Φόρος τιμής στον ήρωα  Αλέξανδρο Διάκο

Της Πίτσας Χατζή

Εκδηλώσεις προς τιμήν του Χαλκίτη υπολοχαγού Αλέξανδρου Διάκου ,του πρώτου Έλληνα αξιωματικού που έπεσε ηρωϊκά μαχόμενος στην πρώτη μάχη στην Πίνδο (θέση Τσούκα) στα Ελληνοαλβανικά σύνορα στο έπος του ' 40 ,πραγματοποιήθηκαν στη Χάλκη με την παρουσία της Δημοτικής αρχής Χάλκης και της Δημ.αρχής Νεστορίου Καστοριάς .

Οι Δήμαρχοι κ.κ. Μιχάλης Πατρός και Πασχάλης Γκέτσιος, Χάλκης και Νεστορίου αντίστοιχα απότισαν φόρο τιμής στον ήρωα Αλέξανδρο Διάκο μέσα σε κλίμα συγκίνησης και συναισθηματικής φόρτισης.

Να σημειώσουμε ότι τόσο ο Δήμαρχος όσο και οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Νεστορίου έμειναν ενθουσιασμένοι τόσο απο τις φυσικές ομορφιές της πανέμορφης Χάλκης, όσο και απο την ζεστή φιλοξενία που έτυχαν από τον Δήμο Χάλκης κατά την διάρκεια της παραμονής τους στο νησί.

Να πούμε επίσης για την ιστορία ότι, οι δυό Δήμοι εχουν προχωρήσει σε αδελφοποίηση μεταξύ τους, εξ αιτίας της σύνδεσης τους με τον ήρωα υπολοχαγό Αλέξανδρο Διάκο ο οποίος γεννήθηκε στη Χάλκη το 1911 και έπεσε ηρωϊκά, στο πεδίον της πρώτης μάχης για την πατρίδα στις 30 Νοεμβρίου του 1940 στην Πίνδο . Στις φωτογραφίες, η προτομή του Αλέξανδρου Διάκου, όπως δεσπόζει στην κεντρική πλατεία της Χάλκης.