Βραβείο για τον  Προμαχώνα του  Μεγάλου Μαγίστρου

Ο Προμαχώνας του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου, στη Ρόδο, συμπεριλαμβάνεται στους νικητές των Βραβείων «Europa Nostra», την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή βράβευση στο χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι 29 βραβευθέντες, από 18 χώρες, επιλέχθηκαν για το υποδειγματικό τους έργο στους τομείς της αποκατάστασης, έρευνας, μακροχρόνιας προσφοράς στον πολιτισμό καθώς και της εκπαίδευσης, κατάρτισης και ευαισθητοποίησης.

Στους νικητές συμπεριλαμβάνεται και η  αποκατάσταση της Αρχαίας Πόλης της Καρθαίας στην Κέα.
Ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων έκρινε 202 συνολικά υποψηφιότητες, που υποβλήθηκαν από φορείς αλλά και ιδιώτες, από 39 Ευρωπαϊκές χώρες και επέλεξε τους νικητές.

Η αρχιτέκτοντας του Υπουργείου Πολιτισμού Κατερίνα Ντέλλα, μιλώντας στην ΕΡΤ Ρόδου, ανέφερε πως πριν 20 χρόνια τέτοιο βραβείο είχε δοθεί και στον ξενώνα της Αγίας Αικατερίνης.

«Η ολοκληρωμένη προκαταρκτική έρευνα στον Προμαχώνα του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου, έχει οδηγήσει στην αποκάλυψη σημαντικών νέων στοιχείων και στον εμπλουτισμό των γνώσεων σχετικά με διάφορες περιόδους της ιστορίας της Ρόδου.

Καθοδήγησε την εκπόνηση επιστημονικών μελετών με νέα στοιχεία, σχετικά με τον Κολοσσό της Ρόδου, τη βυζαντινή  Ακρόπολη, την ύπαρξη της βόρειας πτέρυγας του παλατιού που είχε καταρρεύσει κατά την Οθωμανική περίοδο και τον τρόπο με τον οποίο τα διαμερίσματα του Μεγάλου Μαγίστρου επικοινωνούσαν  με τον κήπο» ανέφερε η κ. Ντέλλα.

Φωτογραφία: Κατερίνα Ντέλλα