Τι απέγινε ο πρωτογενής τομέας στη Ρόδο;

Του Γεωργίου Β. Παπαγεωργίου

Μάιος του 1957: Από τη Ρόδο εξήχθησαν στο εσωτερικό και εξωτερικό 128.000 κιλά καυσόξυλα, 180 ζεύγη υποδημάτων, 4.208 κιλά ηδύποτα, 192.000 κιλά οίνοι, 600 κιλά αρώματα, 58 τεμάχια τάπητες, 2.126 κιλά καραμέλες, 102.000 κιλά κρόμμυα, 72.000 κιλά λεμόνια και πορτοκάλια, και 32.903 κιλά κηπευτικά!

Σήμερα: Μάιος του 2017΅Μετά 60 χρόνια τι εξάγουμε; Ελάχιστα έως τίποτε. Όλοι μιλάνε για παραγωγικότητα, οι ίδιοι μιλάνε για απασχόληση και ανεργία και άλλοι μιλάνε μόνο για τον τουρισμό στη Ρόδο, ενίοτε με υπερβολές, και άλλες φορές με παθητικότητα και ηττοπάθεια, σύγχρονοι επιστήμονες οικονομολόγοι οι οποίοι δεν μπορούν να λύσουν πρακτικά και αποτελεσματικά τα οικονομικά προβλήματα της χώρας αλλά και του τόπου τοπικά, αγνοώντας το μόνο χώρο δυνατής ανάπτυξης και αύξησης της παραγωγής, για να τρώμε και να εξάγουμε δηλαδή τον πρωτογενή τομέα, τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Είναι δυνατόν πριν από εξήντα χρόνια, τότε που ο πρωτογενής τομέας είχε σαν μέσα για καλλιέργειες ζώα και όχι μηχανές,  είναι δυνατόν όταν πενήντα χρόνια πριν οι εργασίες ήσαν αποκλειστικά, χειρονακτικές δηλαδή με τα χέρια μας και όχι όπως σήμερα με σύγχρονα εργαλεία και μηχανήματα, να υπήρχε η δυνατότης και η θέληση παραγωγής προϊόντων για εξαγωγή όπως αναφέρω παραπάνω, ενώ σήμερα η παραγωγή δεν αρκεί ούτε καν για τις ανάγκες της τοπικής αγοράς. Πόσω μάλλον για εξαγωγές στο εσωτερικό και εξωτερικό ή αν πραγματοποιούνται και ποιες, να μας ενημερώσουν οι υπεύθυνοι.

Επειδή ανήκω στην παλιά εποχή της περιόδου 1950, ενθυμούμαι ότι εκτός των ανωτέρω εξαγωγές κάναμε σε λάδι, σύκα, φακές, φασόλια, σιτηρά, μέλι, σταφύλια και σταφίδες, και σίγουρα πολλά οπωροκηπευτικά κυρίως πρώιμα σε αγγουράκια, ντομάτες, πιπεριές, φασολάκια, όλα φρέσκα και εξαιρετικής παραγωγής ενώ σήμερα αντιθέτως εισάγουμε τεράστιες ποσότητες από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό για να καλύψουμε τις τεράστιες καταναλωτικές ανάγκες.

Τι φταίει λοιπόν σήμερα που η γεωργική παραγωγή είναι ελάχιστη και συνεχώς φθίνουσα, λείπει η οργανωμένη κτηνοτροφική παραγωγή μικρών και μεγάλων ζώων, η Ρόδος έχει μείνει καιαπό το δικό της ποιοτικό αλεύρι, σιτάρι τοπικό που άλεθαν και αξιοποιούσαν οι αλευρόμυλοι ΣΟΥΛΟΥΝΙΑ και συν τοις άλλοις παρήγαγαν σπουδαία ζυμαρικά, μακαρόνια ΡΟΣΟΛ, και βέβαια κατακάψαμε όλο τον δασικό μας πλούτο, όταν κάποτε υπήρχε οργανωμένη εκμετάλλευση των δασών και εγένοντο εξαγωγές της πολύτιμης και ωφέλιμης ξυλείας αλλά και εκ των υπολοίπων παρήγετο το ξυλοκάρβουνο.

Είναι πλέον διαπιστωμένο, ότι δεν αρκούν τα διάφορα προγράμματα, που συντάσσονται για την αντιμετώπιση της κρίσης όποιας μορφής, αλλά αφορά κυρίως τη μέθοδο του προγραμματισμού, όπως αναφέρει σε άρθρο του ο κ. Κυρ. Φίνας,  θέση και άποψη που υποστηρίζεται από τον οικονομολόγο καθηγητή, πρώην διοικητή της πρώην ΑΤΕ (Αγροτικής Τραπέζης της Ελλάδος) κ. Αδαμάντιο Πεπελάση, αλλά και από τον πρώην πρωθυπουργό Α.Γ. Παπανδρέου.