Ένα Σάββατο  αλλιώτικο από τα άλλα

Προς την εφημερίδα ΡΟΔΙΑΚΗ
26.8.2017
Σήμερα (χθες) το πρωινό μου ξεκίνησε κάπως περίεργα. Νωρίς έλαβα ένα τηλέφωνο από το κτηνιατρείο της Χ. Τζαβαρή ότι κάποιος συμπολίτης μας είχε βρει ένα γεράκι στην αυλή του, αλλά επειδή η κτηνίατρος απουσίαζε μου ζητήθηκε να πάω να το δω, καθώς είμαι πολλά χρόνια ερασιτέχνης ορνιθο-παρατηρήτρια γνωρίζω τα είδη και ότι τα αφορά.


Η ιστορία μας λοιπόν έχει ως εξής ο συμπολίτης μας  κ. Δημήτρης Μαλαπέτσας που διατηρεί συνεργείο αυτοκινήτων στην οδό Κωτιάδη, βρήκε το πρωί στην αυλή του ένα πεσμένο γεράκι και αμέσως το περιέθαλψε και ζήτησε την βοήθεια κτηνιάτρου. Πήγα στο χώρο του όπου διαπίστωσα ότι ήταν ένα γεράκι BUTEO BUTEO  που η κοινή του ονομασία είναι Γερακίνα ή Ποντικοβαρβακίνα κά.


Από μια πρόχειρη εξέταση δεν φαινόταν να έχει τραύμα στο σώμα του και είχε ανταποκριθεί στις πρώτες φροντίδες του Σωτήρα του ο οποίος το έβαλε σε ένα χαρτόκουτο για να το κρατήσει ασφαλές.
Το φωτογράφισα και άρχισα την έρευνα για να βρεθεί κτηνίατρος ή κάποιος σχετικός. Η ιστορία μας είχε αίσιο τέλος, καθώς οι εργαζόμενοι στην ευαισθητοποιημένη Αποκεντρωμένη Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου αντέδρασαν άμεσα και πήραν στο χώρο της υπηρεσίας τους το Γεράκι προκειμένου να το περιθάλψουν.


Το είδος αυτού του Γερακιού είναι αρκετά κοινό σε ολόκληρο το νησί της Ρόδου. Ειδικότερα στον αστικό ιστό της πόλης της Ρόδου ο βιότοπός του ορίζεται από τον λόφο του Μοντε Σμιθ  με κατεύθυνση προς το  Ροδίνι ή τα τείχη της Παλιάς Πόλης και από εκεί κινείται προς τα έξω.
Τροφή του είναι μικρά ποντίκια, αμφίβια, μικρά ερπετά κά.


 Όσο τα  βλέπουμε να πλανάρουν περήφανα πάνω από την πόλη μας ή στην εξοχή να είμαστε βέβαιοι ότι το οικοσύστημα γύρω μας είναι ακόμη ΥΓΙΕΣ,
Τα Αρπακτικά πουλιά κάθε είδους  Ημερόβια Γεράκια ή Αετοί  και τα Νυχτόβια Κουκουβάγιες κλ.π. είναι οι καθαριστές του οικοσυστήματος γιατί η τροφή τους διατηρεί σε σορόπια την τροφική αλυσίδα.


Ευχαριστώ για την φιλοξενία
 Με εκτίμηση
 Κατερίνα Γιατρά
Σύμβουλος τοπικής Ανάπτυξης
Ανάληψη ΡΟΔΟΣ