Πρέπει να γίνουν πρώτα αναλύσεις απάντησε ο δήμαρχος Ρόδου

Της απόφασης της ΔΕΥΑΡ να ζητήσει δικές της αναλύσεις για το νερό που θα έρθει από το φράγμα, υπεραμύνθηκαν χθες, σε έκτακτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, μέλη της Διοίκησης της Επιχείρησης και ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος ο οποίος θέλησε να απαντήσει στην ενόχληση της Περιφέρειας και σε ορισμένα σημεία δεν απέφυγε τους υψηλούς τόνους.

Χθες το μεσημέρι, λοιπόν, μετά τη συνέντευξη τύπου που είχε παραχωρήσει νωρίτερα ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος αλλά και τη σχετική ανάρτησή του στο facebook με την οποία ζητούσε να δοθεί «τώρα» το νερό του φράγματος στους πολίτες από τη ΔΕΥΑΡ, συνέντευξη τύπου παραχώρησε εκτάκτως και ο Δήμαρχος, πλαισιωμένος από τον Πρόεδρο της Επιχείρησης κ. Αλέξανδρο Μανωλάκη, τον Αντιπρόεδρο κ. Δημήτρη Καρατζιά, τον Γενικό Διευθυντή της κ. Μανόλη Διακομανόλη και τον Πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας Ρόδου κ. Μίλτο Παγκά.

«Όχι στην παραπληροφόρηση»
Ξεκινώντας, λοιπόν, ο Δήμαρχος δήλωσε ότι είναι από αυτούς που υποστηρίζουν ότι πρέπει να πληροφορείται σωστά ο πολίτης-αυτή είναι και μια από τις υποχρεώσεις που έχουν η Δημοτική Αρχή και όλοι οι θεσμικοί εκπρόσωποι, αλλά είναι και πολύ σκληρός και ενάντια σε κάθε ενέργεια παραπληροφόρησης καθώς αυτή οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα και δημιουργεί σύγχυση και στον πολίτη.

Ο ίδιος, χαρακτήρισε «παράδοξο, καινοφανές» αυτό που παρουσιάστηκε από προχθές το μεσημέρι, όπως είπε να υπάρχουν δηλώσεις θεσμικών εκπροσώπων μέσα από το facebook, και σχολίασε: «Αν είναι δυνατόν!

Αν είναι δυνατόν να προσπαθούμε να πληροφορήσουμε ή να…παραπληροφορήσουμε τον πολίτη μέσα από τα facebook» και ανέφερε ότι δεν θέλει να παρασυρθεί, γι’ αυτό θα υπενθυμίσει δύο πράγματα μόνο: Ότι, την ευθύνη της ολοκλήρωσης της λειτουργίας του φράγματος την είχε η Περιφέρεια, αυτή έκανε και τον διαγωνισμό και το πως δημιουργήθηκε εμπλοκή μ’ αυτόν, αν υπήρχαν ή δεν υπήρχαν ενστάσεις, αυτό δεν αφορά το Δήμο και τη ΔΕΥΑΡ. Επίσης, δεν ενδιαφέρει τον πολίτη ποιος ευθύνεται.

Επίσης, ο κ. Χατζηδιάκος επεσήμανε ότι, μέχρι τώρα, εμπιστευόμενος απόλυτα το Διοικητικό Συμβούλιο και τους υπηρεσιακούς της ΔΕΥΑΡ, είχαν προσαρμόσει ένα σχέδιο στην υδροδότηση κατά ένα μεγάλο μέρος της πόλης και άλλων περιοχών της Ρόδου, από το φράγμα.

«Το ότι υπήρχαν αστοχίες δεν αφορά το Δήμο ή τη ΔΕΥΑΡ, το ότι βάλαμε πλάτες είναι γνωστό», είπε και θύμισε τη συνάντηση εργασίας που είχε συγκαλέσει στις 13 Μαΐου, τότε που εκκρεμούσε στο Ελεγκτικό η έγκριση του διαγωνισμού.

Θύμισε, ακόμη, ότι  ο ίδιος παρέστη στη συνεδρίαση του Στ’ Τμήματος του Ελεγκτικού, δίχως να υποχρεούται, αλλά και επισκέφθηκε μαζί με τον Περιφερειάρχη την Πρόεδρο του Ελεγκτικού.

Είπε, ακόμη, ότι επειδή υπήρχε η εμπειρία της δοκιμαστικής λειτουργίας του φράγματος, ο καθαρισμός του αγωγού χρειάζεται από ένα μήνα μέχρι και σαράντα ημέρες και γ’ αυτό είχε ζητήσει να ξεκινήσουν οι εργασίες καθαρισμού του αγωγού από τις 15 Μαΐου και να ολοκληρωθούν το αργότερο στις 30 Ιουνίου. Άρα, από 1η Ιουλίου με οποιεσδήποτε συνθήκες να είχε τη δυνατότητα η ΔΕΥΑΡ να δεχθεί το νερό.

Η συνεδρίαση στο Ελεγκτικό έγινε 5 Ιουλίου-συνέχισε ο Δήμαρχος-και μετά από μερικές ημέρες ενημερώθηκαν ότι ήταν θετική η έκβαση και το νερό μπορούσε να παρασχεθεί από το φράγμα στις δεξαμενές της ΔΕΥΑΡ.

Σημείωσε, λοιπόν, ότι χρειάστηκε ένας μήνας, από τις 10 Ιουλίου μέχρι και τις 10 Αυγούστου, και αναγνωρίζει ότι από την ανάδοχο εταιρεία έγιναν υπερπροσπάθειες να καθαριστεί ο αγωγός. Ενημερώθηκε ότι υπήρχαν κάποιες τεχνικές δυσκολίες ωστόσο, για τον ίδιο προσωπικά, όλα αυτά είναι δευτερεύοντα σε σχέση με την υδροδότηση της πόλης, και δήλωσε μάλιστα: «Θα τα ρισκάριζα όλα, και το ατύχημα και την καταγγελία και οτιδήποτε, προκειμένου να γίνουν νωρίτερα οι εργασίες. Όμως, άλλοι έχουν την ευθύνη».

Η κατάσταση και η «συγνώμη»
Στη συνέχεια, ο κ. Χατζηδιάκος ανέφερε ότι, προχθές, 10 Αυγούστου, οπότε και συνεδρίαζε το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΡ παρουσία του ιδίου, έφθασε επιστολή που ανέφερε ότι από σήμερα είναι στη διάθεσή σας το νερό από το φράγμα. Είπε, όμως, ότι το νερό από το φράγμα για να διατεθεί στο κοινό πρέπει να έχει ελεγχθεί σύμφωνα με υγειονομική διάταξη που αναφέρει το έγγραφο της Περιφέρειας.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, υποχρέωση της ΔΕΥΑΡ για να βάλει το νερό στις δεξαμενές είναι να ελεγχθεί το νερό, να γίνουν διάφορες αναλύσεις. Κάποιες γίνονται από το χημείο εδώ και κάποιες που δεν γίνονται εδώ από την Αθήνα. Η εύλογη, λοιπόν, θέση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΡ, μειοψηφούντος του μέλους του, Αντιπροέδρου του δημοτικού συμβουλίου, κ. Σάκη Στάγκα ο οποίος ήθελε, όπως είπε, σώνει και καλά να δοθεί νερό προχθές, ήταν να γίνουν οι αναλύσεις.

Ανέφερε, ακόμη, ότι η δειγματοληψία έγινε τόσο από τη ΔΕΥΑΡ όσο και από τη Περιφέρεια και στάλθηκαν στα αρμόδια εργαστήρια. Και δήλωσε, στη συνέχεια ο Δήμαρχος, ανεβάζοντας τους τόνους: «Κοιτάξτε να δείτε, δεν παίζει κανένας με την υγεία του κόσμου. Δεύτερον: Δεν παίζουμε με τη φήμη και τον τουρισμό της Ρόδου, ειδικά φέτος που είμαστε σε μία έκρηξη!».

Μάλιστα, ο κ. Χατζηδιάκος θέλησε να ζητήσει συγνώμη για την ταλαιπωρία που υπέστη μία μερίδα συμπολιτών μας αφού, όπως είπε, τον πολίτη δεν τον ενδιαφέρει ποιος φταίει ωστόσο οι λόγοι ευπρέπειας επιβάλουν να πει ένα συγνώμη. Ανέφερε, ακόμη, το αν έγιναν ενστάσεις και αν υπάρχει τοπικό παρακράτος έχει δηλώσει σε προηγούμενες συνεντεύξεις του να πάνε και να καταγγείλουν ποιο είναι αυτό και ότι ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ και ο κ. Διακομανόλης έχουν δώσει κατάθεση στην Εισαγγελία και έχουν ζητήσει και αυτοί το ίδιο για να ξεκαθαρίσει.

