Μέχρι το Σάββατο θα παραμείνει στο λιμάνι το Ιταλικό ιστιοφόρο

Το πλοίο του ιταλικού πολεμικού ναυτικού ιστιοφόρο Palinuro, δεν είναι ένα συνηθισμένο εκπαιδευτικό, αλλά ένα πλοίο-σχολείο στο οποίο οι γνώσεις της ναυτοσύνης συνδυάζονται με τη δοκιμασία στη θάλασσα και τη γνώση των ανθρώπινων ορίων.

Το Palinuro έδεσε χτες το πρωί στο λιμάνι της Ρόδου στο πλαίσιο της 53ης εκπαιδευτικής του περιόδου, φιλοξενώντας  ναυτικούς δοκίμους της Ιταλικής Σχολής του Τάραντα. Θα παραμείνει στο νησί μέχρι και το Σάββατο και το κοινό θα μπορεί να το επισκέπτεται πρωί και απόγευμα.

Σκοπός του είναι να παρέχει την αναγκαία υποστήριξη για την εκπαίδευση των φοιτητών-αξιωματικών και να συμβάλλει στην εικόνα της προβολής του Ναυτικού. Όπως εξηγεί ο κυβερνήτης του Γκιουζέπε Βαλεντίνι, το πλοίο κατασκευάστηκε στη Γαλλία και αρχικά ήταν αλιευτικό. Εκείνη την περίοδο οι Γάλλοι και οι Πορτογάλοι χρησιμοποιούσαν πλοία με πανιά και ψάρευαν μπακαλιάρους στην περιοχή του Κεμπέκ.

Για διάφορους λόγους το ιταλικό πολεμικό ναυτικό μετά το β’ παγκόσμιο πόλεμο είχε ανάγκη από ένα πλοίο- σχολή για να εκπαιδεύει τα στελέχη του και εκείνη την εποχή ο εφοπλιστής που το είχε το πουλούσε. Έτσι το πλοίο το 1955 έκανε την πρώτη του εκπαιδευτική περίοδο.

Αναφερόμενος στο ρόλο του Palinuro είπε τα εξής: «Έχουμε μαζί μας μαθητές της σχολής του Τάραντα. Είναι πρωτοετείς φοιτητές της σχολής ναυτικών δοκίμων, τριετής φοίτησης και παίρνουν πτυχίο πανεπιστημίου.

Ο καπετάνιος Τζ. Βαλεντίνι, ο επίτιμος πρόξενος της Ιταλίας  στα Δωδεκάνησα Ν. Φαρμακίδης  και οι φοιτητές Β. Τζεντίλε και Λ. Μαντσίνι
Ο καπετάνιος Τζ. Βαλεντίνι, ο επίτιμος πρόξενος της Ιταλίας στα Δωδεκάνησα Ν. Φαρμακίδης και οι φοιτητές Β. Τζεντίλε και Λ. Μαντσίνι


Αυτό το πλοίο χρησιμοποιείται και για δημόσιες σχέσεις του πολεμικού ναυτικού και σε διπλωματικό επίπεδο. Σε κάθε λιμάνι μας φιλοξενούμε τις τοπικές αρχές και έχουμε μαζί τους διάλογο για να δημιουργήσουμε καλές σχέσεις με την περιοχή τους.
Επίσης χρησιμοποιείται και σε κυβερνητικό επίπεδο για διάφορες συναντήσεις υψηλού επιπέδου. Στο πλαίσιο της βαλκανικής διάσκεψης που έγινε πρόσφατα στην Τεργέστη το πλοίο φιλοξένησε τον τριμερή διάλογο ανάμεσα στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία».

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το πλοίο για έξι μήνες επισκευάζεται και συντηρείται ενώ τους υπόλοιπους βρίσκεται στη θάλασσα για εκπαίδευση. Η βάση του είναι η Μανταλένα στη βόρεια Σαρδηνία και από εκεί ξεκίνησε το εκπαιδευτικό αυτό ταξίδι, το οποίο θα τελειώσει στις 20 Οκτωβρίου.  

