Γαλάζια Ακαδημία ΑΟ: «Περισσότερες ευκαιρίες στα νέα παιδιά»

Τα προηγούμενα χρόνια, η σταθερή μείωση των ομάδων της Δωδεκανήσου (κυρίως στη Ρόδο) προκαλούσε ανησυχία και προβληματισμό καθώς ολοένα και περισσότερα σωματεία «κατέβαζαν ρολά», ανήμπορα να ανταπεξέλθουν στις πολύ δύσκολες – οικονομικά – συνθήκες της εποχής μας. Οι παράγοντες σήκωναν τα χέρια ψηλά και οδηγούνταν αναπόφευκτα στην έξοδο.

Ο πρόεδρος της Γαλάζιας Ακαδημίας, Θεόφιλος ΞυπολιτάςΟ πρόεδρος της Γαλάζιας Ακαδημίας, Θεόφιλος Ξυπολιτάς

Είναι εξαιρετικά παρήγορο και πολύτιμα ελπιδοφόρο το γεγονός ότι μία νέα προσπάθεια ξεκίνησε πολύ δυναμικά πριν μερικούς μήνες για να υλοποιηθεί το προσεχές φθινόπωρο οπότε και θα πραγματοποιηθεί το επίσημο ντεμπούτο.

Αυτή η προσπάθεια αφορά στο νεοσύστατο σωματείο «Γαλάζια Ακαδημία Α.Ο.» το οποίο, στην παρθενική του συμμετοχή στα τοπικά μας πρωταθλήματα, θα παρουσιάσει όχι ένα αλλά τέσσερα αγωνιστικά τμήματα! Κι αυτή αναμένεται να είναι μόνο η αρχή καθώς οι άνθρωποι που εμπλέκονται σε αυτό το εγχείρημα έχουν πιάσει για τα καλά δουλειά κι έχουν πολλά σχέδια για το μέλλον. Φτάνει, βέβαια, να βρουν και την ανταπόκριση που ευελπιστούν ότι θα έχουν.

«Να παίζουν περισσότερο  τα παιδιά μας»
Το πρώτο «γαλάζιο» διοικητικό συμβούλιο απαρτίζεται από τα ιδρυτικά μέλη του σωματείου τα οποία στο σύνολό τους είναι 22 και πέντε εξ αυτών ανέλαβαν πόστα στο Δ.Σ., με πρόεδρο έναν άνθρωπο του αθλητισμού (όχι μόνο του μπάσκετ αλλά και της κολύμβησης, και του βόλεϊ, και του πόλο και πάει λέγοντας) ο οποίος αποτέλεσε έναν εκ των «αφανών ηρώων» του Κολοσσού τα χρόνια που η ομάδα σκαρφάλωνε τις εθνικές κατηγορίες για να βρεθεί στην Α1, το Θεόφιλο (Φίλη) Ξυπολιτά.

Σε αυτόν απευθύνθηκε ο πρόεδρος του ερασιτέχνη Κολοσσού, Γιώργος Τσέλιος, πριν από περίπου ενάμιση χρόνο για να ανακινήσουν τις διαδικασίες ενεργοποίησης παλιών καταστατικών για λειτουργία σωματείου ως «δορυφόρο» της επαγγελματικής ομάδας, που θα έδινε χώρο και χρόνο σε παιδιά από το «θαλασσί» φυτώριο.

Με την αλλαγή της νομοθεσίας, οι τροποποιήσεις των παλιών καταστατικών των σωματείων «Νίκος Γκάλης» ή «Κολοσσός 2007» κρίθηκαν χρονοβόρες και προτιμήθηκε ομόφωνα η λύση δημιουργίας ενός νέου συλλόγου. Σε συνεργασία με τον δικηγόρο κ. Γιάννη Ρωμαίο, ο οποίος αφιέρωσε πολύ χρόνο για να βρει τα παλιά καταστατικά, να ελέγξει την όλη διαδικασία για τη δημιουργία του νέου σωματείου και να φτιάξει τα απαραίτητα για να κατατεθούν σε Περιφέρεια, Ειρηνοδικείο και Ομοσπονδία, η Γαλάζια Ακαδημία πήρε «σάρκα και οστά» μέσα σε διάστημα περίπου έξι μηνών.

Από την Ελπίδα στη Γαλάζια   Ακαδημία «μετακόμισε» αγωνιστικά   ο Σάκης ΞυπολιτάςΑπό την Ελπίδα στη Γαλάζια Ακαδημία «μετακόμισε» αγωνιστικά ο Σάκης Ξυπολιτάς

Ήταν ειλημμένη απόφαση να κάνει ντεμπούτο στο πρωτάθλημα της προσεχούς αγωνιστικής περιόδου κι έτσι όλοι δούλεψαν με μεγάλη ταχύτητα για να είναι όλα έτοιμα.

