Έχουν γίνει προσπάθειες για το νοσοκομείο της Ρόδου

Στις ενέργειες που έχουν γίνει, εδώ και ενάμιση χρόνο που ανέλαβε καθήκοντα, για την ενίσχυση του προσωπικού του Νοσοκομείου της Ρόδου και γενικά για τα θέματα της βελτίωσης της λειτουργίας του αναφέρθηκε, χθες, σε δηλώσεις της, η Διοικήτρια του Νοσηλευτικού μας Ιδρύματος, κα Κατερίνα Χατζηστρατή.

Καταρχήν, όπως ανέφερε, έχουν προσληφθεί 43 εργαζόμενοι, μόνιμοι, κυρίως νοσηλευτικό αλλά και παραϊατρικό προσωπικό, επίσης έχουν προσληφθεί 12 από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ με ετήσια σύμβαση και με πλήρεις αποδοχές. Περιμένουν ακόμη να προσληφθούν περίπου 12, πάλι από αυτό το πρόγραμμα και εντός των ημερών περιμένουν τ’ αποτελέσματα. Όσο αφορά στους γιατρούς, διορίστηκαν 22 επικουρικοί και όσο προχωράει ο καιρός, ανάλογα με τις ανάγκες, όπως είπε θα ζητάνε καθώς αυτοί οι διορισμοί των επικουρικών γίνονται πολύ γρήγορα, μέσα σε έναν με δύο μήνες.

Ακόμη,  περιμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης των 14 μόνιμων γιατρών και ήδη ένα μέρος από αυτούς έχει αναλάβει υπηρεσία, οι υπόλοιποι, σύμφωνα με την κα Χατζηστρατή, καθυστερούν εξαιτίας καθαρά διαδικαστικών ζητημάτων από πλευράς των υπαλλήλων του Υπουργείου και όχι για κανένα άλλο λόγο. Δηλαδή, έχουν κριθεί αλλά πρέπει ν’ αναλάβουν υπηρεσία. Επίσης, έχουν προκηρυχθεί επτά καινούργιες θέσεις που “τρέχουν” ήδη.

Συνολικά, δηλαδή, οι μόνιμοι γιατροί που θα προσληφθούν θα είναι περίπου 20 και λίγο παραπάνω,  ενώ για τους επικουρικούς έχουν τη δυνατότητα να προσλαμβάνουν και άλλους.

Επίσης, όσο αφορά στο επικουρικό προσωπικό, και το ιατρικό και το λοιπό, του οποίου η θητεία λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου, θα συνεχίσει να εργάζεται μέχρι το τέλος του 2018, κάτι που, όπως είπε, αποτελεί μεγάλη βοήθεια για το νοσοκομείο και δεν θ’ απολυθεί αυτό το προσωπικό.

Επομένως, όπως σημείωσε η κα Χατζηστρατή, αρχίζουν να θεωρούν ότι το Νοσοκομείο δεν αποδυναμώνεται, τουλάχιστον από αυτούς που υπηρετούσαν για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Επίσης, δεν παρέλειψε ν’ αναφέρει ότι το Νοσοκομείο μπήκε σε δύο προγράμματα για την αγορά εξοπλισμού, το ένα είναι της Περιφέρειας, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, για αγορά εξοπλισμού και το άλλο είναι το πρόγραμμα ειδικού σκοπού ύψους 2.150,000 ευρώ, πάλι για αγορά εξοπλισμού, μαγνητικού τομογράφου και ακτινολογικών μηχανημάτων.

Επίσης, η Μονάδα Αυξημένης φροντίδας νεογνών, για την οποία προκηρύχθηκαν δύο θέσεις γιατρών και το Υπουργείο βρίσκεται στη διαδικασία να επιχορηγήσει το νοσοκομείο με τις 230 χιλιάδες ευρώ που έχουν ζητήσει,  προκειμένου να κάνουν εργασίες στο χώρο εκείνο για να φιλοξενηθεί η μονάδα και για την εξυπηρέτηση της τοπικής κοινωνίας αλλά και για να μη γίνονται περιττά έξοδα μέσω των αεροδιακομιδών.

