Δύναμη ψυχής από τον Θεόδωρο Τσεκούρα

Παρών ήταν γι’ άλλη μια φορά ο ΣΕΒΑΣ Κω «Φειδιππίδης» στις 29-30 Ιουλίου σε μια σπουδαία διοργάνωση: τον 1ο Διεθνή Μαραθώνιο Δρόμο «Στα χνάρια των Ηρώων» απόστασης 102χλμ. και 16 συνολικά ωρών από τις Θεσπιές στις Θερμοπύλες με διοργανωτή τον Απόλλωνα Δυτικής Αττικής.

Ο Θεόδωρος Τσεκούρας από το νησί του Ιπποκράτη με την αγωνιστικότητα του και το αθλητικό του ήθος τίμησε με την παρουσία του την σπουδαία αυτή διεθνή αθλητική διοργάνωση, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα  ότι η Κως  άντεξε την μεγάλη δοκιμασία του σεισμού και οι κάτοικοι της το αποδεικνύουν ξεπερνώντας κάθε δυσκολία με το μεγαλείο της ψυχής τους.

Οι δρομείς θα ακολούθησαν τη διαδρομή: Θεσπιές-Άσκρη-Αλίαρτος-Πέτρα-Αγ. Παρασκευή Βοιωτίας-Καλάμι-Διασταύρωση Παλ. Εθν. Οδού-Ορχομενού-δεξιά, αμέσως μετά αριστερά-Θούριο-Χαιρώνεια-Διασταύρωση Παλ. Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας-Αταλάντη (αριστερά προς Τιθορέα)-Αγ. Παρασκευή Φθιώτιδας-Κάτω Τιθορέα (πλατεία)-Διασταύρωση Παλ. Εθν. Οδού Αθηνών-Λαμίας-Μοδίου (δεξιά) – Μόδι -Προφήτης Ηλίας Μοδίου – Διασταύρωση Μοδίου-Καλλιδρομίου (αριστερά)-Καλλίδρομο – Μενδενίτσα – Ανάβρα – Θερμοπύλες.

Άσκρη: 7,0

Αλίαρτος (δημαρχείο): 14,4

Πέτρα (φούρνος, Ταβέρνα Αποστόλου): 18,0

Αγ. Παρασκευή Βοιωτίας (Πλατεία 1ο Βενζινάδικο): 23,2

Καλάμι (Ταβέρνα Βακαλαράκια) Ηρώον εκτελεσθέντων: 28,6

Διασταύρωση Παλ. Εθνικής Οδού – Τιθορέας δεξιά και 100 μ. Αριστερά: 34,0

Χωριό Θούριο (Πλατεία): 38,7

Χαιρώνεια (Λέων-Αρχαιολογικό Μουσείο): 42,5

Διασταύρωση Δαύλειας (ευθεία μικρή ανηφόρα γέφυρας): 47,5

Διασταύρωση αριστερά για Τιθορέα (Εκκοκκιστήριο Μίχας): 51,4

Αγ. Παρασκευή Φθιώτιδας (βενζινάδικο): 57,5

Κάτω Τιθορέα (Πλατεία): 61,1

Διασταύρωση Μοδίου (δεξιά): 64,8

Χωριό Μόδι (Πλατεία): 69,1

Τέλος ανηφόρας Μοδίου (εκκλησάκι Προφήτης Ηλίας): 73,4

Διασταύρωση Καλλίδρομου, αριστερά για Καλλίδρομο: 77,9

Χωριό Καλλίδρομο: 80,8

Μενδενίτσα (Πλατεία): 87,7

Ανάβρα (Πλατεία): 93,7

Μοναστήρι – Εκκλησία Αγ. Νικολάου: 97,6

Θερμοπύλες – Μνημείο Λεωνίδα – Τέλος Αγώνα: 102,0

1ος Διεθνής Μαραθώνιος Δρόμος «Στα Χνάρια των Ηρώων» της Μάχης των Θερμοπυλών του 480 π.Χ. με τα …μάτια των διοργανωτών:

«Στα 2497 χρόνια μετά την επική μάχη και τη θυσία στον Αιώνιο Βωμό της Ελευθερίας των 300 Σπαρτιατών με τον αρχιστράτηγο Λεωνίδα, και των 700 Θεσπιέων με τον άξιο συναγωνιστή του Δημόφιλο, 96 Πανάξιοι Έλληνες και Ελληνίδες δρομείς, επιτελώντας ιερό χρέος τιμής και μνήμης, έτρεξαν στα χνάρια τους, στη διαδρομή που ένωσε τις μοίρες τους και τους πέρασε στην Παγκόσμια Ιστορία, ως αιώνια σύμβολα ανδρείας, πίστης στην πατρίδα και στο ιδανικό της ελευθερίας.

Από τις πανάρχαιες ιστορικές Θεσπιές τού Κήπου των Μουσών και τού Ναού τού Έρωτα, της γειτονικής Άσκρης τού Ησιόδου έως τις πύλες της Φωτιάς, τις εμβληματικές Θερμοπύλες των αρχαίων αμφικτυόνων και τού Ναού της Δήμητρας…

Σ’ αυτά τα 102 χλμ. της Αρχαίας Διαδρομής, δίπλα στην Κωπαΐδα και την πανάρχαια πόλη της Αλιάρτου, έπειτα στην Πέτρα που διεξήχθη η νικηφόρα τελευταία μάχη της Ελληνικής Επανάστασης τού 1821, ακόλουθα στο Καλάμι, τον τόπο της θυσίας των πατριωτών το 1944 από τους ναζιστές κατακτητές, για να φτάσουν έξω από τη χιλιοτραγουδισμένη Λιβαδειά -το Ελληνοχώρι στην Τουρκοκρατία.

Έπειτα στο Θούριο και τη Χαιρώνεια, με την επική μάχη τού 338 π.χ. και από εκεί στην αρχαία περιοχή της Τιθορέας και τού Μοδίου, τού Καλλίδρομου και της Αφέντρας τού Καλλίδρομου, της πανάρχαιας ιστορικής Μενδενίτσας (η μεσαιωνική Βοδονίτσα με τη Μαρκησία της και τις Μυκηναϊκές ΑΥΓΕΙΕΣ) και στο τέλος στην Ανάβρα και το Παλαιόκαστρο με τον τερματισμό στον ιστορικό τόπο των Θερμοπυλών, εκεί στο επιβλητικό περικαλλές άγαλμα τού αιώνιου στρατηλάτη, τού Λεωνίδα, που φιλοτέχνησε ο Βάσος Φαληρέας στα μέσα της δεκαετίας τού 1950.

Εκεί, απέναντι από τον Κολωνό, το μικρό αντέρεισμα τού Καλλίδρομου, όπου έπεσαν και οι τελευταίοι Σπαρτιάτες και Θεσπιείς.

Όλοι και όλες, σε μια μαγική, μυστηριακή πορεία μέσα στη νύχτα, καθαγίασαν τη διαδρομή των προπατόρων.

Υπερέβαλαν εαυτούς σε μια γνήσια εσωτερική απελευθερωτική ιερουργία… Τρέχοντας μέσα στη νύχτα, στα χνάρια εκείνων για περισσότερες από 8 ώρες, από τις 22.00 τού Σαββάτου έως περίπου τις 06.30 της Κυριακής, και μετέπειτα στο φως της ημέρας, ανεβοκατεβαίνοντας το όρος Καλλίδρομο, με την εκπληκτική θέα μετά τον Προφήτη Ηλία Μοδίου με τον Μαλλιακό Κόλπο στα πόδια τους, τον κάμπο του, τη Βόρεια Εύβοια και τα Λιχαδονήσια, τα καμποχώρια και τη Στυλίδα και τ’ άλλα λιμάνια της Πελασγικής Γης, την Όρθρυ απέναντι, όλ’ αυτά να αποζημιώνουν τα μάτια της Ψυχής, την κούραση των σωμάτων…

Με τους 21 σταθμούς, γεμάτους Αγάπη, Μεράκι, χαμογελαστά πρόσωπα, γνώριμα από δεκάδες αγώνες σε όλη την Ελλάδα, που υποδέχονταν όλους και όλες.»