Κάπνισμα και παραλία

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία κάνει έκκληση σε όσους καπνίζουν να αποφεύγουν τη συνήθειά τους όταν πηγαίνουν για μπάνιο ή τουλάχιστον να μην σβήνουν και πετούν τα αποτσίγαρα στις παραλίες.

Υπογραμμίζεται ότι πέρα από τον υγειονομικό κίνδυνο που συνιστούν (ιδίως για τα μικρά παιδιά) οι γόπες αποτελούν μία τεράστια πηγή μόλυνσης των θαλασσών από μικροίνες πλαστικού (καθώς το φίλτρο είναι πλαστικό που δεν εξαφανίζεται), αλλά και διάχυσης των τοξικών συστατικών που περιέχουν τα επεξεργασμένα φύλλα καπνού του τσιγάρου.

Οι Έλληνες καπνιστές «παράγουν» κάθε χρόνο κοντά στα 22 δισεκατομμύρια ( 3.500 τόνους) αποτσίγαρα. Πολλά απ’ αυτά καταλήγουν στη θάλασσα, μολύνοντας την, δηλητηριάζοντας ψάρια, θαλασσοπούλια και ανθρώπους.

Να ελπίσουμε πως η έκκληση αυτή θα βρεί θετική ανταπόκριση; Πολύ αμφιβάλλω. Είμαι βέβαιος πως θα έχει την ίδια τύχη με άλλες εκκλήσεις σχετικά με την ρύπανση του περιβάλλοντος… το κάπνισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους, τα σκουπίδια κάθε λογής, τα πλαστικά, μπουκάλια και άλλα, τα απόβλητα. Μάρτυρες οι δρόμοι, η ύπαιθρος και οι θάλασσές μας.

(Του Βαγγέλη Παυλίδη από το pavlidiscartoons.com)