Κατατέθηκε επισήμως χθες η υποψηφιότητα του Τάσου Διάκου

Την υποψηφιότητά του για τη θέση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου στις εκλογές που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο, ανακοίνωσε επίσημα χθες, ο κ. Αναστάσιος Διάκος.

Ο γνωστός δικηγόρος της πόλης μας, αναφέρεται στους λόγους που τον ώθησαν σε αυτή του την απόφαση, στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των δικηγόρων κυρίως σε τοπικό επίπεδο και παραμένουν άλυτα, αλλά και σε όλα αυτά που επιθυμεί να του δοθεί η ευκαιρία να προσφέρει. Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Τάσου Διάκου αναφέρει τα εξής:

«Έχοντας, πάνω, από τριάντα χρόνια υπηρεσίας, στη λειτουργία του δικηγορικού επαγγέλματος, πάντα μάχιμος δικηγόρος, με υψηλό αίσθημα ευθύνης σήμερα για την προοπτική του λειτουργήματος του δικηγόρου αποφάσισα, να είμαι υποψήφιος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου με στόχο την αλλαγή της σημερινής απαράδεκτης πραγματικότητας, της απαξίας του επαγγέλματος.

Αφού δεν έχουν αντιμετωπισθεί, ούτε από την ηγεσία της Ολομέλειας των Προέδρων: 
- Η υψηλή φορολογία.
- Οι δυσβάστακτες εισφορές.
- Η μείωση της δικηγορικής ύλης.
- Η υπερσυγκέντρωση εξουσιών στο κέντρο, στην Αθήνα, και η περιθωριοποίηση της περιφέρειας και της επαρχίας.

Για αυτό θα αγωνισθούμε για:
Α. 
-Την κατάργηση του κατεστημένου, Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων της είναι ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας. 
- Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων να εκλέγεται στην πρώτη σύνοδο της ολομέλειας με δημοκρατικές διαδικασίες.
- Οι αποφάσεις να λαμβάνονται με πραγματική δημοκρατική συμμετοχή, όλων των Συλλόγων.

Β. 
- Το δικαστικό Μέγαρο, να ανακαινισθεί να εξωραϊσθεί, ώστε να είναι ο ναός της Θέμιδος.
- Ο σεβασμός στις λειτουργίες της Δικαιοσύνης να επιστρέψει στο νόμο της Θέμιδος  και ο διοικούμενος να είναι πολίτης και όχι υπήκοος.
- Τα ατομικά και κοινωνικά Δικαιώματα του Πολίτη να υπηρετούνται με ισότητα, έτσι όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις.
- Ο Δικηγόρος, να είναι ο λειτουργός της Δικαιοσύνης και ο συνήγορος του πολίτη.
- Η τεχνολογία των υπολογιστών και του Διαδικτύου να είναι στην υπηρεσία της λειτουργίας των Δικαστηρίων και της Δικαιοσύνης.
Για άμεση και δίκαιη απονομή

Γ.
- Για τη σωστή διαχείριση των ταμείων του Συλλόγου και τη δίκαιη κατανομή των.

Δ. 
- Τα μέλη των Συλλόγου, οι δικηγόροι της Ρόδου δικαιούται να έχουν «ομαδική» ασφάλιση, οικοδομικό συνεταιρισμό.
- Για να επανέλθει η χωρική αρμοδιότητα των συλλόγων της επαρχίας όπως παλιά και να μην λυμαίνονται τις υποθέσεις οι δικηγορικές εταιρίες των Αθηνών
- Για την κατάργηση των κρατήσεων υπέρ ΔΣΡ για δικηγόρους κάτω της επταετίας.
- Για αναδιάρθρωση των υψηλών κρατήσεων στα παράβολα.
- Για την διεκδίκηση νέας δικηγορικής ύλης, επαναφορά παράσταση στα συμβόλαια στη δικηγορική ύλη.
- Για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όσους ασκούν το επάγγελμα έως 10 έτη.
- Για την κατάργηση του Εμπορικού Φόρου ΦΠΑ καθώς ο δικηγόρος δεν είναι έμπορος να επωμίζεται αδίκως τις δυσμενείς μονάχα συνέπειες της εμπορικότητας.
- Για την θεσμοθέτηση ενός πλαφόν ανωτέρου ποσού καταβολής εισφορών.
- Για την επέκταση της ηλεκτρονικής κατάθεσης των δικογράφων σε όλες τις διαδικασίες και σε όλα τα δικαστήρια. 

Αγαπητοί Συνάδελφοι και Συναδέλφισες, οι επερχόμενες εκλογές δεν πρέπει να είναι διαγωνισμός ποιος θα κεράσει περισσότερο και περισσότερους ή ποιος θα προβεί σε περισσότερες όψιμες αβρότητες προς τους συναδέλφους τους. Οι ψεύτικες αγάπες και οι δήθεν συμπάθειες και τα κεράσματα που μονοπωλούν το περιεχόμενο του προεκλογικού αγώνα πρέπει να δώσουν τη θέση τους σε θέσεις και προτάσεις για βγούμε από το αδιέξοδο. Το ασφυχτικό ασφαλιστικό και φορολογικό πλαίσιο που οδηγεί στην έξοδο πολλούς νέους συναδέλφους, οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις δυσβάσταχτες αυτές υποχρεώσεις πρέπει να εκλείψει μαγικές λύσεις σίγουρα δεν υπάρχουν, ωστόσο φρονώ πως θα πρέπει σαν κλάδος να έχουμε ενιαία και αποφασιστική στάση στην αντιμετώπιση των παραπάνω ενδεικτικών προβλημάτων.  
Γι` αυτό επειδή το επάγγελμα διάγει τεράστια κρίση. Πρόεδρος κατά την ταπεινή μου γνώμη πρέπει να εκλεγεί αυτός που είναι διατεθειμένος να αφιερώσει χρόνο και ενέργεια και να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις του ρόλου του Προέδρου. Να έχει σθένος και μαχητικότητα και όχι να αναπτύσσει δημόσιες σχέσεις.

Γι` αυτό μην ξεχνάτε τον βασικό κανόνα της πολιτικής που αν δεν αποφασίζεις εσύ τότε θα αποφασίζουν άλλη για εσένα και το χειρότερο είναι όπως τονίζει και ο Σταγειρίτης φιλόσοφος Αριστοτέλης «όταν απέχεις από τα κοινά το αντίτιμο είναι ότι μια ζωή θα σε διοικούν κατώτεροι σου». Γι` αυτό και οι ικανότεροι από εσάς και οι διαθέτοντες χρόνο πρέπει να στρατευθείτε άμεσα γιατί θαύματα δεν μπορούν να γίνουν, ούτε η οικονομική κατάσταση της χώρας μπορεί να αλλάξει άμεσα, αλλά ούτε και ο καθένας μας.

Για τους λόγους αυτούς κατέρχομαι στις εκλογές αυτές γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου πρέπει να είναι πρωτάρης και εκφραστής της ανησυχίας, της αγωνίας και της θέλησης των Συναδέλφων. Να είναι επιβεβλημένος στη συνείδηση του κόσμου. Να έχει διακριθεί στο επάγγελμά του και όχι άτομο που επιζητεί τον θώκο για να λύσει τα προβλήματα του.

Θέλω να πιστεύω ότι η μακρόχρονη ιστορία μου στα κοινά του τόπου και η σεμνή πορεία μου  στο Σύλλογο και στα προβλήματα του και η συμπαράσταση στον κάθε συνάδελφο θα εκτιμηθεί από Εσάς.
Με απεριόριστη εκτίμηση σε όλους εσάς,

Αναστάσιος Διάκος Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο»