Το όνειδος της Παλιά Πόλης

Γράφει ο
Θανάσης Καραναστάσης


Προ ημερών επισκέφθηκε τη Ρόδο η υπουργός Πολιτισμού κ. Κονιόρδου. Κατά την εδώ παραμονή της πραγματοποιήθηκαν οι καθιερωμένες συσκέψεις και επαφές της με υπηρεσιακούς και τοπικούς παράγοντες. Είδε και κάποιους χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
 

Αμφιβάλλω όμως αν ξεναγήθηκε στα κατ’ εξοχήν αξιοθέατα της μεσαιωνικής πόλης. Εκεί που έχουν λόγο και εξουσία οι κράχτες και πίσω απ’ αυτούς οι τυχοδιώκτες που υποδύονται τους επιχειρηματίες. Ν’ ακούσει εκεί και το... μελωδικό κράξιμο των παπαγάλων.

Να πάρει και μίαν ιδέα η κ. Κονιόρδου από το ζητιανολόι που περιφέρεται στα κεντρικά σημεία της μεσαιωνικής πόλης.
Θα έπρεπε μαζί μ’ αυτά να θαυμάσει και τις αυθαίρετες επεμβάσεις, κάκιστου γούστου, που έχουν υποστεί τα κτίσματα στα οποία ασκούνται εμπορικές δραστηριότητες. 

Έτσι θα διαπίστωνε ότι το μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς έχει καταντήσει σκέτος ΓΥΦΤΟΜΑΧΑΛΑΣ!
Να μην ξεχνούμε, ότι η Παλιά Πόλη της Ρόδου είναι η μεγαλύτερη κατοικούμενη μεσαιωνική πόλη της Ευρώπης.
Κατοικείται επί 14 αιώνες αδιαλείπτως. Έζησε ξένες κατοχές, στα κάστρα και στα δρομάκια της δόθηκαν φονικές μάχες, μεγάλα τμήματά της καταστράφηκαν από βομβαρδισμούς.  Αμέτρητοι άνθρωποι έχασαν εκεί μέσα τις ζωές τους. Και έφθασε σήμερα να είναι το όνειδος της Ρόδου, αντί να είναι το καμάρι όλων μας. 

Δεν μπορεί πια άνθρωπος να περπατήσει στους δρόμους της χωρίς να υποστεί απανωτές οχλήσεις. Οι κράχτες θα του υποδείξουν φορτικά πού θα καθίσει να πιει τον καφέ του, ή σε ποιο μαγαζί θα ψωνίσει.
Οι αρμόδιοι φορείς αγρόν αγοράζουν για όλα αυτά.
Το υπουργείο Πολιτισμού, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, ο δήμος Ροδίων δεν πολυσκοτίζονται για το απερίγραπτο χάλι της Παλιάς Πόλης. Η δυσφήμηση που γίνεται εις βάρος του τόπου μας και της χώρας μας συνολικά δεν φαίνεται να τους νοιάζει.

Κύριε Δήμαρχε, κάθε αξιοπρεπής άνθρωπος σ’ αυτό το νησί ντρέπεται για την κατάντια της Παλιάς Πόλης. Εσείς;