Παραμένει στο χώρο του το Εθελοντικό Κοινωνικό Ιατρείο

Παραμένει στην έδρα του, στον Άη-Γιάννη, το εθελοντικό ιατρείο-φαρμακείο αφού, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο γραφείο του Δημάρχου κ. Φώτη Χατζηδάκου, επιβεβαιώθηκε η συνεργασία των υπευθύνων του με το Δήμο, η πρόθεσή του να παρατείνει τη σύμβαση και να ενισχύσει τη λειτουργία του, για την αναγκαιότητα της οποίας «μιλούν» οι αριθμοί αφού στα πέντε σχεδόν χρόνια που υπάρχει προσήλθαν σ’ αυτό οκτώ χιλιάδες συμπολίτες μας, πλην των νησιών!

Συγκεκριμένα, χθες, Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Δημάρχου σύσκεψη αρκετής ώρας με τη συμμετοχή του υπεύθυνου γιατρού του εθελοντικού ιατρείου-φαρμακείου κ. Γιώργου Τριάντου, της Αντιδημάρχου Πρόνοιας και Κοινωνικής Πολιτικής κας Άννας Ζωάννου, του προέδρου του ΔΟΠ κ. Σωτήρη Πετράκη και του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου σε θέματα Υγείας κ. Σάββα Καλαθενού.

Όπως αναφέρεται και στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου, συζήτησαν την κοινή δράση των δύο δομών δεδομένου του νέου προγράμματος επιχορήγησης ΕΣΠΑ στο οποίο πέτυχε την ένταξη ο Δήμος Ρόδου. Κατά τη σύσκεψη, κατέστη σαφές ότι το εθελοντικό κοινωνικό ιατρείο-φαρμακείο παραμένει στο χώρο που στεγάζεται μέχρι σήμερα, στον Άη-Γιάννη, ενώ η εξυπηρέτηση των ωφελούμενων θα ενισχυθεί και από την αναβαθμισμένη λειτουργία του Δημοτικού Ιατρείου, με καθημερινή παρουσία φαρμακοποιού και κοινωνικού λειτουργού του Δήμου. 

Στο πλαίσιο αυτού του τριετούς επιδοτούμενου προγράμματος,  από τις 15 Σεπτεμβρίου, θα αναβαθμιστεί η λειτουργία του Δημοτικού Ιατρείου του Άϊ-Γιάννη ενισχύοντας παράλληλα και το εθελοντικό ιατρείο με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Έτσι, θα καταγράφονται επιπλέον τα ονόματα των ωφελουμένων και, πέραν της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, θα εξετάζονται και οι ανάγκες τους σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης προκειμένου να παραπέμπονται στις κοινωνικές δομές του Δήμου. 

Σημειώνεται, ακόμη, ότι ο Δήμαρχος δήλωσε ότι δεν υπάρχει θέμα μεταστέγασης του εθελοντικού ιατρείου-φαρμακείου και ότι θα έρθει στο δημοτικό συμβούλιο η ανανέωση της σύμβασης που έληξε το Μάρτιο του 2017, βελτιώνοντας το χώρο και συμβάλλοντας  στην εύρυθμη λειτουργία του.  

Η κα Ζωάννου
Μετά το πέρας της σύσκεψης, η κα Ζωάννου, σε δηλώσεις της, ανέφερε, μεταξύ άλλων: 
«Είχαμε μία συζήτηση προκειμένου να μπορέσουμε από την αρχή να επαναπροσδιορίσουμε αυτή τη συνεργασία που πραγματικά θα θέλαμε από την πρώτη στιγμή και έτσι, μετά από αρκετή ώρα, σε συζήτηση και με τον Δήμαρχο, φθάσαμε να μπορέσουμε να βρούμε κάποιους τρόπους, εφόσον υπάρχει όλη η καλή διάθεση συνεργασίας, όσο αφορά στη συστέγαση του κοινωνικού φαρμακείου με το ήδη υπάρχον εθελοντικό φαρμακείο-ιατρείο που φιλοξενείται στο οίκημα του Αγίου Ιωάννη εδώ και τεσσεράμισι χρόνια».

