Η Ρόδος έχει βαθιά  θρησκευόμενους κατοίκους

Στην Ρόδο βρέθηκε πρόσφατα για μερικές ημέρες σε ιδιωτικού χαρακτήρα επίσκεψη ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας, κ. κ. Κλέοπας. Στη Ρόδο τον προσκάλεσε ο προσωπικός του φίλος και πρόεδρος του ΙΝ. ΚΑ. Δωδεκανήσου κ. Γιώργος Ευγενικός ο οποίος και έχει στενές σχέσεις με τη Σουηδία.

Κατά την λιγοήμερη διαμονή του  ο σεβασμιότατος είχε συνάντηση συνεργασίας και ανταλλαγής απόψεων με τον μητροπολίτη Ρόδου τον σεβασμιότατο Κύριλλο όπως επίσης και με τον π. Νεκτάριο Ποκκια στο τηλεοπτικό κανάλι «Θάρρι» όπου και παρεχώρησε και συνέντευξη. Τον σεβασμιότατο συνάντησαν επίσης ο πρόξενος της Σουηδίας στην Ρόδο ο κ. Τσέλιος Γεώργιος όπως και εκπρόσωποι της  Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του δήμου Ρόδου καλωσορίζοντάς τον στο νησί μας.

Τον σεβασμιότατο επισκέφτηκε επίσης στο δωμάτιό του στο ξενοδοχείο Ρόδος Παλλάς, ο Κοινωνικός Λειτουργός - Ελληνοσουηδός υπήκοος και συνεργάτης της Ροδιακής, κ. Γιώργος Νικολής όπου πήρε και μια μικρή συνέντευξη ειδικά για την Ροδιακή.

Μια συνέντευξη που ο σεβασμιότατος περιγράφει γενικώς τις εντυπώσεις του από την ολιγοήμερη επίσκεψή του στη Ρόδο αλλά και για τις δραστηριότητες της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Σκανδιναβία.

Ο σεβασμιότατος μητροπολίτης έμεινε ενθουσιασμένος από την Ρόδο και όπως δήλωσε στη Ροδιακή,
«Ζείτε σε ένα νησί, παράδεισο επί της γης με βαθιά θρησκευόμενους κατοίκους με έντονο το θρησκευτικό συναίσθημα και πίστη.  Κατά την ολιγοήμερη διαμονή μου στη Ρόδο μου δόθηκε η δυνατότητα και λειτούργησα στον καθεδρικό ναό της μητροπόλεως Ρόδου, και ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον σεβασμιότατο Κύριλλο για την συνεργασία μας, την αγάπη του και τη φιλοξενία του.

 


Θέλω να αναφερθώ και  στον π. Νεκτάριο Πόκκια για την φιλοξενία του και τον συγχαίρω για το σημαντικό του έργο  στον τηλεοπτικό  σταθμό  «Θάρρι». Ένα έργο το οποίο ξεκίνησε ο σεβασμιότατος Αμφιλόχιος, μητροπολίτης της Νέας Ζηλανδίας και που με επιτυχία συνεχίζει ο π. Νεκτάριος. 

Ευχαριστώ επίσης τους εκπροσώπους της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου, του δήμου Ροδου, τον ξενοδόχο κ. Καμπουράκη για την ευχάριστη διαμονή μου στο ξενοδοχείο του, όπως επίσης και ιδιαιτέρως τον αγαπητό μου φίλο κ. Ευγενικό Γεώργιο διότι είναι αυτός που με προσκάλεσε να επισκεφτώ τη Ρόδο, για την καλοσύνη και φιλοξενία του όπως επίσης και εσάς κ. Νικολή που μου δίνεται την δυνατότητα να εκφραστώ μέσω και της Ροδιακής για την επίσκεψη μου στη Ρόδο αλλά και για τις δραστηριότητες της Εκκλησίας μας στη Σκανδιναβία.

Σας συγχαίρω επίσης διότι έχω ακούσει και τα καλυτερα για εσάς και τη δράση και προσφορά σας στον Ελληνισμό της Σουηδίας.  Έχω ενημερωθεί επίσης ότι εργαζόσαστε ως συγγραφέας ενός  βιβλίου το οποίο πιστεύω θα συμβάλει και στην ενδυνάμωση και καλύτερη γνώση των κοινών σχέσεων αλλά και στην καλύτερη κατανόηση της διαφορετικότητας της κουλτούρας και νοοτροπίας μεταξύ των δυο λαών Ελλάδος και Σουηδίας.

Στη Σκανδιναβία οι Έλληνες, σεβόμενοι την εκκλησία μας, συμπαραστέκονται στο έργο μας και μετά από τη διέλευση τριών χρόνων από την εκθρόνισή μου ως επικεφαλής μητροπολίτης της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας έχουμε ήδη ιδρύσει τέσσερις νέες ενορίες και οικοδομήσαμε ένα νέο μοναστήρι και μέχρι το τέλος αυτού του έτους αν όλα πάνε καλά, θα ιδρυθούν ακόμα τέσσερις νέες ενορίες.

Το όραμά μου είναι να αποκτήσουμε ένα πνευματικό κέντρο στην περιοχή της Στοκχόλμης με δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες και από τα πέντε κράτη που απαρτίζουν την ιερά μητρόπολη της Σουηδίας.
Σας ευχαριστώ και πάλι για την γεμάτη χριστιανισμό και αγάπη φιλοξενία σας εδώ στη Ρόδο, μια φιλοξενία η οποία θα μου μείνει αξέχαστη και που θα την μεταφέρω και στους πιστούς της ορθόδοξης Εκκλησίας μας στη Σκανδιναβία».

Την τελευταία ημέρα της επισκέψεώς του και πριν ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας Κλέοπας αναχωρήσει για την Σουηδία παρευρέθηκε σε γεύμα προσκεκλημένος  από τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Ρόδου Κύριλλο όπου και είχαν τη δυνατότητα και αντάλλαξαν διαφόρου είδους απόψεις για τις δραστηριότητες της εκκλησία μας σε Ρόδο και Σκανδιναβία, ενδυναμώνοντας συγχρόνως και τις σχέσεις και συνεργασία μεταξύ των επικεφαλής της μητροπόλεως Ρόδου και της Μητροπόλεως Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας.