Γιατί η καθαριότητα  είναι μισή αρχοντιά  (Το παράδειγμα της Ρόδου)

Γράφει ο αρχιτέκτονας Αγαπητός Ξάνθης

Σε μια από τις πεζοπορίες μου Κυριακή χαράματα περνάω από την δεύτερη στροφή του Μόντε Σμίθ, από την οδό Βορείου Ηπείρου και διακρίνω μια φιγούρα σκυμμένη με μια σκούπα στο χέρι και ένα φαράσι με στέλεχος στο άλλο και να μαζεύει τις πευκοβελόνες.

Πλησιάζω ενθουσιασμένος και ρωτάω διακριτικά τον μεσόκοπο κύριο «πως λέγεστε;». Με αφοπλιστική ευγένεια μου απαντάει «λέγομαι, ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, κατάγομαι από τη  Νάουσα Ημαθίας και δουλεύω στην εταιρία –ΣΤΗΡΙΞΗΣ-  της Ρόδου».

Εν τω μεταξύ είχα διανύσει όλο το πλάτος της βόρειας κορφής του Μόντε Σμίθ και εντυπωσιάστηκα με την καθαριότητα.
Μέχρι να πλησιάσω το κύριο μου πέρασαν  οι σκέψεις, πως ένα από συνήθη βασικά θέματα της πόλης της Ρόδου είναι η καθαριότητα. Εδώ πάνω εστιάζεται μια από τις κριτικές της μορφής της πόλης ανακαλύπτοντας κάποια αντίστοιχα απαξιωτικά επίθετα. Σε πείσμα αυτών και γνωρίζοντας την εξάπλωση της πόλης και της ελλειμματικής παρουσίας των υλικοτεχνικών υποδομών της υπηρεσίας της καθαριότητας του Δήμου Ρόδου, ένοιωσα την  ικανοποίηση της επέμβασης.

Ντυμένος με την ανάλογη φόρμα εργασίας με το σακίδιο στην πλάτη, σχεδόν σαν πήγαινε σε τελετή  βράβευσης ορθοτενής και αγέρωχος έκανε την εργασία που του ανατέθηκε από τον εργοδότη του, σχεδόν σαν να την απολαύανε, σχεδόν σαν να την ήθελε.

Η απάντηση του για τον τόπο καταγωγής του έδειχνε ότι ήλθε στο νησί από το άλλο άκρο της χώρας  για να εργαστεί, χωρίς περιστροφές.

Τα δύο λεπτά που μιλήσαμε εισέπραξα μια αύρα θετικότητας και υπεύθυνης συμπεριφοράς.
Γέμισα με χαρά και ικανοποιεί.  

Ευχαριστώντας τον για τον μικρό διάλογο που μου αφιέρωσε από το χρόνο του και την άψογη δουλειά που προσφέρει στην εργοδότη του και παράλληλα και στον τόπο, διατηρώντας  μια περιοχή που την επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες, καθαρή και ευπαρουσίαστη, κατηφόρισα τον δρόμο προς την οδό Ρήγα Φεραίου.   

Διαισθάνθηκα ότι έκανα μια καλή πράξη, αποδίδοντας τα εύσημα σ’ ένα άγνωστο που η στάση του για αυτό το οποίο του ανατέθηκε έγινε καθήκον.   

Η Πόλη με την συνένωση δυνάμεων, δημοτικών και ιδιωτικών φαίνεται και είναι καλύτερη από την πλευρά της καθαριότητας.  

 

Ο Δήμος καταβάλλει αξιέπαινη προσπάθεια για την ανανέωση του στόλου απορριμματοφόρων και της ενίσχυσης ελέγχου της εφαρμογής της καθαριότητας, βάζοντας τον πήχη της φροντίδας περιβάλλοντος σε ψηλά επίπεδα.

Η κάθε πολιτική πρωτοβουλία μπορεί να παιρνάει από χίλια κύματα, με τις όποιες επιφύλαξες και αναστολές όμως το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει.   

Και το αποτέλεσμα δικαιώνει τον τόπο, που επιζητάει τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα προς όφελος των δημοτών…Στη Ρόδο άρχισε να εφαρμόζεται με επιτυχία.

Η απόφαση της εισόδου της Κοινοπραξίας ENACT Α.Ε. – ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε (έστω και σ΄ ένα τμήμα της πόλης), αποδείχθηκε ωφέλιμη και λελογισμένη για την πόλη γιατί εκτός της καθαριότητας  θα υποστηρίξει τις υλικοτεχνικές υποδομές του Δήμου στον συγκεκριμένο τομέα και σε θέματα περιβάλλοντος και υγιεινής ευρύτερα.

Τελικά,  «πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού» (Otto von Bismarck, 1815-1898 , Γερμανός καγκελάριος).
Και στο πρόσωπο του οδοκαθαριστή, ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΒΑΣΙΛΗ, αυτό το ρητό βρήκε τη βάση του…