Μέτρα προστασίας ζήτησε από το πρωτοδικείο ξενοδοχειακή εταιρεία

Στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου προσέφυγε ξενοδοχειακή τουριστική εταιρεία της Ρόδου, καταθέτοντας αίτηση λήψης προληπτικών μέτρων προστασίας της περιουσίας της.

Η αίτηση κατατέθηκε δια του δικηγόρου κ. Αναστάσιου Διάκου και χθες συζητήθηκε η έκδοση προσωρινής διαταγής την οποία αιτούνταν η συγκεκριμένη ξενοδοχειακή εταιρεία.

Το δικαστήριο εξέτασε το αίτημα και κατά την διαδικασία παρέστησαν για την εταιρεία οι δικηγόροι κ.κ. Στέλιος Αλεξανδρής και Αλέξανδρος Κοντογεωργίου, υπέρ αυτής έκανε παρέμβαση ο δικηγόρος τράπεζας κ. Ιωάννης Καρατζαφέρης, για το Ελληνικό Δημόσιο η κα. Μαρία Ελευθερίου, για το ΕΦΚΑ η κα. Μαίρη Μητσού.

Το δικαστήριο κάνοντας δεκτή την αίτηση προσωρινής διαταγής, απαγορεύει προσωρινά κάθε μεταβολή της πραγματικής και νομικής κατάστασης της περιουσίας της ξενοδοχειακής εταιρείας, και διατάσσει προσωρινά την αναστολή των ατομικών διώξεων σε βάρος της από τους πιστωτές της.
Η προσωρινή διαταγή ισχύει ως τη συζήτηση της κύριας αίτησης στις 19 Οκτωβρίου 2017 από το αρμόδιο δικαστήριο.

Η αίτηση λήψης προληπτικών μέτρων προστασίας της περιουσίας της, κατατέθηκε για την ξενοδοχειακή τουριστική εταιρεία το προηγούμενο διάστημα καθώς όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων σε αυτή, «το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης και η παρατεταμένη ύφεση της ελληνικής οικονομίας, ανέτρεψαν πλήρως το σκηνικό στην αγορά εν γένει δίχως να αφήσει ανεπηρέαστο  τον κλάδο των ξενοδοχειακών εκμεταλλεύσεων ειδικά κατά τα έτη 2011 -2012 όταν και διάφορα τουριστικά πρακτορεία με έδρα τη Ρωσία κηρυχθήκαν σε πτώχευση, με αποτέλεσμα η οικονομική ζημιά που δημιουργήθηκε τα έτη αυτά να μην δύναται να αποσβεστεί ή να επανορθωθεί ομαλά μέχρι και σήμερα.  

Η αρνητική αυτή κατάσταση επιτάθηκε από τα γενικότερα μέτρα που ελήφθησαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων διάσωσης της ελληνικής οικονομίας για τη διαχείριση και ελάφρυνση του χρέους, ιδίως την περικοπή εισοδημάτων, την υπέρμετρη φορολόγηση, τη επιβολή ΦΠΑ 24% σε ακριτικά νησιά (όπως το νησί της Ρόδου),την επιβολή τέλους διανυκτέρευσης σε συνδυασμό με την επιβολή ελέγχων στην κίνηση των κεφαλαίων (capital controls) και τέλος την αύξηση των μεταναστευτικών ροών που οδήγησαν ραγδαία τόσο στη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας όσο και στη μείωση εισροών κεφαλαίου.

Η κερδοφόρα οικονομική πορεία της Εταιρείας επέτρεπε να λειτουργεί επικερδώς επί σειρά ετών 2006-2010, καλύπτοντας πλήρως τόσο τις λειτουργικές της ανάγκες όσο και τις εν γένει οικονομικές της υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένου του αναπόφευκτου τραπεζικού δανεισμού άρρηκτα συνυφασμένου με την εκμετάλλευση υψηλής ποιότητας ξενοδοχειακών μονάδων.

Συνεπεία, όμως, της σοβούσας οικονομικής κατάστασης που διατρέχει τη χώρα, και των εκτεταμένων κατασκευών που είχε αναλάβει στο πλαίσιο της ανακαίνισης των Ξενοδοχειακών μονάδων που της ανήκουν, η Εταιρεία παρουσίασε σταδιακά μερική αδυναμία να ανταποκριθεί με συνέπεια στις ανάγκες του υψηλότοκου τραπεζικού δανεισμού της και στο σύνολο των οικονομικών της υποχρεώσεων. Η εικόνα των οικονομικών της αποτελεσμάτων υπήρξε ωστόσο ανάλογη των εν γένει οικονομικών συνθηκών, και κυρίως του κλάδου του τουρισμού, ο οποίος παρουσίασε κάμψη κατά τα έτη 2011-2013 ως προκύπτει και από τους ισολογισμούς της.
Συνολικά η εταιρεία στην οποία ανήκουν δύο ξενοδοχεία στο νησί μας, οφείλει 59.272.143 ευρώ.

Σημειώνεται δε, πως για το ένα εκ των δύο ξενοδοχείων της, έχει καταθέσει στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου, αίτηση μεγάλος τουριστικός οργανισμός ζητώντας να κηρυχθεί σε πτώχευση.