Έκθεση αρχιτεκτονικής για τα ιστορικά κτίρια της Κω

Με ξεχωριστό ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκαν προχθές στο χώρο του ιστορικού και λαογραφικού μουσείου Κω η φωτογραφική έκθεση Αρχιτεκτονικής με θέμα «ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΩ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΧΡΗΣΗ».

Η έκθεση διοργανώνεται από το Αρχιτεκτονικό Γραφείο Δ. Χάμψα σε συνεργασία με τον ΔΟΠΑΒΣ. Οι φωτογραφίες και τα επεξηγηματικά κείμενα είναι του Δημήτρη Χάμψια και ελήφθησαν πριν από τον σεισμό της 21ης Ιουλίου.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν επίσης οι ομιλίες του Βασίλη Χατζηβασιλείου και του Μηνά Χατζηαντωνίου.

Ο κ. Χατζηβασιλείου έκανε μια σύντομη αναφορά στους Ιταλικούς σχεδιασμούς και την ανέγερση των των δημόσιων κτηρίων της πόλης (αξιοσημείωτη η επισήμανσή του ότι για την ολοκλήρωση του ΙΝ του Αγ. Νικολάου Κω συνέδραμε και η Ιταλική κυβέρνηση), ενώ ο κ. Χατζηαντωνίου αναφέρθηκε στην ανώνυμη αρχιτεκτονική και τη διαχρονική ταυτότητα του τόπου μας, κάνοντας μνεία στους παλιούς πρωτομάστορες και στον σεβασμό του μέτρου και της αισθητικής, αλλά και ασκώντας κριτική σε σύγχρονες αναπλάσεις (με συγκεκριμένα παραδείγματα-ΒΙΝΤΕΟ) που θυμίζουν «τούρτα αμυγδάλου» και όχι μόνο… Σε μια από τις πολλές «ατάκες» του μάλιστα τόνισε ότι ο σεισμός από «φονικός» πρέπει να μετατραπεί σε «φωνή-Κως».

 


Τέλος, ο ίδιος ο Αρχιτέκτονας Δ. Χάμψας αναφέρθηκε στην έκθεση και στο περιεχόμενό της αλλά και στα ερεθίσματα τα οποία δέχθηκε ο ίδιος για την πραγματοποίηση της με βάση τους προβληματισμούς που υπάρχουν και στους τίτλους των πέντε ενοτήτων της έκθεσης.

Την εκδήλωση προλόγισε και παρουσίασε εκ μέρους του ΔΟΠΑΒΣ το μέλος του ΔΣ Δήμητρα Τριανταφυλλοπούλου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο Βουλευτής Η. Καματερός, ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου (ο οποίος βρίσκεται εκτός Κω) π. Κωνσταντίνος Καματερός, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Σεβ. Μαραγκός και Ν. Κανταρζής,  η Τοπ. Σύμβουλος Χ. Τσέλιου, ο Ιατρός Κ. Κουλτινιός εκ μέρους του Νοσοκομείου Κω, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, Αρχιτέκτονες – μέλη του ΤΕΕ και πολλοί ενδιαφερόμενοι.

Εκτός από τον πλούσιο μπουφέ το Αρχιτεκτονικό Γραφείο Δ. Χάμψα πρόσφερε επίσης στους παρευρισκόμενους ένα πολύ όμορφο ημερολόγιο του 2018 με τις φωτογραφίες της έκθεσης και τα κείμενα που την συνοδεύουν.

Διάρκεια της έκθεσης 20-28 Αυγούστου.
Ώρες λειτουργίας:11:00-13:00 και 18:00-21:00.