Το πρώτο μέρος αυτής της εκπαιδευτικής περιόδου περιλάμβανε ταξίδια στην Αδριατική, και σε δεύτερη φάση τη Μάλτα, τη Ρόδο, τη Σμύρνη και την Κύπρο.

Μετά τη Ρόδο για 14 μέρες το πλοίο θα ταξιδεύει συνεχώς για να φτάσει στο Λιβόρνο. Εκεί θα αποβιβαστούν οι σημερινοί εκπαιδευόμενοι και θα πάρουν τη θέση τους άλλοι. Μετά από τη σχολή του Τάραντα, θα φιλοξενηθεί η σχολή της Βενετίας με παιδιά Λυκείου, και έτσι θα δοθεί η δυνατότητα να ζήσουν αυτή την εμπειρία και νεότερα παιδιά.

«Αυτό γίνεται για να καταλάβουν πόσο σημαντική είναι η θάλασσα για την Ιταλία και να μάθουν το ναυτικό τρόπο ζωής» λέει ο κ. Βαλεντίνι.

Υπάρχουν συνολικά δύο τέτοια πλοία στην Ιταλία. Οι βασικές σχολές που εκπαιδεύονται σε αυτό το πλοίο είναι τρεις, του Λιβόρνο, του Τάραντα και της Βενετίας. Επίσης το Palinuro είναι ανοιχτό στην εκπαίδευση και άλλων ατόμων που δεν είναι στρατιωτικοί αλλά απλοί πολίτες, ενώ έρχονται για εκπαίδευση και φοιτητές από το εξωτερικό.

Τα επόμενα χρόνια οι φοιτητές πηγαίνουν για εκπαίδευση σε πιο σύγχρονα πλοία. Στα ιστιοφόρα όμως ξεκινώντας κάποιος μπορεί να αποκτήσει την αρχική συνείδηση του ναύτη. Τα πρώτα βήματα του ναύτη γίνονται σε τέτοια πλοία.

Σημειώνεται ότι το ιταλικό εκπαιδευτικό πλοίο είχε επισκεφτεί ξανά τη Ρόδο πριν 20 χρόνια, ενώ φέτος το ιταλικό πολεμικό ναυτικό διάλεξε να γίνει η εκπαίδευση σε αυτές τις περιοχές δηλαδή στην Αδριατική και στο Αιγαίο. Η φιλία μεταξύ των δύο χωρών Ελλάδας και Ιταλίας είναι άλλωστε γνωστή.

Τμήμα του καταστρώματος
Τμήμα του καταστρώματος

Οι εμπειρίες των φοιτητών
Για την εμπειρία τους μίλησαν η Βιβιάνα Τζεντίλε πρωτοετής φοιτήτρια η οποίο υπογράμμισε ότι η εμπειρία αυτή θα της μείνει αξέχαστη καθώς της έδωσε τη δυνατότητα να ξεπεράσει ακόμα και τα όριά της και να περάσει από μία σκληρή δοκιμασία. Ο καθένας το βιώνει διαφορετικά , το περιβάλλον είναι δύσκολο όμως υπάρχει αλληλοβοήθεια και στήριξη από τους αξιωματικούς και έτσι γίνονται όλα πιο εύκολα, όπως είπε.

Από την πλευρά του ο συμφοιτητής της Λούκα Μαντσίνι δήλωσε ότι είχε άγχος και φόβο για το τι θα συναντούσε μέσα στο πλοίο. Όταν όμως ήρθε στο πλοίο διαπίστωσε ότι αυτό ήταν ένας καθρέφτης που σου δείχνει τις δυνατότητες που έχεις και πως μπορείς να ξεπεράσεις τα προβλήματα που βρίσκεις μπροστά σου και τις δυνατότητες που έχεις.
«Τώρα έχω την πεποίθηση ότι μπορούμε να λύνουμε τα προβλήματα μας φτάνει να έχουμε θέληση. Ήταν μία εμπειρία για την υπόλοιπη ζωή μας» κατέληξε.

