Απορίες και συμπέρασμα...

Του Σπύρου Σπυρόπουλου
Μέλους Δ.Κ. Ρόδου

Διαβάζοντας το δημοσίευμα της 28ης Ιουλίου της Ροδιακής Εφημερίδας και συγκεκριμένα το άρθρο ανακοίνωση του πρόεδρου του Δ.Σ και της διαπαραταξιακής επιτροπής κ. Μαντρακού για το θέμα του υποσταθμού της ΔΕΗ, όπου επάξια θα έλεγα εκπροσωπεί το ΤΕΕ ;Τον πρόεδρο του;

Δημιουργούνται απορίες…

Η  «δήλωση αποκατάστασης της αλήθειας»  όσον αφορά τη στάση του ΤΕΕ  έχει ως προς την βάση της μια αντίφαση. Από την μια έχουμε αποφάσεις του ΤΕΕ και συγκεκριμένα τις  462/27-10-2009,  147/6-11-2014  και 34/26-4-2016 οι οποίες μάλιστα επικαιροποιηθηκαν με την αποφ. 84/27-6-2017 και ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΑ με την ανέγερση του υποσταθμού στο συγκεκριμένο σημείο Καταθέτουν δε πρόταση εναλλακτικής θέσης  από το  ΤΕΕ.  Από την άλλη έχουμε  την έμπρακτη διαφοροποίηση του, μη υπογράφοντας τις επιστολές μετά από απόφαση της διαπαραταξιακης στην οποία συμμετέχει. Τι μεσολάβησε; Τι άλλαξε;

Ανάμεσα στα άλλα η απόφαση του ΤΕΕ αναφέρει αποσπασματικά επί λέξη:

“Η δημιουργία υποσταθμού στο χώρο του παλαιού εργοστασίου της ΔΕΗ για την μετατροπή της υψηλής τάσης σε μέση, αντικρούεται ως προς τη χρήση με την προοπτική ανάπλασης που πρέπει να αποκτήσει η ευρύτερη περιοχή.

«….. ο φορέας μας θεωρεί ότι η συγκεκριμένη υποδομή δεν πρέπει να γίνει στο συγκεκριμένο αλλά σε άλλο χώρο. «

«Έτσι, θεωρούμε ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε ένα εξαιρετικό δείγμα - μνημείο της βιομηχανικής μας κληρονομιάς όπως αυτό του παλαιού εργοστασίου της ΔΕΗ το οποίο σήμερα «ρημάζει», να ενταχθεί στο πολιτιστικό απόθεμα της πόλης και παράλληλα η γειτνιάζουσα περιοχή να αποκτήσει χρήσεις συμβατές με αυτή την προοπτική.

«Έτσι,  χρήσεις σαν την επίμαχη πρέπει κατά την άποψή μας να χωροθετούνται λαμβάνοντας υπ΄όψη όχι μόνο την τεχνικοοικονομική παράμετρο αλλά και την προοπτική που επιθυμούμε να προσδώσουμε σε μια συγκεκριμένη περιοχή, τον ευρύτερο προγραμματισμό των λειτουργιών της πόλης αλλά και την κοινωνική αποδοχή η οποία διασφαλίζεται μόνο μέσα από διαδικασίες ευρείας ενημέρωσης.» 

Βέβαια ίσως θα έπρεπε να μας το εξηγησει ο ο κ. Γλυνός ο οποίος για να δικαιολογήσει το γεγονός ότι δεν υπέγραψε τις επιστολές-εκπροσωπώντας το ΤΕΕ- χρησιμοποιεί την έκφραση «αμιγώς πολιτική»…

Κύριε Γλυνέ

Πολιτική  είναι και  η θέση που κατέχετε, πολιτική  είναι η και η ανακοίνωση που κάνετε, πολιτικές είναι οι και οι δράσεις σας καθώς με το όρο «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» σύμφωνα με την ελληνική γλώσσα εννοείται το σύνολο των μέτρων που λαμβάνονται και των μεθόδων και διαδικασιών που ακολουθούνται, μέσω των οποίων, ομάδες ανθρώπων οργανώνονται και λειτουργούν, προκειμένου να πετύχουν με τον αποτελεσματικότερο τρόπο και με το μικρότερο δυνατό κόστος τους σκοπούς που επιδιώκουν σε διάφορους τομείς δραστηριοτήτων.

Μπορώ να καταλάβω το να διαφωνεί κάποιος με μια άποψη , το να την δαιμονοποιει όμως χαρακτηρίζοντας την ως «πολιτική» είναι τουλάχιστον ατυχές από κάθε άποψη.

Διαφωνείτε «σήμερα» ενώ… «χθες» επικαιροποιησατε την απόφαση της οποίας αποσπάσματα ανέφερα ανωτέρω.

Απλά οι εν λόγω επιστολές τις οποίες δεν υπογράψατε- δικαίωμα σας άλλωστε και σεβαστό-  κάνουν ΕΡΓΟ  τις αποφάσεις των ΔΣ της Διαπαραταξιακης επιτροπής καθώς και του ΤΕΕ.

ΑΡΑ συμφωνούμε στα λόγια ΜΟΝΟ και διαφωνούμε στα έργα…Τελικά οι πλέον αρμόδιοι φορείς ΤΕΕ και Αρχιτέκτονες οι οποίοι κάνουν και ξανακάνουν διαγωνισμούς και Συνέδρια μπορούν να μας που ΞΕΚΑΘΑΡΑ κάτι για την…  «ταμπακιέρα»; Μιλάνε για σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης στο παραλιακό μέτωπο…με υποσταθμό υψηλής τάσης μέσα στα σπίτια και τα σχολεία; Στην είσοδο της πόλης τους απέναντι από την νέα μαρίνα; Για το συγκεκριμένο έργο τι έχουν να πουν; Θα καμαρώνουν στο μέλλον που θα συντελέσουν σε αυτό με τη στάση τους;

Αυτό θα είναι το ΔΙΚΟ τους αποτύπωμα που θα αφήσουν στις επόμενες γενιές.