Ξεκινούν από την Δευτέρα οι παρεμβάσεις στο Μόντε Σμιθ

Από την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες, η παρέμβαση στο Λόφο του Αγίου Στεφάνου στο Μόντε Σμιθ, μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε εκεί τις προηγούμενες ημέρες, δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια των πολιτών, εν αναμονή της αλλαγής του καιρού, με στόχο μία ολοκληρωμένη αισθητική αναβάθμιση της περιοχής.

Καταρχήν, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου, οι παρεμβάσεις θα είναι άμεσες, ξεκινώντας τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου με χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσής τους τα μέσα Οκτώβρη ενώ, στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η συνολική ανάπλαση της περιοχής με την υλοποίηση μελετών και τη  συνεργασία Υπηρεσιών του Δήμου, της Διεύθυνσης Δασών, της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Στη σύσκεψη μετείχαν: Οι Αντιδήμαρχοι Πολιτικής Προστασίας κ. Αγαπητός Πάλλας, Περιβάλλοντος κα Λίτσα Κρεμαστινού- Ροδίτη, Οικονομικών κ. Σάββας Διακοσταματίου, Ανάπτυξης κ. Γιώργος Πόκκιας, ο Πρόεδρος της δ.κ. Ρόδου κ. Μίλτος Παγκάς και το μέλος του τοπικού συμβουλίου κ. Κώστα Στυλιανού. Επίσης, ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη κ. Στέργος Στάγκας, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου κ. Ηλίας Τσιαπούρας, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου κα Κατερίνα Μπαλατσούκα, η

προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κα Μάνια Μηχαηλίδου και η αρχαιολόγος κα Ελένη Φαρμακίδου, ο Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου κ. Αντώνης Γιαννικουρής, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Ευγένιος Κορναρόπουλος, ο σύμβουλος του Δημάρχου σε θέματα Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Θαρρενός και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Πιο συγκεκριμένα, εκείνο που αποφασίστηκε κατά τη χθεσινή, ευρεία, σύσκεψη, είναι ότι από τη Δευτέρα η Αρχαιολογική Υπηρεσία θα ξεκινήσει τον καθαρισμό του τμήματος που αποτελεί αρχαιολογικό χώρο με εμφανή μνημεία (σ.σ. το πλάτωμα γύρω από τις κεραίες). Παράλληλα, η Διεύθυνση περιβάλλοντος του Δήμου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών και την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ θα προχωρήσουν σε καθαρισμούς της πλαγιάς με την απομάκρυνση της καμένης βλάστησης. Ταυτόχρονα, το επιστημονικό προσωπικό του Δήμου Ρόδου (σ.σ. γεωλόγοι και Τεχνικές Υπηρεσίες) θα εξετάσει την κατάσταση του εδάφους προκειμένου να υποδειχθούν οι κατάλληλες παρεμβάσεις οι οποίες θα αποτρέψουν πιθανές κατολισθήσεις.

Με την ολοκλήρωση των ενεργειών αυτών θα ξεκινήσει ανάπλαση της περιοχής με τη συνεργασία των συναρμόδιων φορέων και την τεχνογνωσία που θα παρέχει το ΤΕΕ.  
Εκείνο που αναδείχθηκε κατά τη σύσκεψη είναι ότι αυτό που προέχει είναι η διασφάλιση της ασφάλειας των πολιτών από πιθανές κατολισθήσεις όταν θα ξεκινήσουν οι βροχές.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι θα πρέπει οι παρεμβάσεις να είναι άμεσες και όσο αφορά στο κομμάτι αυτό αφού τα έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να ξεκινήσουν σε ένα με δύο μήνες, αλλά όσο αφορά και στην αισθητική ενός από τα πλέον τουριστικά σημεία της Ρόδου. Όπως είπε, μάλιστα, ο κ. Χατζηδιάκος, είναι μία ευκαιρία για να κάνουν μία μεσομακροπρόθεσμη παρέμβαση με στόχο την αισθητική αναβάθμιση του συνόλου του Μόντε Σμιθ.

Δεν παρέλειψε, πάντως, να καταστήσει σαφές ότι εάν προκύψουν δυσκολίες, γραφειοκρατία, προσκόμματα κτλ. ο ίδιος είναι διατεθειμένος να προχωρήσει στην αποκατάσταση της περιοχής, ακόμα και εάν έχει συνέπειες.

Αρχικά, λοιπόν, ο Δήμαρχος ζήτησε την εκτίμηση της ΠΥΡ, του Δασαρχείου και του ΤΕΕ. Η κα Μπαλατσούκα ανέφερε ότι η φωτιά έκαψε 7,5 στρέμματα δασικής έκτασης (σ.σ. πλην του αρχαιολογικού χώρου), αυτή ξεκίνησε από το τοιχίο  και ο άνεμος την ανέβασε στο πρανές.

Όσο για την κατάσταση των βράχων μετά την πυρκαγιά αυτό είναι κάτι που θα το πουν οι τεχνικοί και προφανώς θα είναι το πρώτο που θα εξεταστεί. Πάντως, το ευτύχημα είναι ότι είναι πολύ μικρή η περιοχή της επέμβασης. Μετά τις αυτοψίες από τους τεχνικούς και τις παρεμβάσεις στο κομμάτι της ασφάλειας, θα προχωρήσουν οι αποκαταστάσεις.