Στα... ταμεία της ΔΕΗ οι Ροδίτες αναστενάζουν

Ολοένα και μεγαλύτερες είναι οι ουρές που σχηματίζονται στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΔΔΗΕ στην πλατεία Σύμης του νησιού μας, από εκατοντάδες πλέον συμπολίτες μας, οι οποίοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην εξόφληση των  λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι διακοπές ηλεκτροδότησης για όσους δεν είχαν φροντίσει να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους έναντι της ΔΕΔΔΗΕ, έχουν αρχίσει να κορυφώνονται ακόμα περισσότερο, με αποτέλεσμα  στα κεντρικά γραφεία της Ρόδου να επικρατεί καθημερινά το αδιαχώρητο.

Ενδεικτική είναι η δημόσια διαμαρτυρία του προέδρου των οικοδόμων Ρόδου κου Νίκου Τριπολίτη, ο οποίος με δημόσια ανάρτησή του στον λογαριασμό που διαθέτει στο διαδίκτυο (Facebook) τόνισε χθες ότι το κακό έχει παραγίνει και ότι διακοπές ηλεκτροδότησης για ανεξόφλητους λογαριασμούς ακόμα και με χαμηλά ποσά, γίνονται σε καθημερινή σχεδόν βάση.

Σημειώνεται ότι μόλις προχθές, συμπολίτισσά μας, κατήγγειλε στη «Ροδιακή» ότι σε περιοχή της Μητρόπολης, έχει γίνει διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος σε ηλικιωμένη γυναίκα, που διαμένει μόνη της, παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Οι αρμόδιοι της ΔΕΔΔΗΕ πάντως σημειώνουν ότι με σχετικές αποφάσεις του Υπουργείου, το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) παρέχεται για την προστασία των ευπαθών ομάδων καταναλωτών και πιο συγκεκριμένα για άτομα χαμηλού εισοδήματος, τρίτεκνους, άνεργους, ΑΜΕΑ και άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης.

Μέσω της ιστοσελίδας της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για υπαγωγή στο ΚΟΤ όλοι οι δικαιούχοι καταναλωτές, ανεξαρτήτως του Προμηθευτή Ηλεκτρικής Ενέργειας που έχουν επιλέξει.

Το Κοινωνικό τιμολόγιο  παρέχεται καθόλη τη διάρκεια του έτους, μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου των στοιχείων των αιτήσεων, από τους αρμόδιους φορείς (Υπουργείο Οικονομικών, ΟΑΕΔ). Όσοι υποβάλλουν αιτήσεις στο χρονικό διάστημα από 1 Οκτωβρίου έως 15 Δεκεμβρίου και εγκρίνονται οι αιτήσεις τους, είναι δικαιούχοι του ΚΟΤ από την έναρξη του επόμενου έτους.

Αιτήσεις υποβάλλονται καθ' όλη τη διάρκεια έκαστου έτους και για όσες εγκρίνονται, παρέχεται το ΚΟΤ για το υπόλοιπο διάστημα του έτους.

Διευκρινίζεται ότι για τους δικαιούχους στους οποίους χορηγήθηκε το ΚΟΤ για ένα χρόνο, εφόσον δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε μεταβολή στα στοιχεία της αρχικής τους αίτησης, αυτό εξακολουθεί να χορηγείται και για το επόμενο έτος, χωρίς να απαιτείται η υποβολή νέας αίτησης.

Στην περίπτωση όμως που έχει μεταβληθεί κάποιο από τα στοιχεία της αρχικής τους αίτησης (όπως για παράδειγμα μία από τις προϋποθέσεις χορήγησης ή ο Κωδικός Ηλεκτρονικής Πληρωμής) τότε απαιτείται υποχρεωτικά η υποβολή νέας αίτησης.

Επιπρόσθετα, εάν κατά τον έλεγχο των στοιχείων μέσω των αρμόδιων φορέων (Υπ. Οικονομικών, ΟΑΕΔ) αποδειχθεί ότι δεν είναι πλέον δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, τότε θα διακόπτεται η χορήγησή του.

Εξαίρεση αποτελούν οι δικαιούχοι της κατηγορίας «Άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης», οι οποίοι υποχρεούνται να υποβάλλουν αίτηση κάθε χρόνο.