Ερώτηση του Μ. Κόνσολα για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων υποστελέχωσης στη Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε ο Τομεάρχης Τουρισμού και Βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάνος Κόνσολας, επισημαίνοντας τις ελλείψεις και την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης των προβλημάτων υποστελέχωσης στη Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου.

Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι η προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων, η δασική ανάπτυξη, αλλά και η αποτελεσματική λειτουργία των δασικών υπηρεσιών αποτελούν θέματα ύψιστης σημασίας, όχι μόνο για την προστασία του περιβάλλοντος της χώρας, αλλά και για την προώθηση των επενδύσεων και την αύξηση της απασχόλησης.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου τονίζει ότι η Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου είναι επιφορτισμένη με πλήθος αρμοδιότητες για ολόκληρο το νομό (27 κατοικημένα νησιά τον Οκτώβρη του έτους 2006)

Στην ερώτησή του, ο κ. Κόνσολας, αναφέρει ότι τα προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει η Δ/νση Δασών Δωδεκανήσου είναι τραγικά. Στα δασονομεία του Νομού (πλην Καρπάθου), δεν υπηρετεί δασοπόνος. Για όλο το Νομό υπηρετούν: 4 Δασολόγοι, 6 Δασοπόνοι (η μία εκ των οποίων στη Νήσο Κάρπαθο) και 22 Δασοφύλακες τοποθετημένοι στα νησιά (10 στη νήσο Ρόδο, 2 στη νήσο Κάρπαθο, 2 στη νήσο Κω, 3 στη νήσο Κάλυμνο, 2 στη νήσο Νίσυρο, 1 στη νήσο Πάτμο, 1 στη νήσο Κάσο και 1 στη νήσο Λειψοί), ενώ υπάρχουν νησιά που δεν έχουν καθόλου

δασικούς υπαλλήλους, όπως π.χ. η Αστυπάλαια, η Σύμη, η Λέρος, το Καστελόριζο, η Χάλκη, ενώ στην έδρα της Διεύθυνσης υπηρετεί μόνο μία τοπογράφος.

Εκτός από τα νησιά Ρόδο, Κω και Κάρπαθο, υπηρεσιακό όχημα δεν υπάρχει σε κανένα άλλο νησί. Παράλληλα, η Υπηρεσία αντιμετωπίζει έλλειψη σε αναλώσιμα υλικά, προβλήματα με τη συντήρηση των οχημάτων, διότι η έγκριση των δαπανών εντάσσεται, πλέον, στις αρμοδιότητες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου (έδρα Πειραιάς), που αποτελεί έναν επιπλέον λόγο δυσλειτουργίας της υπηρεσίας.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, ζητά σαφείς απαντήσεις από τον Υπουργό για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει η Διεύθυνση Δασών στα Δωδεκάνησα.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα:

Ερώτηση

Προς Κύριο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: «Άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων υποστελέχωσης στη Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου»

Κύριε Υπουργέ,

Η προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων, η δασική ανάπτυξη, αλλά και η αποτελεσματική λειτουργία των δασικών υπηρεσιών αποτελούν θέματα ύψιστης σημασίας, όχι μόνο για την προστασία του περιβάλλοντος της χώρας, αλλά και για την προώθηση των επενδύσεων και την αύξηση της απασχόλησης .

Στο Νομό Δωδεκανήσου, η Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου είναι επιφορτισμένη για ολόκληρο το Νομό (27 κατοικημένα νησιά τον Οκτώβρη του έτους 2006) με:

- Την προστασία δασικών και αγροτικών οικοσυστημάτων,

- Τον έλεγχο καταγγελιών και αποστολή στους Εισαγγελείς των σχετικών δικογραφιών,

- Αυτόφωρες διαδικασίες κατά παραβατών,

- Την έκδοση πράξεων χαρακτηρισμού εκτάσεων προς τους πολίτες (αυτή τη στιγμή εκκρεμούν περί τις 200), γεγονός που σταματά την απασχόληση πολλών επαγγελματικών ομάδων (τοπογράφοι, μηχανικοί, εργολάβοι οικοδομών, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κλπ),

- Γνωμοδοτήσεις για κάθε περίπτωση έγκρισης μελετών όλων των έργων του Νομού, η καθυστέρηση των οποίων έχει σαν αποτέλεσμα επιπλέον μείωση των θέσεων εργασίας,

- Την έκδοση ρυθμιστικής απόφασης για τη θήρα ετησίως και έλεγχο-θεώρηση περίπου 4000 αδειών θήρας ετησίως,

- Η Δ/νση Δασών Δωδ/σου έχει ορισθεί ως Διαχειριστική Αρχή CITES (Διεθνείς Συμβάσεις) υπεύθυνη για τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα,

- Την έκδοση Πρωτοκόλλων Διοικητικής Αποβολής,

- Τις κηρύξεις αναδασωτέων εκτάσεων,

- Την έκδοση Διοικητικών προστίμων,

- Έχει αναρτήσει Δασικούς χάρτες σε Σύμη και Πάτμο και επίκειται των υπολοίπων νησιών,

- Τη μελέτη και εκτέλεση έργων πυροπροστασίας και ανάδειξης των δασικών οικοσυστημάτων του Νομού και πλήθος άλλων αρμοδιοτήτων.

Σήμερα, τα προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει η Δ/νση Δασών Δωδ/νήσου είναι τραγικά.

Στα Δασονομεία του Νομού (πλην Καρπάθου), δεν υπηρετεί Δασοπόνος. Υπηρετούν για όλο το Νομό: 4 Δασολόγοι, 6 Δασοπόνοι (η μία εκ των οποίων στη Νήσο Κάρπαθο) και 22 Δασοφύλακες τοποθετημένοι στα νησιά (10 στη νήσο Ρόδο, 2 στη νήσο Κάρπαθο, 2 στη νήσο Κω, 3 στη νήσο Κάλυμνο, 2 στη νήσο Νίσυρο, 1 στη νήσο Πάτμο, 1 στη νήσο Κάσο και 1 στη νήσο Λειψοί), ενώ υπάρχουν νησιά που δεν έχουν καθόλου υπαλλήλους, όπως π.χ. η Αστυπάλαια, η Σύμη, η Λέρος, το Καστελόριζο, η Χάλκη, ενώ υπηρετεί μόνο μία τοπογράφος.

Εκτός από τα νησιά Ρόδο, Κω και Κάρπαθο, υπηρεσιακό όχημα δεν υπάρχει σε κανένα άλλο νησί. Παράλληλα, η Υπηρεσία αντιμετωπίζει έλλειψη σε αναλώσιμα υλικά, προβλήματα με τη συντήρηση των οχημάτων, διότι η έγκριση των δαπανών εντάσσεται, πλέον, στις αρμοδιότητες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου (έδρα Πειραιάς), που αποτελεί έναν επιπλέον λόγο δυσλειτουργίας της υπηρεσίας.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ο Υπουργός για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει η Διεύθυνση Δασών στα Δωδεκάνησα;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου