Ένα αποτσίγαρο παρά λίγο  να κάψει την πόλη της Ρόδου!

Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε  χθες το μεσημέρι στην πόλη της Ρόδου, από φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Κάτω Πέτρες και γρήγορα επεκτάθηκε από την πλαγιά, στο Μόντε Σμιθ!

Η φωτιά προκλήθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, αν και όλες οι μέχρι τώρα ενδείξεις κάνουν λόγο για τυχαίο γεγονός, πιθανώς τσιγάρο ή ακόμη και από σκουπίδια που βρίσκονταν στο σημείο εκδήλωσης της, και αποτέφρωσε περίπου 30 στρέμματα χαμηλής βλάστησης με θάμνους και μερικά πεύκα!

Η ώρα ήταν περίπου 1.30 χθες το μεσημέρι όταν ενημερώθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου πως στην περιοχή Κάτω Πέτρες, στο διερχόμενο ρεύμα του δρόμου προς Ρόδο, είχε εκδηλωθεί φωτιά. Άμεσα στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της υπηρεσίας καθώς και της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ. Οι ενισχυμένοι ωστόσο άνεμοι με κατεύθυνση την κορυφή του λόφου, καθώς και η παρατεταμένη περίοδος ξηρασίας, έκαναν τις φλόγες μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να «απλωθούν» και να κινούνται πλέον προς το Μόντε Σμιθ!

Μία ώρα αργότερα η φωτιά έκαιγε παντού και οι φλόγες κατάφεραν να φθάσουν ως την κορυφή και να «περάσουν» στην απέναντι πλευρά του δρόμου!

Πυροσβέστες, ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ και εθελοντές ρίχτηκαν στην μάχη για την κατάσβεση της όμως τα πάντα καίγονταν σε δευτερόλεπτα! Η μεγάλη «μάχη» δόθηκε στο δρόμο που βρίσκεται πάνω από το Αρχαίο Στάδιο και κάτω από το δρόμο του Μόντε Σμιθ προκειμένου να περιοριστεί εκεί και να μην επεκταθεί στην κάτω περιοχή, η οποία είναι κατοικημένη.

Η επιχείρηση δύσκολη! Οι άνεμοι ενίσχυαν το έργο της πυρκαγιάς ενώ τα δέντρα που έπιασαν φωτιά ήταν ο μεγάλος κίνδυνος ώστε οι φλόγες να τυλίξουν και τα διπλανά χωράφια!

Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε το πυροσβεστικό ελικόπτερο το οποίο από τις 10 του Αυγούστου βρίσκεται στο νησί μας, στο αεροδρόμιο Μαριτσών και πραγματοποίησε ρίψεις νερού καταρχήν στην πλαγιά και εν συνεχεία και σε άλλα σημεία. Περίπου στις τρεις το μεσημέρι, η φωτιά από τη δεξιά πλευρά της πλαγιάς του λόφου του Μόντε Σμιθ είχε τεθεί υπό έλεγχο, ενώ μία ώρα αργότερα έγινε το ίδιο και με την υπόλοιπη.

Την ίδια ώρα μπουλντόζες και άλλα μηχανήματα καθάριζαν τις γύρω περιοχές, ούτως ώστε σε περίπτωση που οι φλόγες «περνούσαν» το δρόμο να μην μπορούσαν να επεκταθούν.

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής έμειναν στα σημεία της φωτιάς έως αργά το βράδυ για να αντιμετωπίσουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις κάηκαν περί τα 30 στρέμματα χαμηλής βλάστησης και θάμνων καθώς και μερικά πεύκα.

Το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου έχει αναλάβει να διερευνήσει τα αίτια που την προκάλεσαν. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, υπάρχει μάρτυρας που δήλωσε ότι η φωτιά ξεκίνησε από μικρή εστία από την άκρη του δρόμου, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για τυχαίο γεγονός. Σε κάθε περίπτωση  όλα τα στοιχεία εξετάζονται και αξιολογούνται.

Aνεγκέφαλοι εγκληματίες
Σε ανάρτησή του στο facebook ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φ. Χατζηδιάκος κάνει λόγο για ανεγκέφαλους εγκληματίες.

Αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής:

«Δεν θα τους περάσει. Οι ανεγκέφαλοι εγκληματίες θα πάρουν το μάθημά τους. Εμείς θα ξαναφτιάξουμε το λόφο του Αγίου Στεφάνου (Μόντε Σμιθ) και τη γύρω περιοχή όπως ήταν και ακόμη καλύτερα. Μέσα στις πρώτες προτεραιότητές μας, θα δουλέψουμε όλοι μαζί για τη Ρόδο μας».