Στα 211 εκατομμύρια ευρώ  ο προϋπολογισμός του δήμου Ρόδου

Με θέματα τον προϋπολογισμό και την κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου για το 2018, συνεδρίασε, χθες το μεσημέρι, η εκτελεστική επιτροπή Ρόδου υπό την Προεδρία του Δημάρχου κ. Φώτη Χατζηδιάκου με τη συμμετοχή και των Αντιδημάρχων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση διεξήχθη ομαλά και διήρκεσε περί τη μιάμιση ώρα.

Το σχέδιο του νέου προϋπολογισμού ανέρχεται στα 211 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι αφού από αυτόν θα αφαιρεθούν τα 36 εκατομμύρια ευρώ του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. τα οποία, ως γνωστόν, έχουν διαγραφεί μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου. Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός του 2017 ανήλθε περίπου στα 180 εκατ. ευρώ, μαζί με το ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. 

Σημειώνεται ότι μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2018 θα πρέπει να αναρτηθεί στην πλατφόρμα του Υπουργείου ώστε να εκφράσει γνώμη το Παρατηρητήριο ενώ θα πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι το Νοέμβριο.

Εκείνο, βέβαια, που θα μπορούσε να πει κανείς ότι χαρακτηρίζουν το νέο προϋπολογισμό-αν και πρόκειται για σχέδιο ακόμη- οι μεγάλες απώλειες εσόδων και, ως εκ τούτου, η “συμπίεση” που υφίστανται τα έξοδα και γενικά οι λειτουργικές δαπάνες του Δήμου.

Υπενθυμίζεται ότι, εκτός από τη διαγραφή των βεβαιωμένων οφειλών από ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. υπάρχει και απώλεια εσόδων της τάξεως των 900 χιλιάδων ευρώ από τις παραλίες.

Ωστόσο, οι αρμόδιοι θεωρούν ότι, παρά τα παραπάνω, κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα, ότι ο Δήμος καταφέρνει να στέκεται στο ύψος του και προσδοκούν σε αύξηση των εσόδων μετά και την εφαρμογή της ρύθμισης για όσους έχουν οφειλές στους Δήμους, από την οποία έχει ξεκινήσει ήδη μία εισροή στα ταμεία.

Όσο για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2018, οι πληροφορίες λένε ότι ανέρχεται στα 16,5 εκατ. ευρώ, κάτι όμως που δεν είναι οριστικό και αναμένεται να ανέβει αφού ο Δήμος περιμένει πολλές εντάξεις έργων σε ευρωπαϊκά προγράμματα οι οποίες δεν μπορούν να μπουν από τώρα στο Τ.Π., πριν δηλαδή έρθουν τα σχετικά έγγραφα που να τις οριστικοποιούν.