Η εκδήλωση για τον Φώτη Βαρέλη

Το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου του ΔΟΠΑΡ, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το 2ο Φεστιβάλ Καλλιτεχνικής Δημιουργίας Ροδίων, πραγματοποίησε την Τρίτη 29 Αυγούστου 2017 τη λογοτεχνική βραδιά «Δημιουργώντας με δάσκαλο τον Φώτη Βαρέλη» στο Αγγλικό Κατάλυμα της Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου.

Η βραδιά ήταν αφιερωμένη στο τιμώμενο πρόσωπο του Φεστιβάλ, τον Φώτη Βαρέλη, τον μεγάλο αυτόν λογοτέχνη, εκπαιδευτικό, εικαστικό και μουσικό, που με την πολυσχιδή του προσωπικότητα και τη διάθεσή του για προσφορά άφησε πίσω του πολύτιμη παρακαταθήκη. Στην εκδήλωση συμμετείχαν μέλη δημιουργικών ομάδων που συγκροτήθηκαν στο πλαίσιο δραστηριοτήτων του ΔΚΣΜΡ με στόχο την ανάδειξη νέων λογοτεχνών του τόπου μας και την παρουσίασή τους στο κοινό.

 Συγκεκριμένα έλαβαν μέρος με κείμενά τους μέλη από την ομάδα «Αγέρι γραφής», καθώς και μέλη του εργαστηρίου «Ρόδος Αιγαίο: Μια διαδρομή μέσα στην αλμύρα και τους αιώνες» που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο με εισηγητή τον Γιάννη Τσιτσίμη. Όλα τα έργα που παρουσιάστηκαν ήταν εμπνευσμένα από το λογοτεχνικό έργο και την προσωπικότητα του μεγάλου αυτού δάσκαλου.

Τα κείμενά τους κατά σειρά παρουσίασαν η Μαρία Αϊβάζη-Ζάγορα, η Εύη Αντωνά, ο Νίκος Κοντουδιός, ο Αργύρης Κόσκορος, ο Βασίλης Μαντικός, η Λίτσα Μοσκιού, η Ειρήνη Ντέλλα, η Ειρήνη Χιώτη και η Καλλιόπη Χρήστου.

Η θερμή ανταπόκριση του κοινού επισφράγισε την επιτυχία μιας πολύ όμορφης και ιδιαίτερης βραδιάς η οποία μπόρεσε να συνδυάσει τόσο την απόδοση τιμής σε μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες των γραμμάτων της Ρόδου όσο και την ανάδειξη νέων δημιουργών.

Στον ίδιο χώρο το κοινό είχε την ευκαιρία να δει τη σειρά βιβλίων Ροδίων συγγραφέων που εκτίθενται εκεί κατόπιν παραχώρησής τους για τις ανάγκες του Φεστιβάλ από τη Βιβλιοθήκη του ΔΚΣΜΡ.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ Στέφανος Κυριαζής και ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Δημήτρης Τσοπανάκης.