Μάνος Κόνσολας: «Δήμοι χωρίς υπαλλήλους στα μικρά νησιά του Αιγαίου»

Το πρόβλημα της υποστελέχωσης των μικρών νησιωτικών δήμων αναδεικνύει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάνος Κόνσολας, που ζητά την άρση της απαγόρευσης των προσλήψεων για τους μικρούς νησιωτικούς δήμους κάτω των 2.000 κατοίκων.

Ο κ. Κόνσολας τονίζει ότι οι μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας δεν μπορούν να έχουν οριζόντια εφαρμογή, ιδιαίτερα όταν έρχονται σε σύγκρουση με τον ορθολογισμό και τις αντικειμενικές συνθήκες, και φέρνει ως παράδειγμα το Δήμο Αγαθονησίου στον οποίο συνταξιοδοτήθηκε ο γραμματέας, ενώ αμέσως μετά έφυγε με μετάθεση μία ακόμα υπάλληλος.

Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει μόνο ένας υπάλληλος και ο Δήμαρχος που έχουν αναλάβει να διεκπεραιώνουν όλο το διοικητικό βάρος της λειτουργίας του Δήμου αλλά και της εξυπηρέτησης των πολιτών.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου επισημαίνει ότι η κυβέρνηση αντί να επιδίδεται σε ασκήσεις κομματικών σκοπιμοτήτων με την εμμονή της σε διαλυτικά εκλογικά συστήματα για την αυτοδιοίκηση, καλό θα ήταν να επικεντρωθεί σε ουσιαστικές και αυτονόητες κινήσεις με μεταρρυθμιστικό πρόσημο που αντιμετωπίζουν και δίνουν λύση σε αυτονόητα ζητήματα, όπως είναι το πρόβλημα της υποστελέχωσης των μικρών νησιωτικών δήμων.

Κανένας δεν υποστηρίζει την επιστροφή στην εποχή των προσλήψεων και της διόγκωσης του δημόσιου τομέα. Σε μικρούς νησιωτικούς δήμους, όμως, κάτω των 2.000 κατοίκων θα πρέπει να υπάρξει άρση της απαγόρευσης των προσλήψεων.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα:

Ερώτηση

Προς Κύριο Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: «Άρση της απαγόρευσης των προσλήψεων για τους μικρούς νησιωτικούς δήμους για να αντιμετωπιστεί η υποστελέχωση»

Κύριε Υπουργέ,

Οι μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας δεν μπορούν να έχουν οριζόντια εφαρμογή, ιδιαίτερα όταν έρχονται σε σύγκρουση με τον ορθολογισμό και τις αντικειμενικές συνθήκες.

Η υποστελέχωση των μικρών νησιωτικών δήμων, λόγω της απαγόρευσης προσλήψεων, δημιουργεί οριακές καταστάσεις.

Η Κάσος, μέχρι πρόσφατα, δεν είχε ούτε έναν υπάλληλο, ενώ ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει και το Αγαθονήσι. Το 2010 στο Δήμο Αγαθονησίου συνταξιοδοτήθηκε ο γραμματέας και αμέσως μετά έφυγε με μετάθεση μία ακόμα υπάλληλος. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει μόνο ένας υπάλληλος και ο Δήμαρχος που έχουν αναλάβει να διεκπεραιώνουν όλο το διοικητικό βάρος της λειτουργίας του Δήμου, αλλά και της εξυπηρέτησης των πολιτών.

Κανένας δεν υποστηρίζει την επιστροφή στην εποχή των προσλήψεων και της διόγκωσης του δημόσιου τομέα. Σε μικρούς νησιωτικούς δήμους, όμως, κάτω των 2.000 κατοίκων θα πρέπει να υπάρξει άρση της απαγόρευσης των προσλήψεων.

Για τους δήμους και για αυτά τα νησιά είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας η λειτουργία του Δήμου και η εξυπηρέτηση των πολιτών.

Η κυβέρνηση αντί να επιδίδεται σε ασκήσεις κομματικών σκοπιμοτήτων με την εμμονή της σε διαλυτικά εκλογικά συστήματα για την αυτοδιοίκηση, καλό θα ήταν να επικεντρωθεί σε ουσιαστικές και αυτονόητες κινήσεις με μεταρρυθμιστικό πρόσημο που αντιμετωπίζουν και δίνουν λύση σε αυτονόητα ζητήματα, όπως είναι το πρόβλημα της υποστελέχωσης των μικρών νησιωτικών δήμων.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Εάν προτίθεται να αναλάβει, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους Υπουργούς, νομοθετική πρωτοβουλία για την άρση της απαγόρευσης προσλήψεων στους μικρούς νησιωτικούς δήμους κάτω των 2.000 κατοίκων.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου