Τι μας λέτε, κύριε Βούτση;

Γράφει η Μαίρη Παπανδρέου

Είπατε, κύριε Βούτση, Πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων, σε συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση, πως δεν μπορεί να είμαστε μόνον η χώρα των «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών» και βέβαια, έχετε απόλυτα δίκιο, διότι αναβίωσε το επί χούντας των συνταγματαρχών χαρακτηριστικό ρητό μας: «Ελλάς, Ελλήνων Χριστιανών, καθολικώς διαμαρτυρομένων», που εμείς οι παλαιότεροι θυμόμαστε.

Όμως, κύριε Πρόεδρε, «ακούτε» τις διαμαρτυρίες των μελών του Ρουβίκωνα και τους απελευθερώνετε με διαταγή σας, ενώ δεν διαθέτετε «ευήκοον ούς», για τις διαμαρτυρίες των απλώς και νομιμόφρονων πολιτών.

Από έκπληξη σε έκπληξη μας οδηγείτε, κύριοι κυβερνώντες, όπως και η αξιότιμη βουλευτής σας προ ημερών, και πάλι σε διακομματική συζήτηση στην κρατική τηλεόραση – καθημερινά βιώνομε κι έχομε την ευκαιρία να βλέπομε παρόμοιες εκπομπές με πρωταγωνιστές κυβερνητικούς εκπροσώπους – που αναφερόμενη στο «αιέν αριστεύειν», είπε χαμογελαστή, στους συνομιλητές της: «Μα και ο Μακρυγιάννης ήταν εντελώς αγράμματος και όμως, έγινε πρωθυπουργός»! Μου άρεσε βέβαια, η διευκρίνιση: «εντελώς».

Όμως, η κα βουλευτής, ίσως εσκεμμένα λησμόνησε, ότι ο αείμνηστος Μακρυγιάννης, μεγάλωσε σε συνθήκες δουλείας, που πρέπει όλοι οι Έλληνες να γνωρίζομε, για να μην επαναλάβομε τα λάθη που κάναμε στο παρελθόν, αλλά και το επίσης σημαντικότατο γεγονός, που η κα βουλευτής δεν ανέφερε, είναι ότι: Ο Μακρυγιάννης, σε αυτή την ώριμη ηλικία, επιζητούσε την «αυτοβελτίωσή»  του, για το καλό της πατρίδας, κι έμαθε να γράφει και να διαβάζει, για ν’ αφήσει σε μας, το δίτομο ιστορικό έργο με τα «Απομνημονεύματα» του. Δηλαδή, για νιοστή φορά επιβεβαιώνεται το «αιέν αριστεύειν», που είναι ένα από τα χαρακτηριστικά προτερήματα των πνευματικά και συναισθηματικά υγιών Ελλήνων.

Αναμφισβήτητα, ζούμε και σε εποχή των «μαϊμούδων», καθώς καθημερινά διαβάζομε στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, ότι οι αρμόδιες Αρχές, κατάσχεσαν «προϊόντα μαϊμούδες». Κι εδώ, πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά: ευθύνονται μόνον οι έμποροι και οι εισαγωγείς των «μαϊμούδων προϊόντων» ή εμείς οι πολλοί καταναλωτές φέρομε μεγάλο μερίδιο ηθικής ευθύνης για το «φαινόμενο των μαϊμούδων», με την ματαιοδοξία μας, να «διαφέρομε» από τους άλλους, είτε φορώντας επώνυμα «σινιέ» ρούχα, είτε κατέχοντας «τίτλους» σε διάφορους χώρους (πολιτικούς ή κοινωνικούς). Δυστυχώς υπάρχουν, αλλά ευτυχώς, αναγνωρίζονται έστω και αργά, αυτοί που επιβεβαιώνουν το σοφό λαϊκό Ροδίτικο ρητό: «Όσο ψηλότερα ανεβαίνει η μαϊμού, τόσο περισσότερο αποκαλύπτονται τα οπίσθιά της».