Το μέλλον είναι γραμμένο στο παρελθόν από τους Έλληνες

Γράφει η Μαίρη Παπανδρέου

Οι Επιστήμονες Ερευνητές Αρχαιολόγοι, Παλαιοντολόγοι, Ανθρωπολόγοι, κ.α. έχουν αποδείξει με ευρήματα, πως το “Μέλλον της Ανθρωπότητας, είναι γραμμένο στο Παρελθόν από τους Έλληνες”.

Ο σύγχρονος Φιλόσοφος F. Nizsche, είχε δηλώσει: «Δεν υπάρχει λαός στον κόσμο, ο οποίος να έχει προσφέρει τόσα στην Ανθρωπότητα, όσα ο Ελληνικός Λαός και έχει καταπολεμηθεί τόσο πολύ, από τόσους πολλούς λαούς, οι οποίοι δεν προσέφεραν τίποτε». Ας διαβάσουν προσεκτικά αυτή τη δήλωση όμοροι γείτονές μας, που «βαφτίζουν» δικά τους, Ελληνικά Μνημεία που έχουν ανακηρυχθεί από την ΟΥΝΕΣΚΟ «Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ας τους θυμίσομε λοιπόν: Η αρχαιότερη ένδειξη Ναυσιπλοΐας στον κόσμο, Αμερικανοί  όπως  ο Δρ. Στάσεβ και Έλληνες Αρχαιολόγοι με την Ελένη Παναγοπούλου της Εφορείας Παλαιοντολογίας-Σπηλαιολογίας, διεξάγοντας απλώς επιφανειακή έρευνα στο Φαράγγι Πρέβελη, εντόπισαν εργαλεία και αντικείμενα 130.000 και 700.000 ετών.

Από τότε η Κρήτη ήταν το νησί με τις αρχαιότερες ενδείξεις της πρώιμης Ναυσιπλοΐας Διεθνώς! Η ανακάλυψη έγινε το 2008. Και βέβαια, η «Αργώ», της Μυθολογίας, στην οποία επιβιβάστηκαν οι Αργοναύτες για την Κοχλίδια, δεν αποτελεί πλέον «Μύθο», αλλά προϊστορία.

Πρέπει να θυμηθούμε ακόμα περιγραφές πλοίων από τον Όμηρο, όπου αναφέρει πως ήταν εξοπλισμένα με ένα «μάτι στην πλώρη, που έβλεπε μέσα από τα σύννεφα» (ραντάρ;) και δεν χρειάζονταν καπετάνιο στη γέφυρα για την πλοήγηση (αυτόματο πιλότο;).

Να θυμίσουμε επίσης, στους γείτονές μας, ότι αναμφισβήτητα τα Ελληνικά μας πλοία, είχαν φτάσει μέχρι την Κίνα, εφόσον υπάρχει εκεί επαρχεία με το όνομα «Γιουνάν» (όπως μας αποκαλούν οι Ανατολίτες, από την Ελληνική Ιωνική Φυλή), όπου σε λιμενικές εργασίες ανακαλύφθηκε αρχαία Ελληνική τριήρης με Ροδίτικους αμφορείς του 300-250 π.Χ., και τη σημαντική αυτή ανακάλυψη, παρουσίασε με διαφάνειες σε ομιλία του στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών στη Ρόδο, Κινέζος Καθηγητής Πολιτικός Μηχανικός, που είχε αναλάβει την εκβάθυνση του συγκεκριμένου λιμανιού.

Ακροθιγώς να αναφέρομε πως εμείς οι Έλληνες, στα προϊστορικά χρόνια φτάσαμε τουλάχιστον μέχρι την Νότια Αμερική, και ας γνωρίζουν οι όποιοι ανιστόρητοι γείτονες, ότι το  10% του λεξιλογίου των Μάγιας και τον Ίνκας είναι ελληνικές λέξεις ή ρίζες ελληνικών λέξεων.

Ο Πλάτωνας (429-345 π.Χ.) αναφέρει την επίσκεψη του παππού του στην Αίγυπτο, όπου οι Αιγύπτιοι Ιερείς της Ίσιδας, τον πληροφόρησαν ότι ο Ελληνικός Πολιτισμός ήταν αρχαιότερος από τον Αιγυπτιακό και πως οι Ελληνικές Πόλεις-Κράτη έστελναν αντιπροσωπείες στην Αίγυπτο από τον 14ο αιώνα π.Χ. και υπάρχουν σχετικές «διπλωματικές επιστολές», όπου διαπραγματεύονται θέματα όπως: πόλεμο, ειρήνη, εμπορικές σχέσεις κ.α.

Δηλαδή, εμείς οι Έλληνες είχαμε αναπτύξει και την Διπλωματία, όπως και την Υψηλή Τεχνολογία, από τους προϊστορικούς ακόμα χρόνους, ενώ στα Μικρασιατικά παράλια, είχε αναπτυχθεί κυρίως η Επιστήμη και η Φιλοσοφία, με κορύφωμα την «Ιωνική Φιλοσοφική Σχολή», που ιδρύθηκε από τον Θαλή γύρω στα 600 π.Χ.

Ο Κτησίβιος, τον 3ο αι. π.Χ. κατασκεύασε την « Ύδραυλι» - το πρώτο πληκτροφόρο Μουσικό όργανο (24 πλήκτρα & 24 αυλούς), δηλαδή, τον πρόγονο του εκκλησιαστικού οργάνου, που αργότερα τον υιοθέτησαν οι Ορθόδοξοι Βυζαντινοί στις εκκλησίες τους. Να υπενθυμίσομε, ότι τα Μογγολικά και Τουρκικά φύλα, εμφανίστηκαν στα Μικρασιατικά παράλια μετά το 800 μ. Χ. και καθυπόταξαν το εξασθενημένο Βυζάντιο με την «Άλωση της Κωνσταντινούπολης» μόλις στις 29 Μάϊου του  1453 επί Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.

Ο Ι. Ναός της «Αγίας του Θεού Σοφίας» ή απλά «Αγιά Σοφιά», λειτουργούσε από το 537 μ.Χ.  μέχρι το 1453. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρχε ομώνυμος Ι. Ναός του 360 μ.Χ. που είχε ανεγερθεί στο ίδιο σημείο, και απαλλοτριώθηκε για να θεμελιωθεί ο υπάρχων με αρχιτέκτονες/Γεωμέτρες τον Ανθέμιο από τις Τράλλεις και τον Ισίδωρο από τη Μίλητο. 

Μέχρι το 1453 λειτουργούσε ως Ορθόδοξος Καθεδρικός Ι. Ναός της Κωνσταντινούπολης, με εξαίρεση την περίοδο 1204-1261 κατά την οποία ήταν Ρωμαίο-Καθολικός Ι. Ναός, καθώς είχε επικρατήσει το «ενωτικό πνεύμα». Από το 1934 μετατράπηκε σε Μουσειακό χώρο (Ayasofya  Muzesi). Οι Μογγόλοι και τα άλλα Τουρκικά «φύλλα», πρωτοπαρουσιάστηκαν στα Μικρασιατικά παράλια μετά το 800 μ.Χ.

Όταν στην Ελλάδα και στις Ελληνικές Αποικίες, ήκμαζε τόσο ο Πνευματικός, όσο και ο Τεχνολογικός Πολιτισμός, που δυστυχώς εσκεμμένα ή από άγνοια, ξεχάσανε πολλοί. Ο Παρθενώνας στην Ακρόπολη της Αθήνας, που  εγκαινιάστηκε το 438 .Χ. και χτίστηκε από τους Αρχιτέκτονες Ικτίνο και Καλλικράτη (με γλυπτά του Φειδία), θεωρείται το σημαντικότερο και τελειότερο κτίσμα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Να θυμίσομε ακόμα, ότι ο Αρχύτας, 430-350 π.Χ. από τον Τάραντα -φίλος του Πλάτωνα και οπαδός του Πυθαγόρα- εφηύρε την πρώτη αυτόνομη πτητική μηχανή της αρχαιότητας, την ονομαζόμενη «πετοπεριστερά», που πέταξε μερικές εκατοντάδες μέτρα, χρησιμοποιώντας την τεχνική της  «αεροδυναμικής».

 

 

Ο Αρχιμήδης ο Συρακούσιος (287-212 π.Χ.), είναι γνωστός για τις επιδώσεις του στη Μηχανική Επιστήμη, κι έγινε περισσότερο γνωστός για το «ατμοτηλεβόλο», που όπως έλεγαν, όταν λειτουργούσε ο ήχος που παρήγαγε, έμοιαζε με «κεραυνό». Υπάρχουν πολλές αναφορές και πιστεύεται ότι ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, είχε μελετήσει το «ατμοτηλεβόλο» του Αρχιμήδη, και κατασκεύασε τις γνωστές μηχανές του.

Τον «Υπολογιστή των Αντικυθήρων», που κατασκευάστηκε στη Ρόδο, από Ρόδιους γύρω στο 150 π.Χ. ή και παλαιότερα, είναι παγκόσμια γνωστός και μελετάται ακόμα, καθώς θεωρείται και είναι ο αρχαιότερος «υπολογιστής» της υφηλίου.

Δεν μπορούμε όμως, να μην αναφέρομε και τον «Εχετλαίο», τον «μυστηριώδη» πολεμιστής στη Μάχη του Μαραθώνα (490 π.Χ.), όπως αναφέρει ο Παυσανίας: «…έμοιαζε με αγρότη στην εμφάνιση και στην περιβολή. Αυτός σκότωσε πολλούς από τους βαρβάρους με ένα άροτρο», που προφανώς έμοιαζε με άροτρο, γι αυτό έδωσαν στον άγνωστο ήρωα το όνομα Εχετλαίος, από τη χειρολαβή του Ησιόδειου Αρότρου που λέγεται «Εχέτλη».

Πολλά έχουν γραφτεί για τον Εχετλαίο και το «παράξενο» για την εποχή του, όπλο, όταν όλοι πολεμούσαν με τόξα, βέλη και ξίφη, ενώ το «όπλο» με το οποίο πολέμησε ο Εχετλαίος, έμοιαζε με αρχαίο άροτρο (εφέτης), που έχει καταπληκτική ομοιότητα με σύγχρονο αυτόματο όπλο.

Δεν πρέπει να θεωρούμε ως μύθο, τον Περσικό στόλο, που έκαψαν οι ιερείς του Μαντείου των Δελφών, ‘εκ του μακρόθεν’, καθώς ήταν ελλιμενισμένος στον κόλπο της Ιτέας και οι ιερείς του Μαντείου, το πυρπόλησαν κατά έναν ‘παράδοξο’ για την εποχή τους τρόπο. Χρησιμοποίησαν όπως σήμερα ερμηνεύεται, κοίλα κάτοπτρα.

Αυτά τα ελάχιστα «ψήγματα» αποδείξεων της σημαντικότητας του Ελληνικού Πολιτισμού, και των μοναδικών Μνημείων, που άφησαν ως «Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά». θα ακολουθήσουν και άλλα άρθρα/μελέτες, έγκριτων ερευνητών και σύγχρονων επιστημόνων για τον Ελληνισμό και τον Ελληνικό μας επίγειο, εναέριο και θαλάσσιο χώρο, όπως η μοναδική επίτομη επιστημονική μελέτη του αείμνηστου Εκπαιδευτικού και Συγγραφέα Μιχάλη Σκανδαλίδη.