«Ο τρόπος διαχείρισης του σεισμού στην Κω θα μπορούσε να αποτελέσει θέμα σεμιναρίου»

Συνέντευξη στο Κόκκινο, στη δημοσιογράφο Τζούλη Τσίγκα παραχώρησε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου Ηλίας Καματερός την Τρίτη 8 Αυγούστου 2017. Στη συζήτηση κυριάρχησε μεταξύ άλλων το θέμα της Νησιωτικότητας.

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου σχετικά με το θέμα της αποκατάστασης των ζημιών του νησιού μετά τον καταστροφικό σεισμό της 21ης Ιουλίου 2017, απάντησε πως υπήρξε άμεση ανταπόκριση και σωστή διαχείριση της όλης κατάστασης τόσο από την Κυβέρνηση, όσο και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και από τους ίδιους τους πολίτες.

«Ο τρόπος διαχείρισης της όλης κατάστασης στην Κω θα μπορούσε να αποτελέσει θέμα σεμιναρίου» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ένας καθηγητής.

Σε σχέση με τις επιπτώσεις στην τουριστική κίνηση ανέφερε πως μόνο τις πρώτες μέρες υπήρξαν κάποιες ακυρώσεις κυρίως από Ιταλούς, επήλθε όμως γρήγορη ανάκαμψη και συγκριτικά με την περσινή χρονιά σημειώνεται μάλιστα και άνοδος της τάξεως του 15-20%.

Όσον αφορά τον εσωτερικό τουρισμό στα νησιά μας, τόνισε πως είναι μειωμένος και αυτό οφείλεται κυρίως στο μονοπώλιο των ακτοπλοϊκών και των αεροπορικών εταιρειών και για να μπορέσει να ανατραπεί η υφιστάμενη κατάσταση χρειάζεται χρόνος και ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης. Ένα από τα μέτρα ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού, που έχει λάβει η κυβέρνηση, είναι και τα αυξημένα συγκριτικά με άλλες χρονιές προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και κυρίως σε νησιά που αντιμετώπισαν ιδιαίτερα προβλήματα (πχ μεταναστευτικό ).      

Ο Ηλίας Καματερός υπογράμμισε για άλλη μία φορά το ζήτημα της Νησιωτικότητας το οποίο δυστυχώς, όπως ανέφερε, πολλοί ακόμα και σήμερα δεν το έχουν κατανοήσει, διότι παρατηρείται το φαινόμενο να κατατίθενται νομοσχέδια χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες και οι ανάγκες των νησιών και των κατοίκων τους.

Κλείνοντας την συνέντευξή του δήλωσε πως πρέπει τα υπουργεία να καθορίζουν την πολιτική τους βάσει της κατηγοριοποίησης των νησιών, η οποία θα γίνεται όχι μόνο με πληθυσμιακά κριτήρια αλλά κυρίως βάσει απόστασης, βαθμού ανάπτυξης, δυνατοτήτων που έχουν κ.τ.λ.

Στο σημείο αυτό τόνισε τον καθοριστικό ρόλο που μπορούν να παίξουν κομβικά νησιά, ενώ επανέλαβε την πρόταση  που κατέθεσε στη βουλή κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την υγεία να ενισχυθούν με γιατρούς και υπαλλήλους τα μεγαλύτερα νησιά, έτσι  ώστε μέσω βραχύβιων αποσπάσεων να καταστεί δυνατή η εξυπηρέτηση γειτονικών μικρότερων νησιών.