Νέα επίθεση κατά της Πολιτείας άσκησε ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου

Οι Έλληνες Μηχανικοί αποτελούν διαχρονικά βασικό τμήμα του παραγωγικού τομέα της Ελλάδας με σημαντική συνεισφορά στην ανάπτυξη της χώρας, ενώ η περαιτέρω διάλυση και ο αφανισμός τους δεν αφήνει άλλα περιθώρια για ανάκαμψη της οικονομίας και έξοδο από την κρίση.

Το 2017 οι επιστήμονες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες βρίσκονται μπροστά σε μία πρωτοφανή επίθεση στα εισοδήματά τους. Με τις ασφαλιστικές εισφορές και τις φορολογικές επιβαρύνσεις που καλούνται να πληρώσουν, η συνολική επιβάρυνση είναι συντριπτική.


Οι μηχανικοί κυριολεκτικά αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της εξαφάνισης από την εφαρμογή των νέων μέτρων για το Ασφαλιστικό. Το αποτέλεσμα είναι το 95% των ελευθέρων επαγγελματιών μηχανικών να μην έχει σήμερα ασφαλιστική ενημερότητα, αφού δεν έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις. Ως εκ τούτου δεν μπορεί σχεδόν κανένας μηχανικός να ασκήσει ελεύθερο επάγγελμα αφού δεν μπορεί να συμμετέχει και να αναλαμβάνει Μελέτες & Έργα Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα, ενώ παράλληλα μειώνονται τα έσοδα για το Ταμείο.

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου τονίζει ότι είναι τεράστια τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει ήδη η εφαρμογή του νέου νόμου για το Ασφαλιστικό και η έναρξη λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, στην άσκηση του επαγγέλματος των Διπλωματούχων Μηχανικών.

Το εξοντωτικό καθεστώς του εφαρμοζόμενου νέου ασφαλιστικού Νόμου που αποτελεί ουσιαστικά ένα καθαρά φοροεισπρακτικό μηχανισμό, μαζί με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των Ελευθέρων Επαγγελματιών, επιδεινώνει το ήδη ασφυκτικό κλίμα για τους συναδέλφους και οδηγεί ουσιαστικά εκτός επαγγέλματος το σύνολο των εναπομεινάντων επαγγελματικά δραστηριοποιούμενων Μηχανικών. Συγχρόνως, αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των Μηχανικών που ήδη βρίσκονται σε δυσμενή θέση και δεν μπορούν να πληρώσουν εμπρόθεσμα τις ασφαλιστικές τους εισφορές.


Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου απορρίπτει κατηγορηματικά τα νέα μέτρα που οδηγούν στην καταστροφή το μεγαλύτερο επιστημονικό κλάδο της χώρας μας, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο την υφιστάμενη κατάσταση σωρευμένης ύφεσης. Οι εισφορές των Μηχανικών ανάγονται σε υπέρογκους συντελεστές οι οποίες σε συνδυασμό με το ισχύον δυσβάσταχτο φορολογικό καθεστώς, καθώς και με την άδικη μείωση των συντάξιμων αποδοχών οδηγούν σε μη βιώσιμη τη λειτουργία των Μηχανικών.
Παράλληλα, βάλλεται αδίκως και καταστρέφεται ο παραγωγικός ιστός της χώρας, βασικό τμήμα της οποίας αποτελούν οι επιστήμονες.

Το γεγονός ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι χαμηλόμισθοι, όσοι έχουν περιορισμένα εισοδήματα και έχουν φτάσει στο όριο της φτώχειας, επιβαρύνονται με νέες ασφαλιστικές εισφορές με δημευτικά χαρακτηριστικά, αποδεικνύει ότι πρόκειται για μία καταστροφική πολιτική χωρίς διέξοδο και λύσεις. Η υπερφορολόγηση και οι υπερβολικές εισφορές (ουσιαστικά πρόκειται για δεύτερη φορολόγηση)  δημεύουν τα ετήσια εισοδήματα των μηχανικών με αποτέλεσμα να μην μπορεί κάποιος να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Ανεξάρτητα αν έχει κάποιος ένα μικρό, μεσαίο ή μεγάλο ετήσιο εισόδημα, τα χρήματα που του απομένουν βρίσκονται σε παρόμοιο επίπεδο. Άρα όχι μόνο δεν δίνεται κίνητρο σε κάποιον να δουλέψει περισσότερο και να αναπτυχθεί, αλλά παρακινείται να δουλεύει όσο το δυνατόν λιγότερο.

Μόνον το 2015 έφυγαν στο εξωτερικό περίπου 4.000 μηχανικοί ενώ το 2016 έφυγαν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πάνω από 6.000 μηχανικοί οι οποίοι διαγράφηκαν από το ΤΕΕ και το ΤΣΜΕΔΕ για να μην πληρώνουν εισφορές.
Αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική το επάγγελμα του μηχανικού θα οδηγηθεί σε αφανισμό.

Γιώργος Σκιαδόπουλος, Πρόεδρος ΣΑΔ
Γιώργος Περνάρης, Αντιπρόεδρος ΣΑΔ
Αναστασία Μαργιέ, Γ. Γραμματέας ΣΑΔ
Νίκος Παπαγρηγορίου, Μέλος ΔΣ ΣΑΔ
Γιάννης Ματσαμάς, Μέλος ΔΣ ΣΑΔ