Κακοσμία πελμάτων: Πώς θα την αντιμετωπίσετε

Το καλοκαίρι είναι γεμάτο με θετικές εμπειρίες, παραλίες, διακοπές και ξεκούραση.

Υπάρχουν όμως και λιγότερο ευχάριστα θέματα που σχετίζονται με τις υψηλές θερμοκρασίες. Μετά από ένα μακρύ περίπατο ή μια βόλτα με το ποδήλατο για παράδειγμα, επιστρέφετε σπίτι και όταν βγάζετε τα παπούτσια σας, έρχεστε αντιμέτωποι με την κακοσμία των ποδιών.
Δυσάρεστο μεν, αλλά η επιστήμη βρήκε τον τρόπο να το αντιμετωπίσετε.

Μελέτη που έγινε εντός του 2017 βρήκε ότι οι κάλτσες με προσθήκη οξειδίου του χαλκού, μπορούν να σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από την κακοσμία του ιδρώτα. Οι ερευνητές έδωσαν σε αθλητές που έπασχαν από μυκητιάσεις των ποδιών (κατάσταση γνωστή και ως «πόδι του αθλητή») τρία ζευγάρια κάλτσες με οξείδιο του χαλκού και τους ζήτησαν να τις χρησιμοποιήσουν επί τρεις μήνες όπως θα έκαναν με τις κοινές κάλτσες.

Οι μυκητιάσεις στα δάχτυλα των ποδιών είναι εξαιρετικά μεταδοτικές, ενώ κατά τους θερινούς μήνες ο κίνδυνος αυξάνεται πολύ λόγω των επισκέψεων σε πισίνες ή στη θάλασσα, όπου ο πολλαπλασιασμός των μικροοργανισμών ευνοείται χάρη στην υγρασία και την υπερβολική εφίδρωση.

Με το πέρας των 90 ημερών, το 82% των συμμετεχόντων που είχαν δηλώσει στην αρχή της μελέτης ότι αισθάνονται άβολα να δείξουν τα πόδια τους, άλλαξαν στάση: Συγκεκριμένα, το 61% ανέφερε λιγότερο δύσοσμα πόδια, το 51% δήλωσε ότι τα πόδια τους φαίνονταν καλύτερα και το 58% δήλωσαν ότι θα νιώθουν πιο άνετα δείχνοντας τα πόδια τους γυμνά.

Ο χαλκός έχει δύο ιδιότητες που τον καθιστούν πολύ ελκυστικό συστατικό για χρήση σε κάλτσες. Πρώτον, έχει ισχυρές αντιμυκητιασικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, με αποτέλεσμα να εξοντώνει μύκητες και βακτήρια που προκαλούν δυσοσμία. Δεύτερον, είναι ένα συστατικό απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία των ιστών του ανθρώπινου οργανισμού.

6 tips για να   μη μυρίζουν τα παπούτσια!
Όλοι οι τύποι παπουτσιών, κυρίως τα αθλητικά, αναπτύσσουν δυσάρεστες και ιδιαίτερα επίμονες οσμές.
Με τις θερμοκρασίες σιγά-σιγά να ανεβαίνουν, το πρόβλημα τους επόμενους μήνες θα γίνεται όλο και εντονότερο.
Η κακοσμία οφείλεται στα βακτήρια που αναπτύσσονται στο πέλμα και τα οποία μεταφέρονται στα παπούτσια, όπου η υγρασία και η έλλειψη φωτός τούς επιτρέπουν να αναπτυχθούν.
Δείτε μερικά απλά tips που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε ή και να αποφύγετε τις άσχημες μυρωδιές.

- Καλό πλύσιμο  των ποδιών
Ακούγετε αυτονόητο, όμως μερικές φορές αμελούμε να ακολουθήσουμε τους βασικούς κανόνες υγιεινής. Όταν κάνουμε μπάνιο ή ντους, πρέπει να πλένουμε καλά τα πόδια με άφθονο νερό και σαπούνι, χωρίς να ξεχνάμε να τρίψουμε την επιδερμίδα ανάμεσα στα δάχτυλα. Μετά το μπάνιο, τα πόδια πρέπει να στεγνώνουν καλά πριν φορέσουμε κάλτσες ή παντόφλες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πιστολάκι για μερικά δευτερόλεπτα ώστε να σιγουρευτείτε ότι τα πόδια έχουν στεγνώσει εντελώς.

- Μη φοράτε τα ίδια παπούτσια δύο συνεχόμενες ημέρες
Σίγουρα έχετε ένα αγαπημένο ζευγάρι παπούτσια που ταιριάζει με όλα σας τα ρούχα, όμως θα πρέπει να τα αφήνετε να... ξεκουράζονται. Εάν φοράτε το ίδιο ζευγάρι παπούτσια δύο ή και περισσότερες συνεχόμενες ημέρες, δεν προλαβαίνουν να στεγνώσουν, οπότε είναι πιο εύκολο να αναπτυχθούν τα βακτήρια.

- Μαγειρική σόδα + φίλτρο καφέ
Η μαγειρική σόδα απομακρύνει αποτελεσματικά τις δυσάρεστες οσμές από τα παπούτσια. Φτιάξτε ένα σπιτικό αποσμητικό παπουτσιών χρησιμοποιώντας μαγειρική σόδα και το κλασικό χάρτινο φίλτρο για το γαλλικό καφέ. Γεμίστε με αρκετή μαγειρική σόδα ένα στεγνό φίλτρο και κλείστε το καλά με αυτοκόλλητη ταινία ή με ένα λαστιχάκι. Τοποθετήστε το μέσα στο παπούτσι και αφήστε το όλη τη νύχτα.

- Ψύξη παπουτσιών
Τοποθετήστε τα παπούτσια σε μια πλαστική σακούλα που κλείνει αεροστεγώς και αφήστε τα στην κατάψυξη όλη νύχτα! Οι χαμηλές θερμοκρασίες θα εξοντώσουν τα βακτήρια και το πρωί τα παπούτσια σας θα είναι απαλλαγμένα από τις άσχημες μυρωδιές.

- Άμμος υγιεινής + κάλτσα
Η άμμος υγιεινής που χρησιμοποιείται για τις γάτες απορροφά την υγρασία και εξουδετερώνει τις δυσάρεστες οσμές, μπορείτε λοιπόν να τη χρησιμοποιήσετε ως αποσμητικό παπουτσιών. Ρίξτε την άμμο σε κάλτσες, ασφαλίστε με ένα λαστιχάκι και τοποθετήστε το αυτοσχέδιο αποσμητικό στα παπούτσια.

- Οινόπνευμα
Γεμίστε ένα δοχείο σπρέι με λίγο οινόπνευμα και ψεκάστε το εσωτερικό των παπουτσιών. Το οινόπνευμα θα εξουδετερώσει τα βακτήρια και μαζί τις δυσάρεστες οσμές. Μην το παρακάνετε και μουσκέψετε υπερβολικά τα παπούτσια, μια μικρή ποσότητα οινοπνεύματος αρκεί.

Πηγή: health.com