Το ογκολογικό
Το σημαντικότερο όλων, σύμφωνα με την ίδια, είναι ότι με την ογκολόγο που είχε προσληφθεί τον Σεπτέμβριο του 2016 με επικουρικό, εξυπηρετούνται πάρα πολλοί ασθενείς.

Χαρακτηριστικοί μάλιστα της ανάγκης που φαίνεται ότι υπάρχει είναι οι αριθμοί που ανέφερε και συγκεκριμένα οι ασθενείς στους οποίους χορηγείται θεραπεία είναι περισσότεροι  από 170 και συνολικά αυτοί που προσήλθαν για εξετάσεις στην ογκολόγο είναι περί τους 500.

Η Διοικήτρια του Νοσοκομείου τόνισε ότι έχει βοηθήσει πάρα πολύ αυτή η πρόσληψη της ογκολόγου και περιμένουν δύο ακόμα ογκολόγους μόνιμους, για τους οποίους έχουν προκηρύξει τις θέσεις ενώ στο έργο της ογκολόγου συνεπικουρεί η στρατιωτική ογκολόγος η οποία τους παραχωρήθηκε από το στρατιωτικό νοσοκομείο μετά από ενέργειες της Διοίκησης, της Β’ ΥΠΕ και των Υπουργείων Υγείας και Άμυνας.

Ερωτηθείσα σχετικά με τη δημιουργία του ογκολογικού τμήματος στο Νοσοκομείο και αν ασκούνται πιέσεις προς το Υπουργείο Υγείας, είπε ότι σε ό,τι αφορά το ογκολογικό τμήμα, βρίσκονται στη διαδικασία να έχουν ένα χώρο που θα παρέχεται η θεραπεία στους ασθενείς καλύτερο απ’ αυτόν που υπάρχει σήμερα αφού δεν είχε προβληθεί επειδή ακριβώς δεν είχε ογκολόγο το νοσοκομείο μέχρι σήμερα.

Επίσης,  από πλευράς του Υπουργείου έχει γίνει ρύθμιση ώστε να τους επιχορηγηθεί η κατασκευή του χώρου διάλυσης κυτταροστατικών φαρμάκων που στην ουσία σήμερα δεν είναι στη μορφή που θα έπρεπε. Όπως εξήγησε, μέχρι σήμερα ήταν ένας υποτυπώδης χώρος και μ’ αυτόν λειτουργούσαν ως τώρα, από τότε που δημιουργήθηκε αυτός ο χώρος στο αιματολογικό.

Τώρα, θα δοθούν τα χρήματα για να δημιουργήσουν αυτό το χώρο στη μορφή που πρέπει, δηλαδή στην καταλληλότερη μορφή του προκειμένου να διαλύονται και να χορηγούνται τα κυτταροστατικά φάρμακα στους καρκινοπαθείς.

Σε ό,τι αφορά το ακτινοθεραπευτικό τμήμα, όπως είπε, προχωράει η μελέτη από πλευράς της εθελοντικής επιτροπής και όταν φθάσει εκεί που πρέπει «ό,τι μπορεί να γίνει θα γίνει», όπως είπε χαρακτηριστικά. Κλείνοντας, η Διοικήτρια του Νοσοκομείου είπε ότι, όσο αφορά στα προβλήματα στους χώρους της υγείας είναι όλα πιεστικά, κάνουν ό,τι μπορούν αλλά υπάρχει και το δημοσιονομικό κομμάτι που θέτει περιορισμούς. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι, όσες φορές η ίδια απευθύνθηκε στο Υπουργείο, δεν της έφεραν αντιρρήσεις για πολλά πράγματα.