά το λιμάνι του Διαφανίου κρουαζιερόπλοια, όμως έστω κι έτσι ήταν ένα σημαντικό γεγονός για την περιοχή.

Περίπου 170 άτομα κατέβηκαν από το κρουαζιερόπλοιο. Αρχικά στήθηκε μια μικρή υποδοχή. Κορίτσια με παραδοσιακές φορεσιές προσέφεραν στους επισκέπτες παραδοσιακά εδέσματα και στην συνέχεια αναχώρησαν για την Όλυμπο.
Όλα κύλησαν ομαλά, τα σχόλια ήταν θετικά, έδωσαν ζωντάνια στον οικισμό και πιστεύουμε ότι μπόρεσαν να δουλέψουν και οι επιχειρήσεις της περιοχής. Ελπίζουμε να επαναληφθεί και του χρόνου, χωρίς πάντως μέχρι στιγμής να υπάρχει κάποια συμφωνία».
 Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες το απόγευμα στο Διαφάνι διοργανώθηκε ένα μικρό παραδοσιακό γλέντι με πρωτοβουλία των κατοίκων της περιοχής, ώστε οι επισκέπτες να βιώσουν από κοντά τα μοναδικά ήθη και έθιμα του νησιού.