Ο ίδιος ζήτησε από τα εργαστήρια αν χρειαστεί να δουλέψουν, ακόμα και τέτοιες μέρες, το απόγευμα και να επιβαρυνθεί το όποιο κόστος η ΔΕΥΑΡ, για να έρθουν ασφαλείς οι αναλύσεις του νερού ότι είναι σύμφωνες με την υγειονομική διάταξη, να μπει στις δεξαμενές της ΔΕΥΑΡ και ακολούθως να διατεθεί για πόση και, από εκεί και πέρα, από τη Δευτέρα κιόλας, παραμονή Δεκαπενταύγουστου, θα ξεκινήσουν οι υπηρεσίες τις μελέτες γιατί το νερό που έρχεται από το Γαδουρά έρχεται μόνο στην πόλη, στη δεξαμενή των Αγίων Αποστόλων. Σ’ εκείνη στ’ Ασγούρου θα συνεχίσουν να μπαίνουν οι γεωτρήσεις.

Μάλιστα, ευχαρίστησε όλους γιατί, όπως είπε, όλο αυτό το διάστημα που δημιουργήθηκε το πρόβλημα, ακόμα και αν δέχθηκαν μία κριτική από αγανακτισμένους συμπολίτες μας, έχουν υπερβάλει εαυτόν για όλες τις προσπάθειες που έκαναν προκειμένου η ΔΕΥΑΡ να εξαντλήσει ό,τι δυνατότητα είχε για να καλύψει όσο γίνεται περισσότερο τις ανάγκες σε νερό.

Επίσης, όταν τακτοποιηθεί το θέμα της ύδρευσης του Βορείου τριγώνου και άλλων περιοχών, θα ρίξουν το βάρος στα δίκτυα ώστε να δημιουργήσουν εκείνες τις προϋποθέσεις το νερό που βγαίνει από τα διυλιστήρια σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες να διατίθεται στο νησί της Ρόδου.

Κλείνοντας, όμως, την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος υπεραμύνθηκε των ενεργειών της ΔΕΥΑΡ λέγοντας: «Δεν κατανοώ γιατί αυτή η σπουδή, γιατί αυτές οι δηλώσεις στα facebook και στα social media, να δώσει «τώρα» η ΔΕΥΑΡ το νερό, όταν θα μπορούσε να είχε γίνει πολύ καλύτερη δουλειά και να είχε η ΔΕΥΑΡ το νερό στις δεξαμενές της πολύ πριν.

Και εν πάσει περιπτώσει, ταλαιπωρήθηκε που ταλαιπωρήθηκε ο πολίτης, ο επισκέπτης, της Ρόδου, να ζητήσουμε την  κατανόηση, την ανοχή, την υπομονή, να ταλαιπωρηθεί ακόμα μισή μέρα αλλά να ξέρει ότι το νερό που θα μπαίνει στο σπίτι του είναι σύμφωνο με τις υγειονομικές διατάξεις γιατί δεν παίζουμε με την υγεία του πολίτη και δεν παίζουμε με τη φήμη αυτού εδώ του νησιού».

Και “ξέσπασε” στη συνέχεια ο κ. Χατζηδιάκος ανεβάζοντας τους τόνους: «Ούτε επικοινωνιακά τρικ χωράνε εδώ πέρα. Και απορώ, αφού τραβήξαμε έναν κοινό αγώνα για να έρθει το νερό έξω από τη δεξαμενή, ποια η σπουδή και ποιος ο λόγος αυτών των ανακοινώσεων. Μήπως το βάρος της ευθύνης; Γιατί κάποιος, άμα έχει το βάρος της ευθύνης απολογείται λίγο ανορθόδοξα. Και το λάθος έγινε. Το έκαναν το λάθος. Αποδείχθηκε ποιος έχει την ευθύνη.

Γιατί είπα θα μιλήσω όταν έρθει το νερό έξω από το φράγμα, και θα μιλήσω έξω από τα δόντια αν χρειαστεί και θα περιμένω να μου κατονομαστεί ποιο είναι το παρακράτος που εμπόδισε το νερό να έρθει το Μάρτιο στις δεξαμενές και ήρθε 15 Αυγούστου.

Να κατονομαστεί και μαζί να το “πυροβολήσουμε” αυτό το παρακράτος. Εμείς είμαστε θεσμικοί εκπρόσωποι του λαού, υποστηρίζουμε τα συμφέροντα του λαού. Δεν κάνουμε ούτε παραπολιτική ούτε επιτιθέμεθα στη ΔΕΥΑΡ μέσα από τα social media και τα facebook»!

Η ΔΕΥΑΡ
Αναλυτικά, περιέγραψε την κατάσταση ο κ. Μανωλάκης ο οποίος είπε ότι, προχθές, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Δ.Σ. στη ΔΕΥΑΡ με κύριο θέμα την τροφοδότηση των δύο δεξαμενών με νερό από το φράγμα, σύμφωνα και με την επιστολή που παρέλαβε στις 10 Αυγούστου από την Περιφέρεια.

