Η ομορφιά της Πάτμου μέσα από τη ματιά του Robert McCabe (φωτορεπορτάζ)

Ο Robert McCabe γεννήθηκε στο Σικάγο το 1934 και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη.

Ο πατέρας του εργάζονταν για μία εφημερίδα εικόνων (picture newspaper) εκεί και έπειτα από μία Kodak που του έκανε δώρο, ξεκίνησε να τραβάει τις πρώτες του φωτογραφίες, σε ηλικία μόλις 5 ετών.

Στην αρχή οι φωτογραφίες του φιλοξενήθηκαν στο newsworthy photographs, όπου και έφτιαξε μία ιδιόμορφη συλλογή από κεραυνούς, πλημμύρες, αυτοκινητιστικά και σιδηροδρομικά ατυχήματα. Με την πάροδο του χρόνου το ενδιαφέρον του στράφηκε στους ανθρώπους, στα τοπία και τη ζωή εν γένει.

 


Οι πρώτες φωτογραφίες του από την Ευρώπη τραβήχτηκαν στο ταξίδι που πραγματοποίησε το 1954 στην Γαλλία, την Ιταλία και την Ελλάδα, την περίοδο δηλαδή που ήταν ακόμη φοιτητής στο Princeton.

Την επόμενη χρονιά, το 1955, επέστρεψε και πάλι στην Ελλάδα, όντας μαγεμένος από τα τοπία και τους ανθρώπους της, ενώ το 1957 έκανε ένα εκτενές ταξίδι στο Αιγαίο Πέλαγος, φωτογραφίζοντας την ομορφιά της ελληνικής γης με μία Rolleiflex και Plus-X film κάμερα.

Την ίδια χρονιά έκανε και μία σειρά από έγχρωμες φωτογραφίες των ελληνικών νησιών, έπειτα από σχετικό αίτημα του National Geographic Society.

 


Ένα από τα νησιά που μάγεψαν τον φιλέλληνα φωτογράφο ήταν και η Πάτμος, τη σιωπηλή γοητεία της οποίας κατόρθωσε να αποδώσει απόλυτα, με λίγα μόλις κλικ. Σήμερα, βλέποντας τις φωτογραφίες του, παίρνουμε σημαντικές πληροφορίες για τη ζωή και την καθημερινότητα των κατοίκων εκείνης της εποχής, και νοσταλγούμε εποχές που ξέρουμε πως δεν θα επιστρέψουν.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: protothema.gr