Παρουσίαση του βιβλίου «Αντίδρομα στον ήλιο»

Το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου του ΔΟΠΑΡ σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΠΑΝΟΠΤΙΚΟΝ, το Περιοδικό τέχνης και λόγου ΝΗΣΙΔΕΣ και το βιβλιοπωλείο ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ θα πραγματοποιήσουν σήμερα Πέμπτη στις 8.30μ.μ. στο αίθριο του βιβλιοπωλείου (Θ. Σοφούλη 127) την παρουσίαση του λογοτεχνικού-ταξιδιωτικού έργου «Αντίδρομα στον ήλιο» του συγγραφέα και μεταφραστή Φώτη Τερζάκη. Για το βιβλίο θα μιλήσει η εκπαιδευτικός Αναστασία Ζέππου και τη συζήτηση με τον συγγραφέα θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ευρυδίκη Κοβάνη.

Πρόκειται για την καταγραφή των ταξιδιωτικών εμπειριών του ίδιου του συγγραφέα, γραμμένες με στοχασμό και πολιτικό σχόλιο, από διάφορα μέρη του κόσμου όπως την Τουρκία, τη Συρία, την Ιορδανία, την Αίγυπτο και τη Νότιο Αραβική, το Ιράν, την Ινδία (με στάση στα Ιμαλάια), τη Χερσόνησο της Ινδοκίνας, την Κίνα, την Ιαπωνία κ.ά.
Ο Φώτης Τερζάκης διαμένει αυτές τις ημέρες στον ξενώνα του ΔΚΣΜΡ και εργάζεται στη μετάφραση του βιβλίου «Φιλοσοφία και Θρησκεία» του Γερμανού φιλοσόφου Φρίντριχ Σέλινγκ ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει την καταγραφή των πρόσφατων ταξιδιωτικών του περιηγήσεων στην Ανδαλουσία και το Μαρόκο.

Λίγα λόγια για το συγγραφέα
Ο Φώτης Τερζάκης έχει εργαστεί πολλά χρόνια στο χώρο του βιβλίου ως εκδότης, επιμελητής σειρών και μεταφραστής, και ερευνηά, στο πλαίσιο σεμιναρίων, σε διάφορους τομείς των Επιστημών του Ανθρώπου. Έχει δημοσιεύσει εκτεταμένο αριθμό δοκιμίων και κριτικών σε ποικίλα έντυπα (Σημειώσεις, Λεβιάθαν, Ήχος, Πλανόδιον, Πανοπτικόν, κ.ά.) και συνεργαστεί κατά περιόδους ως βιβλιοκριτικός με τις εφημερίδες Ελευθεροτυπία, Καθημερινή και Αυγή· έχει επίσης διδάξει μετάφραση φιλοσοφίας στο Αγγλικό Τμήμα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μετάφρασης (ΕΚΕ¬ΜΕΛ). Από το 2005 έχει ιδρύσει ένα θεσμό εναλλακτικής επιμόρφωσης, το Κέντρο Διαπολιτισμικών Σπουδών (από το 2009 Εταιρεία Διαπολιτισμικών Σπουδών), στο πλαίσιο του οποίου παραδίδει σειρές μαθημάτων στη φιλοσοφία, την αισθητική, τη συγκριτική θρησκειολογία και ανθρωπολογική/ψυχαναλυτική θεωρία.

Το δημοσιευμένο του έργο περιλαμβάνει ποίηση, ταξιδιωτική πρόζα, δοκίμια και μεταφράσεις. Ενδεικτικά: Τα αίματα της γλώσσας. Έξι ποιήματα, (Όστρακα 1989)· πρόζα:  Η αυλακιά του Ρεμπώ. Τρία ταξίδια (Πανοπτικόν 2010), Αντίδρομα στον ήλιο. Ασιατικές ιχνογραφίες (Πανοπτικόν, 2014-15)· δοκίμια: Σημειώσεις για μιαν ανθρωπολογία της μουσικής (Πρίσμα 1990), Μελέτες για το Ιερό (Ελληνικά Γράμματα 1997),

Τα Ονόματα του Διονύσου: προαναγγελίες μιας διαρκώς ματαιούμενης έλευσης (Οξύ 2000), Αποσπάσματα μιας φιλοσοφίας της φύσης (futura 2003), Νιτσεϊκές μεταμορφώσεις (futura Αθήνα 2004), Τροχιές τού Αισθητικού (futura 2004), Ερμηνευτικά για τη Σχολή της Φραγκφούρτης (Αλεξάνδρεια 2008), Αντι-επιστημολογικά (Πανοπτικόν 2012), κ.ά.