Την ίδια στιγμή, ήδη τα συνεργεία βρίσκονταν εκεί και προχώρησαν σε δειγματοληψία από κοινού με ανθρώπους της Περιφέρειας ώστε να στείλουν τα δείγματα σε πιστοποιημένο φορέα προκειμένου να βγουν οι αναλύσεις του νερού που θα έδιναν το ok για να δώσει η Επιχείρηση το νερό προς κατανάλωση, όπως είπε.

Ανέφερε, ακόμη, ότι, την ίδια μέρα, τα δείγματα έφυγαν με κούριερ για την Αθήνα ενώ ταυτόχρονες αναλύσεις έκαναν χημικοί εδώ. Μάλιστα, σε επικοινωνία με τα εργαστήρια στην Αθήνα πήραν τη διαβεβαίωση, επειδή συνειδητοποίησαν το πόσο σημαντικό είναι, θα μείνουν όσο χρειαστεί προκειμένου να βγάλουν τις αναλύσεις και να πουν αν το νερό καλύπτει τις προϋποθέσεις που ορίζονται από την ΚΥΑ όσο αφορά στην καταλληλότητα του πόσιμου νερού.

Από εκεί και πέρα, θεωρούν ότι έστω και αργά, χθες το απόγευμα επρόκειτο να πάρουν τις αναλύσεις από την Αθήνα και, καλώς εχόντων των πραγμάτων, εφόσον έπαιρναν το ok, η ΔΕΥΑΡ θα ήταν σε θέση να δώσει το νερό. Είπε, ακόμη, ο κ. Μανωλάκης ότι οι υπηρεσίες τους βρίσκονται σε επαγρύπνηση και με το που πάρουν τ’ αποτελέσματα θα κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να δοθεί το νερό άμεσα στον κόσμο. Και δήλωσε , στη συνέχεια:

«Ειλικρινά, και εμείς εκπλαγήκαμε όταν λίγες ώρες μετά την επιστολή που λάβαμε από την Περιφέρεια είδαμε διάφορα δημοσιεύματα να λένε ότι εμείς δώσαμε το νερό και τώρα το νερό το έχει η ΔΕΥΑΡ και δεν το δίνει στον κόσμο. Η ΔΕΥΑΡ είναι ένας Οργανισμός ο οποίος δρα μέσα από ένα πολύ αυστηρό νομικό πλαίσιο όταν έχει να κάνει με την υγεία των πολιτών.

Εμείς, όχι απλά σεβόμαστε τις νομοθεσίες αλλά σεβόμαστε και το ροδιακό λαό και δεν θα μπαίναμε σε καμία των περιπτώσεων στην παγίδα να δώσουμε το νερό χωρίς να έχουμε τις κατάλληλες διαβεβαιώσεις ότι το νερό αυτό είναι πόσιμο. Και κανένας μα κανένας δεν μπορεί να πιέζει με έμμεσο ή άμεσο τρόπο τη ΔΕΥΑΡ, εξωθεσμικά μάλιστα, προκειμένου να προβεί σε τέτοιες ενέργειες».

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ ανέφερε ότι, εάν η Περιφέρεια έχει τις κατάλληλες, έγγραφες, διαβεβαιώσεις ότι το νερό αυτό είναι πόσιμο, δεν είχε παρά να στείλει μαζί με την επιστολή που τους έστειλε τις αναλύσεις από τη Διεύθυνση Υγείας προκειμένου να διαπιστώσουν και οι ίδιοι ότι το νερό είναι κατάλληλο για χρήση.

Όπως είπε, δεν είχαν αυτές τις αναλύσεις και ούτε γνωρίζει αν τις είχε ο κ. Περιφερειάρχης και δεν τις έστειλε εκ παραδρομής αλλά αν ήθελε να κερδίσουν χρόνο, οι ίδιοι είχαν όλη την καλή διάθεση να βασιστούν στις αναλύσεις από τη Διεύθυνση Υγείας η οποία είναι και η πλέον αρμόδια να πιστοποιήσει αυτό το πράγμα.

Και δήλωσε στη συνέχεια: «Βαθιά μέσα μας είναι αυξημένη η αίσθηση της ευθύνης που έχουμε και θα προτιμούσαμε να καθυστερήσουμε μία μέρα ή 48 ώρες ακόμα αν χρειαζόταν παρά αύριο-μεθαύριο είτε να είχαμε συμπολίτες μας με διάφορες γαστρεντερικές παθήσεις ή να είχαμε παράπονα στον τουρισμό».

