Καλάς:  Οι Έλληνες Μακεδόνες στα Ιμαλάια

Γράφει η Μαίρη Παπανδρέου

Η φυλή των Καλάς, είναι εγκαταστημένη εδώ και πολλούς αιώνες, στα οροσειρά σύνορα του Πακιστάν, κοντά στο Αφγανιστάν.

Μέχρι πρότινος, ήταν περίπου 5.000 και θεωρούν τους εαυτούς τους, απογόνους του Μέγα Αλέξανδρου, λέγοντας πως όταν ο Στρατηλάτης προχώρησε με το κύριο εκστρατευτικό του Σώμα Ανατολικότερα, άφησε πίσω του,  στρατιώτες και αξιωματικούς για τη φύλαξη των μετόπισθεν, οι οποίοι παντρεύτηκαν με ντόπιες γυναίκες και οι απόγονοί τους φέρουν Μακεδονικό αίμα στις φλέβες τους. Μερικοί ιστορικοί ερευνητές, αναφέρονται και σε μεταναστεύσεις Ελλήνων σε περιοχές της Ασία, όπως την εκστρατεία του Διονύσου, σαν πρόδρομο του Μακεδόνα Στρατηλάτη.

Η συνολική επικράτεια της αυτοκρατορίας που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος, το 323 π.Χ. υπολογίζεται σε 5.200.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περιλάμβανε τμήματα από 26 σημερινές χώρες: Ελλάδα, Αλβανία, Σκόπια, Μαυροβούνιο, Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, Κύπρο, Αίγυπτο, Αφγανιστάν, Ιράκ, Ιράν, Ισραήλ, Ινδία, Ιορδανία, Καζακστάν, Κουβέϊτ, Κιρκιστάν, Λίβανο, Πακιστάν, Σαουδική Αραβία, Συρία, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν. Σκοπός του ήταν η διάδοση του Ελληνικού Πολιτισμού και της Αριστοτέλειας Φιλοσοφίας.

Ο Μέγας Αλέξανδρος, θεωρείται μεταξύ των κορυφαίων παγκόσμιων προσωπικοτήτων όλων των εποχών, με τη μεγαλύτερη επιρροή μαζί με τον δάσκαλό του τον Αριστοτέλη. Ο Μέγας Αλέξανδρος, πέθανε στη Βαβυλώνα (Ιράκ), στα ανάκτορα του Ναβουχοδονόσωρα Β΄, στις 10 Ιουνίου 323 π.Χ. σε ηλικία 32 3τών και 11 μηνών.

Οι αιματολογικές εξετάσεις που έγιναν σε άτομα της φυλής Καλάς, έδειξαν ότι κάποια στοιχεία, είναι ίδια με αυτά των Ελλήνων. Ιστορικοί υποστηρίζουν, ότι δεν κατάγονται μόνον από τους Μακεδόνες, αλλά και από κατοίκους νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, που ήταν σχετικά πιο εύκολη η μετανάστευση στη χώρα των Καλάς, που είναι κατάξανθοι και γαλανοί.  Ακόμα και οι ενδυμασίες τους, θυμίζουν τις περίτεχνες ενδυμασίες των γυναικών Μακεδόνων και Ηπειρωτών, με τα χρυσοποίκιλτα μικρά φέσια.

Οι ανθρωπολόγοι χαρακτηρίζουν τους Καλάς «προ-ισλαμικό» λαό, που ανήκει στην Άρια φυλή και τα χαρακτηριστικά τους, διαφέρουν εντελώς από όλους τους άλλους αυτόχθονες. Η θρησκεία τους είναι πολυθεϊκή – μοιάζει με το Δωδεκάθεο των αρχαίων Ελλήνων -και η γλώσσα τους Άρια. Πολλοί ιστορικοί και ανθρωπολόγοι, θεωρούν τους Καλάς «Έλληνες των Ιμαλαϊων». Η γλώσσα τους έχει στοιχεία περσικά, σανσκριτικά και ελληνικά, ή έχουν ελληνικές ρίζες, όπως π.χ. ΝΟΜ-όνομα, ΠΑΡΕΙΜ-το αρχαίο ελληνικό ρήμα «πάρειμι», ΧΕΝΑΜ-χειμώνας, ΙΛΑ-έλα, ΔΟΝΤΟΥΓΙΑ-δόντια, ΝΤΙ-το αρχαίο ελληνικό ρήμα δίδω, και ο χαιρετισμός τους είναι: ΙΣΠΑΤΑ, παρόμοιος με το ελληνικό «χαίρε, χαίρετε».

 

Πριν λίγες δεκαετίες, οι Δημοκρατικές μας Κυβερνήσεις, είχαν βοηθήσει ποικιλοτρόπως τους Καλάς, στέλνοντας στη μακρινή τους χώρα,  γιατρούς, δασκάλους, βιβλία και μηχανικούς, έχτισαν ελληνικά σχολεία, πολιτιστικούς χώρους, ιατρικά κέντρα κλπ. Είχαν πολλές φορές καλέσει στην Ελλάδα μέλη της κοινότητας Καλάς, όπου τους πρόσφεραν αδελφική φιλοξενία, όπως είχαν κάνει παλαιότερα και με κατοίκους των Ελληνόφωνων χωριών της Κάτω Ιταλίας, που βέβαια και Ροδίτικες αποικίες.

Τη Βαβυλώνα, στο σημερινό Ιράκ, όπου πέθανε το 323 ο Μέγας Αλέξανδρος, διατηρούσαν με ευλάβεια οι Ιρακινοί μέχρι την πρόσφατη σύρραξη, όπως και την πόλη Άρβυλα (Αρμπίλ), στο Βόρειο Ιράκ, όπου παρέμενε ζωντανή η ανάμνησή του με συγκινητικές διηγήσεις. Στο τέλος τα δεκαετίας του ’50, ηλικιωμένος Ασσύριος δάσκαλος, μου διηγήθηκε πως «ο Μέγας Αλέξανδρος, πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, είχε ζητήσει να μην ντύσουν τη σωρό του με πολυτελή ενδύματα, αλλά με την στολή ενός στρατιώτη και η μεταφορά της σωρού να γίνει πάνω σε ένα απέριττο ξυλοκρέβατο και το δεξί του χέρι να κρέμεται έξω από αυτό», επεξηγώντας πως «η κίνηση του χεριού του μπρος-πίσω κατά την μεταφορά, θα συμβόλιζε το απλό πέρασμα του ανθρώπου από τον υλικό μας κόσμο».

Να υπενθυμίσομε, ότι οι Ασσύριοι είναι πανάρχαια φυλή, που κατοικούσαν κυρίως στο Βόρειο Ιράκ, ήταν όλοι Χριστιανοί, είχαν κατάλευκη επιδερμίδα και ανοιχτόχρωμα μάτια, έφεραν ευρωπαϊκή ένδυση, ενώ οι ηλικιωμένοι άνδρες, φορούσαν μαύρο δίκοχο, όπως ο Βενιζέλος και διατείνονταν πως κι αυτοί επίσης ήταν απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου.