Απόφαση ασφαλιστικών μέτρων για δάνειο σε Ελβετικό φράγκο

Μία σημαντική απόφαση ασφαλιστικών μέτρων η οποία αφορά τους χιλιάδες δανειολήπτες σε Ελβετικό φράγκο, έλαβε το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Ρόδου.

Το δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση που κατέθεσε 32χρονος συμπολίτης μας ο οποίος και θα καταβάλλει την δόση του δανείου που είχε λάβει σε Ελβετικό φράγκο, με ισοτιμία αυτήν που ίσχυε την ημέρα εκταμίευσης των χρημάτων του!

Ο 32χρονος πριν από δέκα χρόνια πήρε δάνειο σε Ελβετικό φράγκο, και παρά το γεγονός ότι έχει καταβάλλει αρκετές χιλιάδες ευρώ για την αποπληρωμή του, εντούτοις φέρεται να μην έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ και παράλληλα να οφείλει περισσότερα χρήματα από αυτά που έλαβε!

Στο τέλος Οκτωβρίου  του 2014 ο 32χρονος δια της δικηγόρου του κ. Κατερίνας Βολονάκη, προσέφυγε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Ρόδου καταθέτοντας αγωγή για την υπόθεση, ενώ είκοσι μέρες αργότερα κατέθεσε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου και ασφαλιστικά μέτρα με τα οποία και ζητούσε να καταβάλλει τις δόσεις του δανείου του με την ισοτιμία του ευρώ που ίσχυε την περίοδο της εκταμίευσης και όχι με την σημερινή που έχουν μεσολαβήσει οι υποτιμήσεις.

Το δικαστήριο με απόφασή του είχε κάνει δεκτή την αίτηση του συμπολίτη μας, κάτι που στην πράξη σήμαινε ότι μέχρι την εκδίκαση της αγωγής από το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Ρόδου, η μηνιαία δόση που θα έδινε ο 32χρονος στην τράπεζα θα ανερχόταν στο ποσό των 2000 ευρώ και όχι 3.300 ευρώ όπως θα υποχρεούνταν να καταβάλλει πριν τη δικαστική απόφαση και με δεδομένη και τη νέα υποτίμηση του ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου.

Παράλληλα η τράπεζα, μετά την δικαστική απόφαση, δεν είχε το δικαίωμα να καταγγείλει την σύμβαση του 32χρονου.

Ακολούθησε και η εκδίκαση της αγωγής από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου, το οποίο με την υπ’ αριθμ. 137/2017 απόφαση του που δημοσίευσε προχθές, «εξαφανίζεται» ο 291 Α.Κ, γίνεται σαφή μνεία για τις καταχρηστικότητες - την έλλειψη Διαφάνειας – Πράξη Διοικητή Τράπεζα της Ελλάδος και πολλά ακόμη και καταλήγει το δικαστήριο να δεχτεί την εν λόγω αγωγή διατάζοντας την επαναφορά ισοτιμίας εκταμίευσης!

Δηλαδή ο 32χρονος θα αποπληρώσει το δάνειο του καταβάλλοντας δόση σύμφωνα με την ισοτιμία που ίσχυε την ημέρα της εκταμίεσης των χρημάτων του!

Όπως είναι γνωστό, ο 32χρονος έλαβε το 2007 το ποσό των 650.000 ευρώ ως στεγαστικό δάνειο σε ελβετικά φράγκα και ως εγγυητές ήταν οι γονείς του. Έκτοτε ο 32χρονος κατέβαλλε κάθε μήνα περίπου το ποσό των 3000 ευρώ ωστόσο από τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του προκύπτει ότι οφείλει ακόμη 720.000 ευρώ!

Και αυτό διότι με την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια το ευρώ δεν έχει την ισοτιμία που είχε κατά την περίοδο εκταμίευσης του δανείου, με το ελβετικό φράγκο! Ως εκ τούτου ο 32χρονος κανονικά θα όφειλε ποσό 518.000 ευρώ και του ζητείται να καταβάλλει τουλάχιστον 200.000 ευρώ περισσότερα!

Με την αγωγή που κατέθεσε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Ρόδου ο 32χρονος ζητούσε να μην ισχύσει συγκεκριμένος όρος του δανείου, για τον οποίο υπάρχουν και αποφάσεις δικαστηρίων καθώς θεωρείται καταχρηστικός και αντίθετος όρος συνδιαλλαγής και τα χρήματα που καταβάλλει μηνιαίως να ληφθούν με την ισοτιμία που υπήρχε κατά την περίοδο λήψης του δανείου και όχι με την σημερινή τιμή του ευρώ σε σχέση με το ελβετικό φράγκο.