Ο κ. Μανωλάκης κλήθηκε, ακόμη, να σχολιάσει δήλωση του Περιφερειάρχη ότι η ΔΕΥΑΡ μπορεί να ελέγξει το φθηνό και καλό νερό που παίρνει από το φράγμα Γαδουρά αλλά θα πρέπει να ελέγξει και το ακριβό και κακό νερό που δίνει στους καταναλωτές σε κάποιες περιοχές καθώς και την ανακοίνωσή του ότι υπηρεσίες της Περιφέρειας θα ελέγξουν τις γεωτρήσεις και τα δίκτυα της ΔΕΥΑΡ.

Ο Πρόεδρος της είπε ότι δεν μπορεί να καταλάβει τι κρύβεται πίσω από τη δήλωση αυτή αλλά είναι διαθέσιμοι από όποια υπηρεσία τους ζητηθεί να ελέγξει ό,τι νομίζει και δεν έχουν να κρύψουν τίποτα. Ελέγχους κάνουν και οι ίδιοι και στις γεωτρήσεις και τις δεξαμενές τους και όπου αλλού απαιτείται.

Όσο για το φθηνό νερό που θα τους δίνεται είπε με νόημα: «Κάντε λίγο υπομονή και όταν έρθουν οι πρώτοι λογαριασμοί τότε πολύ ευχαρίστως να κρίνουμε όλοι μαζί κατά πόσο είναι φθηνό ή ακριβό». Μάλιστα, κάλεσε όλους να σταματήσει αυτό με την τιμολογιακή πολιτική καθώς θα πρέπει να καταλάβουν ότι για όλη την Ελλάδα γίνεται σύμφωνα με καινούργιο νόμο που έχει ψηφιστεί.

Όσο για το πότε θα δοθεί το νερό, σύμφωνα με τον κ. Μανωλάκη, από την ώρα που θα πάρουν τις αναλύσεις, χρειάζονται περίπου τρεις ώρες για να γεμίσουν τα δίκτυα και τις δεξαμενές, κάτι που σημαίνει ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο ή ακόμα και από χθες το βράδυ θα μπορούσε να δοθεί το νερό, εφόσον έπαιρναν το ok.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Δήμαρχος ο οποίος είπε ότι, ακούγοντας τις εξηγήσεις αυτές, σκέφτεται ότι αντί να αναλώνονται σε αυτές τις αντιπαραθέσεις θα μπορούσαν όλοι οι φορείς να καθίσουν σε ένα τραπέζι, να ζητήσουν συγνώμη από τους πολίτες, να τους συστήσουν να κάνουν υπομονή δέκα ώρες  ακόμα και αυτό θα ικανοποιούσε τους πάντες. «Λάθος δρόμος επιλέχθηκε», σχολίασε ο κ. Χατζηδιάκος.

Ο κ. Καρατζιάς είπε ότι αντί να λένε ποιος φταίει έπρεπε προχθές να ήταν όλοι εκεί και εκείνοι ήταν ενώ ζήτησε και εκείνος συγνώμη από το ροδιακό λαό.

Τέλος, ο κ. Διακομανόλης, είπε ότι αναμφισβήτητο είναι ότι «το φράγμα είναι παιδί της ΔΕΥΑΡ και του Δήμου Ρόδου και όποιος το αμφισβητεί να έρθει να μας το πει. Δόθηκε η εντολή να ολοκληρωθεί το έργο αλλά δεν καθιστά κανένα ιδιοκτήτη». Όπως είπε, το έργο το ξεκίνησε η ΔΕΥΑΡ, το Ταμείο Συνοχής, το ολοκλήρωσε το Υπουργείο και ανήκει στο ροδιακό λαό και τη ΔΕΥΑΡ.

Ας το εκμεταλλευτούν πολιτικά, είπε, όμως το νερό ανήκει στον κόσμο και διαχειριστής του νερού είναι η ΔΕΥΑΡ. Είπε, ακόμη, χαρακτηριστικά ότι από το 1993 που βρίσκεται στη ΔΕΥΑΡ δεν έχει δοθεί ποτέ μία σταγόνα νερό στους πολίτες που να μην ήταν κατάλληλο προς πόση. Και οι πολιτικοί προϊστάμενοι και τότε και τώρα  επιμένουν στην αρχή ότι η υγεία είναι η πρώτιστη υποχρέωση όλων προς τον κόσμο, στον οποίο και συνέστησε λίγη υπομονή ακόμα.