Φιλολογικό μνημόσυνο για τον Φώτη Βαρέλη

Φιλολογικό Μνημόσυνο στη μνήμη του εξαίρετου καθηγητή, συγγραφέα και ποιητή Φώτη Βαρέλη για τα 5 χρόνια από την εκδημία του (πέθανε 18-8-2012 σε ηλικία 105χ) πραγματοποιήθηκε στο Πολιτισμικό Μέλαθρο Ρόδου, το βράδυ της 17-8-2017, υπό την αιγίδα του Ι.Ν.Αγίας Ειρήνης και 3 Ιεραρχών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Το μνημόσυνο τέλεσε ο ιερέας Κυρ. Μανέττας με τον αρχιψάλτη Γαβριήλ Κώτη. Για τον εκλιπόντα μίλησε ο λαλίστατος παπα-Κυριάκος, ενώ λεπτομέρειες για το βιογραφικό του διάβασε ο λογοτέχνης κ. Σπύρος Κατσούρης , ο οποίος και απήγγειλε ποιήματα του Φώτη Βαρέλη (Ευαγόρας Παλληκαρίδης, Στο Πεζοδρόμιο, Χαίρε Κόσμε απρόβλεπτε, Ευχαριστώ τους Ανθρώπους) και αναφέρθηκε στο συγγραφικό και ποιητικό του έργο, όπως αυτό αποτυπώνεται στα βιβλία του: Θεοί και Ανθρωποι, η Τελευταία Διδασκαλία, Τα Κίταλα (βραβείο Ακαδημίας), Homo Sapiens κ.ά. που ευρίσκοντο στο χώρο της ομιλίας για ενημέρωση του κόσμου. Στους παρευρεθέντες προσεφέρθησαν γλυκά, αναψυκτικά, λουκουμάδες, μελεκούνια και φρέσκα σύκα.

Ακολούθησε λεπτομερής ξενάγηση στους 3 διαφορετικούς μουσειακούς χώρους του Μελάθρου (Πολιτισμικό, Λαογραφικό, Γεωλογικό) από τον κτήτορα και Δ/ντή του κ.Σπύρο Κατσούρη, που ικανοποίησε αφάνταστα τους επισκέπτες και γι' αυτούς που τα έβλεπαν πρώτη φορά έμειναν άφωνοι για το εξαίρετο και μοναδικό τούτο περικαλλές καύχημα της Ρόδου, δημιούργημα ενός μόνον ανθρώπου, που σημειωτέον έτυχε ήδη βραβεύσεων από την Unesco, το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών/Ευρωπαϊκή Εταιρεία Επιστημόνων Καλλιτεχνών-Λογοτεχνών.

Με το φιλολογικό Μνημόσυνο στη μνήμη του Φώτη Βαρέλη  εγκαινιάζεται και μιά σειρά άλλων φιλολογικών μνημοσύνων που θα γίνονται στο Πολιτισμικό Μέλαθρο Ρόδου από το προσεχές φθινόπωρο , όπως των αειμνήστων :  Βασ. Μοσκόβη, Νικ. Χαρτοφύλλη, Γ. Κωνσταντάκη, Μ. Παπαμανώλη, Γαλάτειας Σουρέλη κ.'α.