Ερώτηση του Ηλία Καματερού για τον ΕΝΦΙΑ

Επίκαιρη ερώτηση για τον ΕΝΦΙΑ που αναρτήθηκε προχθές για όλους τους πολίτες στο taxis κατέθεσε ο βουλευτής Δωδεκανήσων του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Καματερός.

Η ερώτηση του κ. Καματερού η οποία αφορά κυρίως την εκλογική του περιφέρεια έχει να κάνει με την σύνδεση του φόρου με την παλαιότητα του κτιρίου και μάλιστα ο ίδιος χαρακτηρίζει ως "αδικία" αυτή την σύνδεση.

Συγκεκριμένα όπως λέει , σύμφωνα με τον Ν. 4223/13 ο υπολογισμός φόρου επί των ακινήτων (για ΕΝΦΙΑ ή μεταβιβάσεις κ.λ.π.) γίνεται με βάση και την παλαιότητα του κτιρίου.Σε περίπτωση κατασκευής του κτιρίου σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, ως έτος κατασκευής ορίζεται το έτος έκδοσης της νεότερης άδειας.

Παρατηρείται έτσι το φαινόμενο σε παλαιά κτίρια, όπου γίνεται νομιμοποίηση μιας μικρής επέκτασης σύμφωνα με τον Ν. 4378/13, ως έτος κατασκευής ολόκληρου του κτιρίου να λογίζεται το έτος κατασκευής της προσθήκης με αποτέλεσμα την υπερβολική και άδικη επιβάρυνση των ιδιοκτητών.

Ο κ. Καματερός ρωτάει τον υπουργό Οικονομικών, τι πρόκειται να κάνει για την άρση αυτής της αδικίας και εάν οι υπηρεσίες του υπουργείου δέχονται  ως δημόσιο έγγραφο για το έτος κατασκευής, σε περίπτωση που δεν υπάρχει οικοδομική άδεια, το τοπογραφικό κτηματολόγιο στις περιοχές Ρόδο-Λέρο, όπως λειτουργεί το κτηματολόγιο από την ιταλοκρατία (1932-33).