“Στη Ρόδο το κοινό είναι ένθερμο μαζί μου”

Πέντε χρόνια έχει να εμφανιστεί στη Ρόδο ένας από τους πλέον αγαπημένους Έλληνες τραγουδιστές, ο Μανώλης Λιδάκης, ο οποίος σήμερα, Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου, θα δώσει συναυλία στα Λάερμα.

Με αφορμή αυτό, στη συνέντευξη που παραχώρησε στη «Ρ» μιλάει με τα καλύτερα λόγια για τη Ρόδο, λέγοντας ότι έχει φίλους εδώ αλλά και ότι κάθε φορά που έχει έρθει έχει περάσει πολύ όμορφα αφού το κοινό είναι πολύ ένθερμο μαζί του.
Και πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, άλλωστε, αφού πρόκειται για έναν από τους λίγους τραγουδιστές σήμερα που επιμένουν στο δρόμο που έχουν χαράξει όλα τα χρόνια της παρουσίας τους, και μία μοναδική λαϊκή φωνή που ακροβατεί ανάμεσα στο καλό λαϊκό τραγούδι και το έντεχνο.
Μιλάει και για το φαινόμενο της εποχής, τα talent-shows, λέγοντας ότι παρ’ όλο που και ο ίδιος ξεκίνησε από το θρυλικό «Να η ευκαιρία» δεν θα μπορούσε ως ερμηνευτής να κρίνει άλλους, αφού ο ίδιος κρίνεται συνεχώς!

Η συνέντευξη του Μανώλη Λιδάκη:

Στη Ρόδο, λοιπόν, μετά από αρκετά χρόνια! Πώς προέκυψε αυτή η εμφάνιση και πώς αισθάνεστε;
Είναι μία συναυλία στο πλαίσιο της περιοδείας που κάνω. Αισθάνομαι πάρα πολύ όμορφα γιατί έχω και φίλους στη Ρόδο και κάθε φορά που έχω έρθει να τραγουδήσω έχω περάσει πολύ όμορφα, το κοινό ήταν πολύ ένθερμο μαζί μου. Και στην τάφρο και αργότερα σε μία μουσική σκηνή, στο Colorado. Πολύ όμορφα αισθάνομαι που έρχομαι.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που εμφανιστήκατε στη Ρόδο και ποια η εντύπωση που έχετε αποκομίσει για το νησί και τους ανθρώπους του, το κοινό του;
Το 2012 ήταν η τελευταία φορά που ήρθα. Είναι πολύ ένθερμο κοινό, είναι εκδηλωτικό. Πως να σας πω: Είναι έξω καρδιά οι Ροδίτες! Αυτό τουλάχιστον έχω εισπράξει εγώ από τις όποιες εμφανίσεις έχω κάνει στη Ρόδο. Και ακούνε, και τραγουδάνε και χειροκροτάνε…

Έχετε συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα συνθετών και έχετε ερμηνεύσει κομμάτια τους. Τι θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα της συναυλίας σας;
Όλο αυτό που λέτε, συν δικά μου τραγούδια μου που έχουν γίνει επιτυχίες. Αλλά εγώ, ξέρετε, σε ένα πρόγραμμα αυτοσχεδιάζω κιόλας πολλές φορές. Δηλαδή, ξαφνικά μου έρχεται έτσι κάτι, το «πάω» αλλού το πρόγραμμα. Αν ρωτήσετε τους μουσικούς μου θα σας πουν “καλά μας έδωσε σειρά προγράμματος, εντάξει δεν θα την τηρήσει”. Καμιά φορά τους διαψεύδω! Δεν μου αρέσει το «στημένο» μου αρέσει να βλέπω τον κόσμο, τι νιώθει πως είναι, τι θα ήθελε να ακούσει… Καμιά φορά τους ρωτάω αν έχω ξεχάσει κάτι που θα ήθελαν να ακούσουν … Μου αρέσει να επικοινωνώ με τον κόσμο!

Ποια πιστεύετε ότι είναι η θέση που έχει το καλό ελληνικό τραγούδι σήμερα, στην εποχή του «εύπεπτου» στίχου και των talent shows;
Το καλό τραγούδι είναι κάποιοι άνθρωποι που προσπαθούν για αυτό. Κατά γενική ομολογία, η άλλη πλευρά είναι όπως και να γίνει «ό,τι πιο εύπεπτο» και περισσότερο διαδεδομένο. Από την άλλη, όμως, υπάρχει και η ελευθερία του internet σήμερα. Τον καθένα δεν τον υποχρεώνει το κάθε ραδιόφωνο τι θα ακούσει. Αν δεν του αρέσει το αλλάζει. Αν δεν ικανοποιηθεί ακούει ό,τι επιθυμεί στο διαδίκτυο. Μέσα στην πολυφωνία τελικά πάλι ισχύει αυτό: Ότι ο καθένας μπορεί να κάνει τις επιλογές του.

Ποια η γνώμη σας για τα μουσικά talent shows;
Να σας πω. Αυτό υπήρξε από την εποχή του «Να η Ευκαιρία». Και τα talent shows υπήρχαν-αν πάμε ακόμη πιο πίσω-και στην εποχή του Οικονομίδη, ο οποίος έκανε μία ζωντανή εκπομπή στο ραδιόφωνο. Εγώ ξεκίνησα από το «Να η Ευκαιρία» όπου η επιτροπή αποτελείτο από συνθέτες, στιχουργούς, χορογράφους κ.α.
Τώρα αποτελείται από τραγουδιστές. Και το θέμα είναι πως εγώ δεν είδα κανέναν που «βγήκε» από αυτά τα talent shows να προχωρήσει! Αυτές οι εκπομπές γίνονται για να γίνουν. Και δεν ξέρω και τι σκοπούς εξυπηρετούν. Ή μάλλον ξέρω αλλά … δεν θα μπορούσα ποτέ εγώ να πάω! Ας πηγαίνουν άλλοι. Δεν θα μπορούσα να κάθομαι να κρίνω τον κάθε νέο τραγουδιστή και να είμαι και εγώ ερμηνευτής. Νομίζω ότι από αυτά δεν ωφελείται κανείς παρά μόνο η τηλεθέαση. Γι’ αυτό, εξάλλου, και γίνεται αυτό. Και όλα αυτά είναι «ξενόφερτες μόδες», ξέρετε.
Τώρα, δεν ξέρω…Εεγώ δεν θα μπορούσα προσωπικά να πάω και δεν νομίζω ότι είναι η ιδιότητα μου αυτή, να κρίνω ανθρώπους, γιατί εγώ κρίνομαι συνεχώς!
Εκτός αν αυτό γίνεται γιατί κάποιοι θέλουν να είναι εκεί για να μην τους ξεχάσει ο κόσμος (τους ερμηνευτές εννοώ); Δεν ξέρω, δεν τους κατηγορώ αλλά εγώ δεν θα το έκανα!

Το καλοκαίρι έχει σχεδόν τελειώσει. Ποια τα σχέδια σας για το χειμώνα;
Υπάρχουν προτάσεις οι οποίες είναι ακόμα στον «αέρα» για συνεργασίες και δεν μπορώ να πω κάτι, όμως είμαι στο στούντιο, ηχογραφώ με την Εστουδιαντίνα Βόλου. Κάνω ένα δίσκο με τα παιδιά αυτά, με τον Ανδρέα τον Χατζηγιάννη. Αυτή η δουλειά τελειώνει σιγά – σιγά. Δουλέψαμε και πριν το καλοκαίρι, κάναμε ένα διάλειμμα και τώρα ξαναμπαίνουμε στη διαδικασία.