Έγιναν εκλογές, το Δ.Σ. συγκροτήθηκε σε σώμα κι έχει ως εξής:
Πρόεδρος: Ξυπολιτάς Θεόφιλος
Αντιπρόεδρος: Μπάρδος Γεώργιος
Γενικός Γραμματέας: Τσέλιος Θεόδωρος
Ταμίας: Αγγελάκος Ιωάννης
Μέλος: Χατζηστεφανή Κατερίνα.

Αυτό που θα επιδιώξει η Γαλάζια Ακαδημία με την παρουσία της στα τοπικά μπασκετικά δρώμενα είναι να δώσει περισσότερες ευκαιρίες στα νέα παιδιά να αγωνιστούν. Για παράδειγμα, οι έφηβοι θα παίζουν (και) στο ανδρικό ενώ οι παμπαίδες θα δίνουν αγώνες και με την ομάδα παίδων. «Για να παίρνουν εμπειρίες και να παίζουν περισσότερα παιχνίδια» εξηγεί στην «Α.Ρ.» ο πρόεδρος του συλλόγου και συμπληρώνει: «Η φιλοσοφία μας είναι να έχουν τα παιδιά μας συμμετοχές σε πολλούς αγώνες. Έτσι, ξεκίνησε αυτή η ιδέα. Θέλουμε οι μικρότεροι να παίρνουν εμπειρίες με την προοπτική να βγουν κάποια παιδιά για να προχωρήσουν, να μη σταματήσουν, να έχουν μία ευκαιρία παραπάνω.

Η Γαλάζια Ακαδημία και ο Κολοσσός είναι δύο ομάδες που συνεργάζονται για το καλό του μπάσκετ» καταλήγει ο κ. Ξυπολιτάς.

Με έδρα το Βενετόκλειο
Η Γαλάζια Ακαδημία θα πάρει μέρος στα πρωταθλήματα ανδρών, εφήβων, παίδων και παμπαίδων. Στο ανδρικό και στο εφηβικό, που στην ουσία είναι η ίδια ομάδα, δεδομένου ότι οχτώ έφηβοι θα παίζουν στην πρώτη ομάδα, προπονητής θα είναι ο Στάθης Βλαχοδήμος ενώ τους παίδες και τους παμπαίδες θα κοουτσάρει ο Πάνος Παναγιωταράκος.

Περίπου τριάντα παιδιά έχουν παραχωρηθεί από τον ΑΟ Κολοσσός στη Γαλάζια Ακαδημία για να στελεχώσει τα τμήματά της και οι νέες εγγραφές θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα.
Οι τέσσερις μεταγραφές που αφορούν στο τμήμα ανδρών έχουν να κάνουν με αθλητές που προέρχονται από τις «θαλασσί» ακαδημίες. Ο Σάκης Ξυπολιτάς, με θητεία σε Αγίους Θεοδώρους και Ελπίδα Πεταλούδων τα προηγούμενα χρόνια, αποτέλεσε την πρώτη προσθήκη και ακολούθησαν οι Παντελής Κωσταρίδης (τελευταία φορά έπαιξε στο Διαγόρα), Βασίλης Λιβησιανός και Γιάννης Ευφραιμίδης (από τον Ήλιο Ιαλυσού).

Έχουν γίνει ακόμη συζητήσεις με το Σάββα Ματσαμά κι ενδέχεται να είναι η τελευταία μεταγραφική κίνηση για φέτος. Όπως και να ‘χει, η δωδεκάδα του ανδρικού τμήματος είναι ήδη έτοιμη.

Έδρα της Γαλάζιας Ακαδημίας θα είναι το Βενετόκλειο ενώ τα γραφεία της συστεγάζονται με αυτά του ερασιτέχνη Κολοσσού στο ανοιχτό γήπεδο της Βύρωνος, όπου και θα γίνονται οι εγγραφές από Σεπτέμβρη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επόμενες κινήσεις των παραγόντων του σωματείου αφορούν στην εξεύρεση χορηγιών για το ρουχισμό και τον εξοπλισμό των τεσσάρων αγωνιστικών τμημάτων αλλά και στις επαφές με γνωστούς και φίλους για να αυξηθούν τα μέλη του συλλόγου.
Είναι σαφές ότι στον προγραμματισμό των «γαλάζιων» για το μέλλον είναι και η λειτουργία γυναικείων τμημάτων μπάσκετ η οποία, ωστόσο, θα δρομολογηθεί εν καιρώ.

Παναγιωταράκος (αριστερά) και Βλαχοδήμος (δεξιά) θα είναι οι προπονητές των αγωνιστικών τμημάτων της Γαλάζιας ΑκαδημίαςΠαναγιωταράκος (αριστερά) και Βλαχοδήμος (δεξιά) θα είναι οι προπονητές των αγωνιστικών τμημάτων της Γαλάζιας Ακαδημίας