Η ίδια, θέλησε, ακόμη, να καταστήσει σαφές ότι το θέμα ήταν καθαρά διαδικαστικό και ήδη ο Δήμαρχος ανανεώνει αυτή την στέγαση του εθελοντικού ιατρείου-φαρμακείου «που εδώ και τεσσεράμισι χρόνια λειτουργεί άψογα, προσφέροντας στους συμπολίτες μας πάρα πολλές υπηρεσίες όσο αφορά στα φάρμακα και την ιατρική περίθαλψη». Όπως είπε, θεώρησαν πολύ σημαντικό να συνεχίσουν αυτή τη συνεργασία με το εθελοντικό φαρμακείο-ιατρείο και όλη την ομάδα, ώστε να μπορέσουν να ενισχύσουν αυτή τη δομή και από εκεί και πέρα, με την πρόσληψη που έχουν στη διάθεσή τους, ενός μόνιμου φαρμακοποιού και μίας κοινωνικής λειτουργού, να μπορέσει να γίνει μία άψογη καταγραφή και των περιστατικών τα οποία χρήζουν ιατρικής-φαρμακευτικής περίθαλψης.

Παράλληλα, επειδή ο ωφελούμενος που θα πάει να ζητήσει ένα φάρμακο, σίγουρα μπορεί να έχει και κάποια άλλη ανάγκη, μπήκαν και αυτά τα θέματα στο τραπέζι και με τη βοήθεια του νοσηλευτικού προσωπικού του εθελοντικού φαρμακείου, του φαρμακοποιού και της κοινωνικής λειτουργού η οποία θα βρίσκεται εκεί καθημερινά, αυτό θα ενισχύσει πολύ και την προσπάθεια που γίνεται καθημερινά στις προνοιακές δομές του Δήμου, ώστε να υπάρχει μία παραπέρα εξυπηρέτηση και φροντίδα του πολίτη, από το μικρό παιδί μέχρι τον ηλικιωμένο.

Ανέφερε, ακόμη, ότι αυτά θα γίνονται πάντα σε συνεννόηση, όπως και ότι θα υπάρχει μία αλληλοκάλυψη αναγκών γιατί φυσικά αυτά είναι φάρμακα που προσφέρει ο πολίτης, όπως και στις προνοιακές δομές του Δήμου. «Ο σκοπός είναι ένας. Είναι κοινός σκοπός και γι’ αυτό πολεμάμε όλοι», τόνισε χαρακτηριστικά η ίδια.


Ο κ. Τριάντος
Από την πλευρά του, ο κ. Τριάντος είπε, καταρχήν, ότι όλες αυτές οι εθελοντικές δομές πάντα πρέπει να έχουν τη στήριξη από έναν φορέα. Από τη μέχρι τώρα εμπειρία τους αυτά τα πέντε χρόνια που λειτουργεί το εθελοντικό ιατρείο-φαρμακείο, τους έδειξε ότι το πνεύμα που είχαν δείξει, της συνεργασίας και της κοινής προσφοράς, τους έβγαλε μπροστά, συν η αγάπη και η συμπαράσταση των συμπολιτών μας αφού, όπως είπε, εάν δεν υπήρχαν όλοι αυτοί οι οποίοι προσφέρουν τα αναλώσιμα, φάρμακα, υγειονομικό υλικό, δωρεές κτλ. από τη στιγμή που δεν έχουν άλλη χρηματοδότηση και εξαρτώνται από τη δωρεά των πολιτών και την εθελοντική εργασία, πιστεύει ότι θα ήταν «λάθος» και «κρίμα» να μη συνεχίσει να υπάρχει αυτή η δομή.

Όπως εξήγησε, λοιπόν, πάνω  σ’ αυτή τη βάση έγιναν κάποιες συζητήσεις, είχαν δημιουργηθεί κάποια ζητήματα, και έτσι χθες κατέληξαν σε ένα τελικό σχέδιο συνεργασίας-συμφωνίας με το Δήμο το οποίο θα τεθεί σε μία δοκιμαστική λειτουργία για περίπου ενάμιση με δύο μήνες, όσο χρειαστεί, για να δουν πως θα δουλέψει αυτό το σχήμα. Σύμφωνα με τον ίδιο, σημαντικότατο βήμα είναι ότι χρειάζονταν οπωσδήποτε την παράταση της σύμβασης μεταξύ Δήμου και εθελοντικού κοινωνικού ιατρείου-φαρμακείου επειδή είναι υποχρεωμένοι και σε άλλες Αρχές, όπως η Περιφέρεια μέσω των κοινωνικών δομών, το Υπουργείο αλλά και το Ίδρυμα Νιάρχου που έκανε τη χορηγία για την προμήθεια των ιατρικών μηχανημάτων που θα τα αξιοποιήσουν. Στα σχέδιά τους είναι ν’ αρχίσουν να βγαίνουν έξω και στο νησί και τα άλλα νησιά. 

Επίσης, και ο ίδιος πιστεύει ότι ο φαρμακοποιός, η κοινωνική λειτουργός, σε συνδυασμό με την εμπειρία που έχουν αποκομίσει καθώς και η εθελοντική προσφορά του προσωπικού και όλων των άλλων εθελοντών θα συμβάλει στην καλύτερη και πιο παραγωγική λειτουργία των δομών. 

Ερωτηθείς, στη συνέχεια, αν υπάρχει μεγάλη ανάγκη από τέτοιες δομές στη Ρόδο και τα νησιά μας, είπε ότι υπάρχει καθημερινά παρ’ όλο που μπορεί να μη φαίνεται αφού οι άνθρωποι που προσφεύγουν σ’ αυτές τις δομές θέλουν βέβαια να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά και το απόρρητό τους. Όπως είπε, προσέρχονται άνθρωποι καθ’ όλα αξιοπρεπείς που αρχικά διστάζουν. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόβλημα υπάρχει στα  παιδιά που χρειάζονται να κάνουν εμβολιασμό, στους αστέγους οι οποίοι δεν έχουν που να μείνουν και το τελευταίο που τους απασχολεί είναι αν θα πάρει το φάρμακό του ή όχι.

Αίσθηση προκαλούν και τα νούμερα που έδωσε ο κ. Τριάντος, τα οποία είναι ενδεικτικά του προβλήματος που υπάρχει και στην περιοχή μας. Όπως ανέφερε, λοιπόν, στα πέντε χρόνια που λειτουργούν τη δομή ο συνολικός αριθμός ωφελούμενων ανέρχεται στα 8000 άτομα τα οποία προσήλθαν στη δομή. Σημειώνεται ότι σ’ αυτούς δεν προσμετρούνται εκείνοι που είδαν στα νησιά, οι οποίοι υπολογίζονται σε περίπου άλλα 3000-4000 άτομα, όπως και οι ανάγκες που κάλυψε η δομή σε φάρμακα στα προνοιακά ιδρύματα (σ.σ. Άγιος Ανδρέας, Κολύμπια, Γηροκομείο, ΟΚΑΝΑ).

Τέλος, η κα Ζωάννου ανέφερε ότι το νούμερο δείχνει το μέγεθος της ανάγκης  που υπάρχει στο νησί μας και είναι κατανοητό ότι αντίστοιχα είναι και τα άτομα που  προσέρχονται στις δομές του Δήμου για να καλύψουν όλες τις βασικές τους ανάγκες, από το φαγητό μέχρι το ρουχισμό και, μάλιστα, οι τάσεις είναι σημαντικά αυξητικές και σε κάθε περίπτωση δεν λιγοστεύουν.