Αναμένεται η παραχώρηση του ακινήτου στο Τσαΐρι για τους τσιγγάνους

Σε όλα τα ζητήματα αρμοδιότητάς της που “τρέχει” αυτή την περίοδο, αναφέρθηκε χθες, σε δηλώσεις της η Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Διοίκησης και Ληξιαρχείου κα Βάσω Ξεπαπαδάκη-Παπαδημητρίου και ανάμεσα σε αυτά που έκανε γνωστά είναι ότι, περί τα τέλη Αυγούστου, περιμένουν την πολυπόθητη παραχώρηση από την ΕΤΑΔ του χώρου στο Τσαΐρι που έχει εγκριθεί για την προσωρινή μετεγκατάσταση των ΡΟΜΑ.

Συγκεκριμένα, η κα Ξεπαπαδάκη, μεταξύ άλλων, χθες, έκανε λόγο για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για το οποίο αυτή την περίοδο βρίσκονται σε επαφή και με την αρμόδια Γενική Γραμματέα ΡΟΜΑ κα Αικατερίνη Γιάντσιου αλλά και με τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας, και δεν είναι άλλο από αυτό των ΡΟΜΑ.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα όσα είπε χθες η Αντιδήμαρχος, στα τέλη του μηνός, μετά τη ραστώνη του Αυγούστου, περιμένουν να γίνει από την ΕΤΑΔ η παραχώρηση. Οι πληροφορίες που έχουν λένε ότι η ΕΤΑΔ, προς το τέλος του μήνα, θα κάνει την παραχώρηση της συγκεκριμένης περιοχής στο Τσαΐρι η οποία, υπενθυμίζεται είχε ψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο ενώ είχε εγκριθεί και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Συγχρόνως, ετοιμάζονται οι σχετικές μελέτες για τις υποδομές που πρέπει να γίνουν για τους ανθρώπους που θα μετεγκατασταθούν προσωρινά εκεί και παράλληλα με τη δομή που έχουν δημιουργήσει και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, το Κέντρο Κοινότητας, οι υπάλληλοι της συγκεκριμένης δομής έχουν πραγματοποιήσει τρεις φορές μέχρι τώρα επιτόπιες επισκέψεις στον καταυλισμό των ΡΟΜΑ στο Κορακόνερο, έχει γίνει η καταγραφή τους, έχουν ήδη ξεκινήσει διάφορες διαδικασίες για να δουν τη δημοτολογική κατάσταση όλων αυτών των ανθρώπων και να προβούν στη συνέχεια-κάτι που πρέπει να γίνει μέσα στους επόμενους δύο μήνες-στην κατάρτιση του επιχειρησιακού προγράμματος το οποίο θα αφορά σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για κάθε οικογένεια που θα προβλέπει με ποιους τρόπους θα μπορέσει να γίνει η κοινωνική τους ένταξη.

Όπως εξήγησε η κα Ξεπαπαδάκη, η κάθε οικογένεια θα αποφασίσει να πάει είτε σε ενοικίαση σπιτιού είτε στον προσωρινό καταυλισμό που θα δημιουργηθεί στον καινούργιο χώρο και ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να κάνει εξατομικευμένα επιχειρησιακά σχέδια για την κάθε οικογένεια ΡΟΜΑ. Σημειώνεται ότι έχουν προβλέψει ότι αυτή η διαδικασία θα γίνει βέβαια για τους ΡΟΜΑ που είναι δημότες της Ρόδου καταρχήν, και αποκλείονται όσοι δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα ή είναι αλλοδαποί.

Άλλα θέματα
Όσο αφορά στα υπόλοιπα θέματα που χειρίζεται η ίδια, επεσήμανε, καταρχήν, ότι το  2017 αποδεικνύεται ένα πάρα πολύ δημιουργικό έτος για τη Δημοτική Αρχή, στον τομέα που τουλάχιστον που εμπίπτει στις αρμοδιότητες της οι οποίες έχουν να κάνουν κυρίως με τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα και δράσεις, είτε από ΕΣΠΑ είτε από ευρωπαϊκά προγράμματα, είτε ακόμη και στον τομέα των διοικητικών υπηρεσιών.

Σημείωσε, επίσης, ότι για να φθάσει σ’ αυτό το σημείο ο Δήμος έπρεπε να προηγηθεί μία αρκετά μεγάλη περίοδος προετοιμασίας μελετών, τεχνικών εκθέσεων και για τα έργα και για τις δράσεις που έχουν καταφέρει να εντάξουν αλλά και γι’ αυτά που προσπαθούν να εντάξουν από ‘δω και στο εξής.

Καταρχήν, για τα ενταγμένα έργα, όπως έκανε γνωστό και ο Δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος τις προηγούμενες ημέρες, η πρόταση του Δήμου για την ένταξη της ανάπλασης και της διατήρησης του πάρκου του Ροδινιού πήγε αρκετά καλά αφού πλέον έχουν τον τελικό πίνακα αξιολόγησης και περιμένουν τη ν υπογραφή της πράξης από τον Περιφερειάρχη.