Συνάντηση του κυβερνήτη με τον περιφερειάρχη
Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο, πραγματοποίησαν χθες το πρωί, ο κυβερνήτης Giuseppe Valentini και μέλη του πληρώματος του εκπαιδευτικού ιστιοφόρου του Ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού «Palinuro», συνοδευόμενοι από τον Πρόξενο της Ιταλίας στη Ρόδο,  Νίκο Φαρμακίδη.

Το πλοίο, σύμβολο της Ιταλίας και του Ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού, κατέπλευσε σήμερα το πρωί στο λιμάνι της Ρόδου, όπου θα παραμείνει μέχρι  το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου.

Όπως ανέφερε ο κ. Valentini, το ιστιοφόρο κατέπλευσε στη Ρόδο προερχόμενο από τη Λάρνακα  στο πλαίσιο του ετήσιου εκπαιδευτικού του ταξιδιού. Το «Palinuro» έως τώρα έχει δέσει σε λιμάνια της Ιταλίας κατά μήκος της Αδριατικής θάλασσας, αλλά και στη Σλοβενία, το Μαυροβούνιο, την Κροατία.

Πριν από την άφιξή του στο λιμάνι της Ρόδου, απ' όπου θα αποπλεύσει για τη βάση του (La Maddalena, στη Σαρδηνία), το «Palinuro» είχε επισκεφτεί τη Μάλτα, τον Πειραιά, τη Σμύρνη και τη Λάρνακα.  
Ο Περιφερειάρχης, υποδεχόμενος τον κυβερνήτη του πλοίου   και τους δόκιμους που τον συνόδευαν, ανέφερε πως η απόφαση να συμπεριληφθεί η Ελλάδα και ειδικότερα η Ρόδος, στο εκπαιδευτικό ταξίδι του 2017, αποδεικνύει τους ιστορικά, ιδιαιτέρως στενούς δεσμούς, μεταξύ των δύο χωρών.

Δύο χωρών που τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα και κοινές προκλήσεις, που καλούνται να διαχειριστούν,   καθοριστικές για ολόκληρη την Ευρώπη και το μέλλον της. Στη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε η ανάγκη ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε όλο τους το εύρος αλλά και σε κοινά περιφερειακά ζητήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν, όπως είναι το  προσφυγικό – μεταναστευτικό.

Η γέφυρα του καραβιού όπως είναι μέχρι σήμερα
Η γέφυρα του καραβιού όπως είναι μέχρι σήμεραΟ κυβερνήτης του πλοίου ευχαρίστησε το Περιφερειάρχη για την θερμή υποδοχή που επεφύλαξε η Ρόδος στο  «Palinuro» και ειδικότερα για την συμβολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην διοργάνωση ναυταθλητικών και αθλητικών εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα στη διάρκεια της παραμονής του πλοίου στο λιμάνι της Ρόδου.

Στο εκπαιδευτικό ιστιοφόρο επιβαίνουν  35 ναυτικοί δόκιμοι της Σχολής Υπαξιωματικών του Τάραντο, με σκοπό να έρθουν σε άμεση επαφή με τη θάλασσα και τον ναυτικό τρόπο ζωής. Το «Palinuro» καθελκύστηκε το 1934 και από το 1955 οπότε και αγοράστηκε από το Ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό χρησιμοποιείται ως εκπαιδευτικό πλοίο από τους Ιταλούς ναυτικούς δόκιμους Σήμερα, βρίσκεται σε άψογη κατάσταση και έχει διατηρηθεί το αρχικό του σχέδιο.Κατά τη διάρκεια της ναυτικής ζωής του έχει ταξιδέψει περισσότερα από 300.000 ναυτικά μίλια, περνώντας από τα περισσότερα μεγάλα λιμάνια της Μεσογείου και της βόρειας Ευρώπης.

Στο πλοίο αυτό φιλοξενήθηκε πρόσφατα η συνάντηση του Ιταλού Πρωθυπουργού Paolo Gentiloni, του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron και της Γερμανίδας Καγκελαρίου Angela Merkel.