Παρέμβαση του δημάρχου  Κω στον πρόεδρο  της Κομισιόν κ. Γιούνκερ

Από τον δήμο Κω εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

“Η απάντηση της Ευρωπαίας Επιτρόπου για την Περιφερειακή Πολιτική κ.Κρέτσου στην ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Σύριζα κ.Παπαδημούλης, δεν αιφνιδίασε το Δήμο Κω.

Ο Δήμαρχος κ.Γιώργος Κυρίτσης προχώρησε σε τρεις σημαντικές παρεμβάσεις το τελευταίο διάστημα προκειμένου να εκφραστεί, έμπρακτα, η αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κατεύθυνση της χρηματοδότησης για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός της 21ης Ιουλίου στο νησί.

Ο Δήμαρχος Κω απευθύνθηκε στον Πρόεδρο της Κομισιόν κ.Γιούνκερ, την Επίτροπο κ.Κρέτσου αλλά και στον Έλληνα Επίτροπο κ.Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Ο κ.Κυρίτσης έθεσε ξεκάθαρα αίτημα χρηματοδότησης από το Ταμείο Αλληλεγγύης, χρησιμοποιώντας ως επιχειρήματα:

α) Το γεγονός ότι το Νοέμβριο του 2015, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε εγκρίνει παροχή χρηματοδοτικής ενίσχυσης ύψους 1.651.834 ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τους σεισμούς που έπληξαν την περιοχή των Ιονίων νήσων.

β) Το γεγονός ότι το ίδιο είχε συμβεί και στους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν την Ιταλία το 2016, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση επέκτεινε το πλαίσιο δράσεων του Ταμείου Αλληλεγγύης προκειμένου να συμπεριληφθούν, συσσωρευτικά, και οι ζημιές που προκαλούνται από σειρά φυσικών καταστροφών στην ίδια περιοχή σε ένα έτος.

Ο Δήμαρχος στην παρέμβασή του προς τον κ.Γιούνκερ επισήμανε ότι “η Κως που έδειξε την αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό της στη μεταναστευτική κρίση, αναλαμβάνοντας βάρος μεγαλύτερο από αυτό που της αναλογούσε, ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δείξει την ευαισθησία και την αλληλεγγύη της στο νησί μας.”

Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει επίσημη απάντηση των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο αίτημα του Δημάρχου Κω.

Είναι δεδομένο όμως ότι το επίσημο αίτημα χρηματοδότησης από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε θα πρέπει να κατατεθεί από την Ελληνική κυβέρνηση.”