Ερώτηση για τα  αεροδρόμια των νησιών μας

Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών για την θωράκιση των αεροδρομίων των νησιών του Αιγαίου, κατέθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Αχαΐας κ. Ν. Νικολόπουλος.

Ειδικότερα αναφέρει σ’ αυτήν τα εξής:
“Σε θρίλερ εξελίχθηκε η προσπάθεια ενός 29χρονου Παλαιστίνιου να πληρώσει 6.500 ευρώ σε δουλεμπόρους για να τον οδηγήσουν μαζί με το μικρό γιο του από την Κω στη Σουηδία, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου.

Πρόσφατα ο 29χρονος, ο οποίος κρατείται στο Προαναχωρητικό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ) στην Κω, εμφανίστηκε στις αστυνομικές αρχές και κατήγγειλε:
«Με προσέγγισαν μέλη κυκλώματος διακίνησης μεταναστών και μου είπαν ότι μπορούν να μεταφέρουν εμένα και το γιο μου στη Σουηδία. Εγώ τους έδωσα τα λεφτά. Εκείνοι πήραν το γιο μου και από τότε δεν τον έχω ξαναδεί. Ξέρω ποιοι το έκαναν και πού μένουν».

Ο 29χρονος έδωσε στους αστυνομικούς μια διεύθυνση στο κέντρο της Αθήνας, όπου -όπως είπε- ζουν οι δουλέμποροι. Εκεί έγινε έρευνα της Αστυνομίας με αποτέλεσμα να συλληφθούν τέσσερις Παλαιστίνιοι και δύο Σύροι.

Κατασχέθηκαν περίπου 2.000 ευρώ, δύο πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα ιταλικών αρχών και κινητά τηλέφωνα, που εστάλησαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εξέταση.
 Σε δεύτερο χρόνο συνελήφθη και ένας ακόμη 35χρονος Παλαιστίνιος, ο οποίος φέρεται ως αρχηγός του κυκλώματος.

Ερώτηση για τα αεροδρόμια των νησιών μας

Ο 29χρονος Παλαιστίνιος δεν είναι ο μόνος που επιχείρησε να πληρώσει κυκλώματα δουλεμπόρων για να μεταβεί σε χώρα της Ευρώπης. Εκατοντάδες είναι οι μετανάστες που από τις αρχές του 2017 έχουν επιχειρήσει να ταξιδέψουν αεροπορικώς από διάφορα αεροδρόμια της Ελλάδας με προορισμό χώρες όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Αυστρία και η Σουηδία. Μεγαλύτερη πίεση, ιδιαίτερα από την έναρξη του καλοκαιριού και μετά, δέχονται τα αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου, τα οποία «βομβαρδίζονται» από μετανάστες που φτάνουν μέχρι το γκισέ του ελέγχου με πλαστά διαβατήρια και συλλαμβάνονται.

Ενδεικτικό είναι ότι μόνο τις πρώτες οχτώ ημέρες του Αυγούστου έχουν συλληφθεί συνολικά 49 αλλοδαποί, οι οποίοι προσπάθησαν να ταξιδέψουν από αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου προς χώρες της Ευρώπης, χρησιμοποιώντας πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Από αυτούς 22 συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης, 12 στη Ρόδο, 10 στη Μύκονο και 5 στην Κω.

Οι περισσότεροι κατάγονταν από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία και το Πακιστάν, ενώ σε πολλές περιπτώσεις υπήρχαν μικρά παιδιά συνοδεία της μητέρας τους. Οι άνθρωποι αυτοί δεν κατάφεραν να φύγουν από την Ελλάδα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι δουλέμποροι δεν πήραν τα λεφτά τους.

Και αυτό διότι συνηθίζουν να προπληρώνονται και μάλιστα αδρά όταν πρόκειται για αεροπορικό ταξίδι (η τιμή ξεκινά από τα 4.000-5.000 ευρώ κατ’ άτομο για τους ενήλικες). Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι υπόσχονται στους απελπισμένους μετανάστες ότι θα τους δώσουν διαβατήρια που θα είναι τόσο καλά πλαστογραφημένα, ούτως ώστε να μην ανιχνεύονται κατά τους ελέγχους στα αεροδρόμια.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε:
1. Ποια μέτρα προτίθεσθε να λάβετε για την περαιτέρω θωράκιση των αεροδρομίων των νησιώντου Αιγαίου;

Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Ι. Νικολόπουλος
Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού
 Κόμματος Ελλάδος