Επιπλέον, τα τεύχη δημοπράτησης για το άλλο έργο που έχει εντάξει ο Δήμος, αυτό της αντιπλημμυρικής προστασίας του ρέματος Ρένη στο Φαληράκι στέλνονται για προέγκριση και εφόσον την πάρουν θα προχωρήσουν στη δημοπράτηση του έργου.

Για το κτίριο Ακάβη περιμένουν επίσης την τελική έγκριση ώστε να προβούν και εκεί στη δημοπράτηση των εργασιών για την ανακατασκευή του κτιρίου που είναι ήδη ενταγμένο.

Επίσης, χθες, έγινε ο διαγωνισμός για το ενταγμένο στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Interreg-MED με το ακρωνύμιο «motivate», που αφορά κυρίως στην προμήθεια σε έξυπνες στάσεις, οθόνες πληροφόρησης και εφαρμογές σε tablet-κινητό για τους επιβάτες της ΡΟΔΑ.

Εκτός από αυτά, περιμένουν τις τελικές αξιολογήσεις τόσο για τις Πεταλούδες, για την πρόταση που έχει υποβάλει ο Δήμος, προϋπολογισμού περίπου 700 χιλιάδες ευρώ για τη διατήρηση-συντήρηση—προστασία της Κοιλάδας των Πεταλούδων.

Σχετικά με τη Ροδιακή Έπαυλη που παραμένει για τη Δημοτική Αρχή το μεγάλο στοίχημα, επειδή υπέβαλε ο Δήμος την πρότασή του για το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, όπως είπε δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η αξιολόγηση των προτάσεων. Επίσης, στην ίδια πρόσκληση του ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος, είχαν υποβάλει και μία μελέτη για τη χρηματοδότηση του Δημαρχιακού Μεγάρου καθώς και για την κατασκευή δικτύου πρόσβασης για ΑμΕΑ στη Μεσαιωνική πόλη. Και για τα τρία αυτά έργα αναμένουν περισσότερες πληροφορίες για την πορεία της αξιολόγησής τους από το αρμόδιο Υπουργείο.

Σ’ αυτή τη φάση τώρα, βρίσκονται στη διαδικασία προετοιμασίας μελετών για αγροτική οδοποιία μια και έχει ανοίξει καινούργια πρόσκληση στο ΕΣΠΑ η οποία λήγει στις 31 Οκτωβρίου, με προϋπολογισμό 1,4 εκατ. ευρώ. Επίσης, ετοιμάζουν και τις μελέτες για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, που θα υποβληθούν για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, το ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου.

Ένα ακόμα νέο project που ετοιμάζουν σε συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου της Ρόδου έχει να κάνει με μία μεγάλη μελέτη που θα περιλαμβάνει προμήθεια και κατασκευή παιδικών χαρών σε διάφορες τοποθεσίες, είτε μέσα στην πόλη της Ρόδου είτε σε δημοτικές ενότητες. Σε αυτό, ήδη, έχει προβλεφθεί ένα κονδύλι της τάξεως των 240 χιλιάδων ευρώ που αφορά σε προμήθεια και εγκατάσταση οργάνων παιδικών χαρών σε διάφορες περιοχές αλλά και μία άλλη μελέτη η οποία θα περιλαμβάνει πάλι παιδικές χαρές σε διάφορες τοποθεσίες της πόλης αλλά και του νησιού και θα υποβληθεί για χρηματοδότηση από το νέο πρόγραμμα που θα ανοίξει στην ΑΝ.ΔΩ.

Τέλος, ένα εξίσου καινούργιο έργο που έχουν κληθεί να οργανώσουν έχει να κάνει με το κυκλοφοριακό.  Ως γνωστόν, έχουν υπογράψει με απόφαση δ.σ. σύμβαση με το Πράσινο Ταμείο που αφορά στη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Σ’ αυτό περιλαμβάνονται 60 χιλιάδες ευρώ για την κυκλοφοριακή μελέτη. Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, οι υπηρεσίες συγκεντρώνουν ό,τι μελέτες είχαν γίνει στο παρελθόν, ούτως ώστε να δουν σε δεύτερο χρόνο την ολοκληρωμένη μελέτη που θα πρέπει να εκπονηθεί πλέον για την επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης της Ρόδου.

Όσο αφορά στα κοινωνικά θέματα, περιμένουν τη δημοπράτηση για την προμήθεια των τροφίμων που θα πρέπει να γίνει στα πλαίσια του προγράμματος ΤΕΒΑ, δηλαδή της υλικής και επισιτιστικής βοήθειας για τους άπορους. Το ύψος του για το 2018 θα είναι στα 320 χιλιάδες ευρώ.

Έχουν πληροφορηθεί επίσης ότι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» ανανεώνεται για δύο έτη, δηλαδή το 2018 και το 2019 και έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία με τις διοικητικές υπηρεσίες για την ανανέωση των συμβάσεων των ατόμων που το στελεχώνουν όπως επίσης  και τη διαδικασία για την ανανέωση των συμβάσεων στο πρόγραμμα του ΚΗΦΗ Κοσκινού καθώς και για τέσσερις νέες προσλήψεις αφού αυξήθηκε ο προϋπολογισμός και κατάφεραν να εντάξουν το ΚΗΦΗ στο ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου.